Økonomi

Afkastet fra Nordea-fondens formue er grundlaget for uddelinger til almennyttige og velgørende formål. Her kan du få et indblik i fondens midler, økonomiske nøgletal og skatteforhold.

Fra sparekasse til almennyttige uddelinger

Nordea-fondens formue er skabt ved indskud af aktiekapitalen (egenkapital) i den landsdækkende Sparekassen SDS, da den blev omdannet til et aktieselskab i 1989. I 1990 indgik SDS sammen med to andre banker i en fusion, der skabte Unibank A/S, som senere i 2000 blev fusioneret ind i Nordea Bank AB.

Infografik: Hvor Nordea-fondens penge kommer fra

De historiske rødder guider Nordea-fonden i forhold til, hvor uddelingerne skal hen – nemlig derhen, hvor kapitalen oprinder fra: danskere over hele landet. Siden fondens stiftelse i 1989 og frem til og med 2022 har fonden uddelt 6,8 mia. kr. til almennyttige og velgørende formål over hele landet.

Værdien af egenkapitalen udgjorde ved stiftelsen i 1989 1,9 mia.kr.

Aktionær i Nordea Bank Abp

Den fælles historie betyder, at fondens formue i væsentligt omfang er investeret i aktier i Nordea Bank Abp, som i dag har hovedsæde i Finland. Nordea-fonden ejer ca. 4 pct. (ultimo 2022) af aktiekapitalen i Nordea Bank Abp, svarende til, at fonden er  bankens fjerdestørste aktionær, og den største danske investor.

Nordea-fonden lægger vægt på at være en betydelig dansk aktionær i Nordea Bank Abp, som er den næststørste bank i Danmark. Fonden er en langsigtet og loyal investor gennem mere end 30 år. Nordea-fonden deltog i 2008/09 i en kapitalforhøjelse, som var med til at fastholde Nordea Bank Abps danske markedsposition og sikre grundlaget for en langsigtet værdiskabelse.

Fonden er som betydelig investor repræsenteret i aktionærernes nomineringsudvalg i Nordea Bank Abp.

Nordea-fonden er uafhængig i forhold til den daglige drift af og ledelsen i Nordea Bank Abp og vice versa.

Formueforvaltningen er en del af kerneopgaven

Forvaltningen af Nordea-fondens formue er en del af fondens kerneopgave, som er: 

  • at sikre et løbende afkast af fondens formue
  • at uddele midler til projekter med almennyttige og velgørende formål og
  • at følge støttede projekter for at dele viden og erfaringer

Bestyrelsen fastsætter på den baggrund rammer og retningslinjer for, hvorledes formueforvaltningen sker gennem investeringsstrategien.


Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.