Frivillighed

40% af danskerne engagerer sig i frivillige aktiviteter og bidrager til at skabe gode liv for andre. Her samler vi eksempler på forskellige typer frivillighed som inspiration til, hvordan frivilligt engagement kommer til udtryk og skaber værdi i projekternes aktiviteter.

Frivilligt engagement

Hvordan arbejder I med frivillighed i jeres projekt? Og hvilken værdi bibringer frivillige i forarbejdet og direkte i aktiviteterne i jeres projekt – nu og fremadrettet?

Vi samler her eksempler på forskellige typer frivillighed som inspiration til, hvordan frivilligt engagement kommer til udtryk og skaber værdi i projekternes fællesskabende aktiviteter:

  1. Unge frivillige
  2. Frivillige til formidling
  3. Nye typer frivilligt engagement

Frivillighed giver mental sundhed

Udover at frivillighed bidrager til at skabe gode liv for andre, så fordobler frivilligt engagement samtidig ens egne chancer for optimal mental sundhed. Det viser studie blandt 14.000 skandinaver foretaget af forskningsgruppen i ABC for mental sundhed.

Få inspiration til frivillighed i lokale projekter

1: Unge frivillige

31 % af unge, 16 – 29 årige, engagerede sig i frivilligt arbejde i 2020 med et gennemsnit på cirka 15 timer om måneden ifølge VIVEs frivillighedsrapport 2020. Engagementet kommer til udtryk i mange former og inden for mange områder. Det er f.eks. inden for idræts-, fritids- og socialområdet.

Ungdomsøen, Alive Festival og Ventilen er eksempler på organisationer, som på hver sin måde involverer og engagerer frivillige i deres aktiviteter og dermed skaber større værdi for målgruppen:

Ungdomsøen

Ungdomsøen er en arena for ungeaktiviteter løftet af unge, for unge. Derfor er der plads til at unge selv udtænker og udfører aktiviteter. Det betyder, at udformningen af øen ikke dikterer en særlig brug, men giver unge mulighed for selv at bestemme, hvordan de vil bruge øen.

Det betyder også, at unge frivillige har en særlig rolle i øens udvikling og aktiviteter. Se videoen herunder og bliv klogere på, hvilken betydning frivillige har for projektet og hvordan unge frivillige bruges på øen:

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Alive Festival

Alive Festival finder sted hvert år i Thy over to dage i juli. Festivalen præsenterer publikum for et program bestående af musik, kunst og udflugter. En stor del af festivalens arbejde drives af unge frivillige.

Alive Festival har op imod 100 helårsfrivillige fordelt over hele landet. De er organiserede i mindre lokalforeninger, som er placeret i fire byer: Thisted, Aalborg, Aarhus og København. Her arbejder de frivillige året rundt for at stable Alive Festival på benene. Lokalforeningerne er åbne fora af sociale og arbejdende fællesskaber, hvor personer med forskellige baggrunde, erfaringer og roller i festivalarbejdet mødes.

Festivalen drives af Foreningen Thy Alive, hvor et lønnet sekretariat er tovholdere for de frivillige.

Ventilen

Ventilen er en forening, der arbejder for, at unge, der oplever ensomhed, bliver del af et fællesskab med andre unge.

Ventilen har udviklet syv såkaldte KOMsammen-tilbud i syv byer. Fokus er på at røre sig i aktiviteter, hvor alle kan være med, samt lave sund og lækker mad, som de unge spiser sammen. Unge frivillige deltager i aktiviteterne og er vigtige for, at tilbuddene kan fortsætte.

Projektperioden med støtte fra Nordea-fonden er afsluttet, men de syv KOMsammen-tilbud er fortsat aktive. Ventilen beskriver i dette dokument deres vigtige læring omkring rekruttering af frivillige og fastholdelse af frivillige til inspiration for andre. 

Bliv NaturligVis

Projektet Bliv NaturligVis har gode erfaringer med at uddanne, inddrage og berige unge med naturformidling. De kaldes De Unge Naturformildere og deltager i små og store arrangementer i hele landet for at formidle naturglæde fra ung til ung. Naturformidlingen foregår sammen med andre unge naturformidlere med fokus på natur, gode oplevelser og fællesskab.

Det er naturglade 16-25-årige, der har lyst til at dele interessen for jagt, fiskeri og friluftsliv med andre unge. De Unge Naturformidlere har bl.a. afholdt workshops på Ungdomsøen, aktiviteter på Naturmødet, oplæg på efterskoler og afholdt aktiviteter til mindre. 
Læs mere om projektet her

2: Frivillige til formidling

Frivilligt engagement ser vi også komme til udtryk i forbindelse med formidling af aktiviteter i projekter.

Det kan være som frivillige formidlere i en National- eller Naturpark, et afgrænset kultur- og naturområde eller undervisningsforløb for børnehavebørn og skolebørn.

Nationalpark Thy, Dansk Vandrelaug og Flygtninge Fortæller er eksempler på organisationer, som samarbejder med frivillige formidlere til både at udvikle og vedligeholde spændende kultur- og naturlandskaber samt øge værdien for besøgende:

Trædesten til naturen

Det 244 kvadratkilometer store naturområde i Nationalpark Thy – et område fire gange så stort som København – skal gøres mere åbent og tilgængeligt for alle mennesker.

I Nationalpark Thy er svaret Trædestensmodellen: En decentral hierarkisk struktur, som forsøges forankret i en lokal og begejstret befolkning. Nøgleordene er værtskab, indgange og æstetik. I praksis skal der skabes højere kvalitet i formidlingen af nationalparkens natur- og kulturhistoriske oplevelser formidlet gennem både frivillige formidlere, naturvejledning og udstillinger.

Inddragelsen af frivillige har været indtænkt fra starten af projektet og er et mål i sig selv. Læs mere om at være frivillig i Nationalpark Thy her og find mere viden og inspiration om formidling i det fri her

På toppen med Dansk Vandrelaug

Dansk Vandrelaug er afhængig af frivillige. Frivillige til at arrangere ture for medlemmer, frivillige til at formidle om naturen og kulturhistorie undervejs samt frivillige til at engagere flere i at komme på tur.

Formidling er centralt for Dansk Vandrelaug, da den enkelte formidling både er med til at motivere, inspirere og binde turen sammen for deltagerne.

på toppen

Kom med op på Danmarks højeste punkter, når ”På toppen – med Dansk Vandrelaug” i løbet af 2020 arrangerer vandreture af varierende længde, tempo og sværhedsgrad.

Foreningen har med projektet 'Topture med Dansk Vandrelaug' engageret turledere i hele Danmark til at arrangere ture for naturuvante, børnefamilier og potentielle medlemmer og krydre turene med formidling om toppen, udsigten og områdets særlige historie. Alene i 2020 er der afviklet over 500 ture.

Dansk Vandrelaug har en generel frivillighedsstrategi og er i december 2020 i gang med at udarbejde en række eksempler på, hvad der er brugt i de lokale foreninger for at motivere og fastholde de frivillige. Læs mere her.

Flygtninge Fortæller

Flygtninge Fortæller er et projekt skabt af DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom, hvor unge flygtninge fortæller deres historie. Dermed skabes dialog og kulturelle møder. 

De unge fortællere er frivillige, der bliver trænet i metoden ’storytelling’ (historiefortælling), som inkluderer træning i kropssprog, sceneoptræden og publikumskontakt. Når de unge er klar til det, sendes de ud for at fortælle deres historie foran et offentligt publikum på bl.a. lokale biblioteker, festivaler, foreninger, skoler og gymnasier. Som en del af projektet har flere af de unge fået udgivet deres historier som podcasts, som du kan lytte til her.

Projektperioden med støtte fra Nordea-fonden er afsluttet, men for at sikre at projektet forsat kan nå ud til publikummer i hele landet, har en gruppe tidligere frivillige fået endnu mere træning - og kan nu bookes mod honorar af arrangører i hele Danmark. Læs mere om booking af en fortæller her

3: Nye typer frivilligt engagement

Det frivillige engagement er i forandring ifølge Frivillighedsundersøgelsen 2020 fra VIVE.

Både i forhold til, om man engagerer sig fast som frivillig, eller om den frivillige indsats er episodisk. Men også i forhold til timeforbrug, medlemskab og antallet af sammenhænge, som det frivillige engagement kommer til udtryk i.

Her er eksempler på organisationer, der oplever nye typer frivilligt engagement. De nye typer frivilligt engagement tiltaler også forskellige typer frivillige og skaber værdi på forskellig vis:

Episodiske frivillige i projekt Naturfamilier

Projektet Naturfamilier ønsker at etablere digitale fællesskaber i hele landet for børnefamilier, som ønsker at komme mere ud i naturen. Naturfamilier er ikke en forening men et netværk, hvor der hverken er bestyrelsesarbejde eller kontingentopkrævning tilknyttet. De lokale netværk understøttes af en eller flere frivillige ambassadører. De har til opgave at kickstarte fællesskabet ved at invitere interesserede og medlemmer af Facebookgruppen i lokalområdet på tur i naturen.

Ambassadørerne kan kaldes for episodiske frivillige, da de er med, når det giver mening for dem. De gør det typisk, mens børnene er små, og/eller mens de har brug for et netværk, og derefter hopper de videre til, hvad der så giver mening i deres livssituation. Læs mere om projektet og de episodiske frivillige i deres delrapport her.

Gensidig frivillighed

At gøre noget godt for andre hjælper både dine medmennesker men også din egen mentale sundhed. I projektet 'Frivillighed til alle ældre' vendes frivillighedsbegrebet på hovedet. Projektet går ud på at matche unge udlændinge og ældre danskere, som lærer hinanden at kende til begges gavn og glæde. Hør mere i videoen med projektleder Trine B. Mathiasen herunder.

Frivillighed til ALLE ældre

Hundredevis af frivillige ældre og unge sprogstuderende vil berige hinanden, når Danske Seniorer og ...

Udlændingen lærer dansk og lærer en dansker at kende og får indblik i det danske sprog, historie og kultur. Den ældre lærer en ung person at kende fra en anden kultur, som kommer på besøg hos den ældre. En ligeværdig relation bliver skabt, hvor det ikke kun er den ene part, der gør noget godt for den anden.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

”Stand by”- frivillige i projektet Bliv NaturligVis

Bliv NaturligVis projektet spreder gode naturoplevelser til børn og unge igennem et undervisningsforløb af en frivillig formidler – men ikke på en helt traditionel måde.

Frivillige jægere og sportsfiskere har meldt sig til projektet, da de brænder for at videregive deres glæde ved naturen til skolebørn og opleve børnenes begejstring for jagt, fangst og tilberedning. De frivillige formidlere fungerer som en slags ”stand by”-frivillig, der er klar til at tilbyde undervisningsforløb til den lokale skole. De frivillige i projektet er en ny type frivillige, da de træder til, når læreren ønsker at udvide klasselokalet til naturen og invitere dem ind i et relevant undervisningsforløb. Den frivillige indsats er episodisk.

Projektet har udviklet en formidlerhåndbog, hvor viden og erfaring om formidling i Bliv NaturligVis findes. Se mere her.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Videoen beskriver, hvad Bliv NaturligVis er, og hvordan de i projektet arbejder med at gøre os alle VIS på naturen med jægere, lystfiskere og andre naturelskere.

Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773
none

Lene Rydal Jørgensen

Seniorprojektkonsulent
4070 3796

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.