Mangfoldighed i lokale projekter

Fleksible aktiviteter, dialogmøder eller åbent hus. Der er mange måder at invitere flere med i fællesskabet og øge mangfoldigheden. Her samler vi konkrete erfaringer og gode råd fra lokale projekter, der gør det i praksis.

Inspiration til mangfoldige projekter

Måske kan I med jeres projekt og aktiviteter gøre noget aktivt for, at fællesskabet bliver mere inkluderende og mangfoldigt? 

Fællesskaber, hvor mennesker mødes om samme interesser, men f.eks. på tværs af generationer, alder, køn, uddannelse og andre forskelligheder kan styrke mangfoldigheden og udvide vores horisont. Det skaber større respekt for hinanden og styrker forståelsen for, hvem vi er.

Få her inspiration fra forskellige lokale projekter, der alle har fået støtte fra Nordea-fonden.

Find yderligere inspiration i vores miniguide til bæredygtighed

Viden fra projekt til projekt

Der findes myriader af lokale projekter i hele landet, der er lige så forskellige som de engagerede ildsjæle, der står bag dem. Med 'lokale projekter' forstår vi projekter, der indeholder lokalt forankrede aktiviteter, som styrker lokale fællesskaber. De foregår i de nære omgivelser, involverer og er til glæde for mange i lokalområdet, og de er båret af frivillighed og lokalt engagement.

Vi ved, at erfaringer fra tidligere projekter kan hjælpe nye projekter. Når projekter går fra idé til handling, følger læring og erfaringer med i processen. Selvom projektforløb aldrig helt kan forudses, har de ofte nok tilfælles til, at de kan lære af hinanden. Så jeres projekt kan bygge ovenpå andres viden.

...

Invitér flere generationer med

I Midtjylland fik foreningen Thorsø Pavillon støtte fra Her bor vi-puljen til at etablere 'Generationshaven – vild landsby', der er et samlingssted for alle lokale i Thorsø.

Haven er særligt målrettet til mødet mellem byens yngste og ældste borgere, som til daglig lever i to forskellige verdener. Det forsøger de med Generationshaven at ændre på ved at skabe en succesfuld deleordning af haven, så alle borgernes behov bliver mødt. Det gør de helt konkret ved at:

  • Dele ugen op, så der er specifikke dage med fokus på bestemte målgrupper. Der er f.eks. bestemte dage med fokus på mødet mellem byens yngste og ældste borgere. På disse dage tager byens dagplejere og plejehjemsmedhjælpere børnene og de ældre med til haven for f.eks. at plante blomster. Ved at vælge specifikke dage til ét formål, bliver det lettere at favne borgernes forskellige behov. 
  • Holde dialogmøder med repræsentanter fra forskellige grupper i lokalsamfundet. På møderne kan alle udtrykke deres ønsker til, hvad Generationshaven – vild landsby skal tilbyde. Når man mødes på tværs af erhverv, alder og køn stiger kreativiteten og dermed også værdiskabelsen. 

Det kan være en lang og hård proces at lykkes med et frivilligt projekt. I Thorsø har de fundet det yderst givende at række ud til andre frivillige foreninger for at lære af deres erfaringer - og nu giver de så deres egne videre. 

Tænk mangfoldigt fra start

På Fanø ved Esbjerg fik Foreningen for bosætning af børnefamilier i Sønderho støtte fra Her bor vi-puljen til projektet 'Børnekultur er fælleskultur', hvor de med indkøb af et stort telt vil skabe et mobilt forsamlingshus. Teltet skal favne alle byens forskelligheder og behov, men der vil dog være særligt fokus på byens børnefamilier. 

Her bor vi - Sønderho

Projektet skaber rammerne for, at de lokale kan blive forenet på tværs af alder, køn, erhverv og andre forskelligheder. Det har de helt konkret gjort ved:

  • Fra start at udvælge en mangfoldig tovholder-gruppe, der repræsenterer forskellige generationer, erhverv og køn. På denne måde har de etableret en projektgruppe med forskellige netværk, kompetencer og erfaringer.
  • At tænke mangfoldighed ind i alle projektets arrangementer. Det gælder både fester, dagsarrangementer og fællesspisninger. De forsøger at tilgodese borgernes forskellige interesser ved at tilbyde 'lidt til alle'. Helt konkret arrangerer de f.eks. til fester både en sanger, som er rettet mod børnesegmentet og en sanger rettet mod det ældre segment. De forsøger også at tænke den ældre generation ind i de arrangementer, som ellers er tiltænkt børn. F.eks. ved at lade de ældre være jury i kagekonkurrencer for børn. På den måde bliver flere inkluderet - samtidig med at der bygges bro mellem generationerne. 

Endelig anbefaler Thorsø Pavillon at sætte sig ind i byens historie, når man vil starte et projekt. Byer har som regel et eksisterende fælleskab og mange traditioner, hvilket man med fordel kan bygge videre på. Det kan man f.eks. gøre ved at tale med de ældre i lokalsamfundet, som ofte gemmer på både gode historier og masser af viden. 

Få flere med i fællesskabet

Fællesskaber er ofte både udgangspunktet og en del af formålet med lokale projekter. Men hvordan har andre styrket fællesskabet gennem deres lokale projekt og bygget bro mellem deres forening og lokalsamfundet?

Find gode råd om fællesskaber i projekter i pjecen fra Københavns Universitet, der er baseret på besvarelser fra 77 projekter, der alle er relateret til det gode liv ved kysterne, og som fik støtte fra Nordea-fondens Kysten er klar-pulje i 2018. 

Det handler f.eks. om at invitere andre ind i projektprocessen og skabe lokal forankring og ejerskab. Det handler også om, at fællesskaber hjælpes på vej gennem aktiv kommunikation og opstår på mange måder, når man arbejder og lærer sammen.

Gode råd om fællesskaber

Øg tilgængeligheden i jeres projekt

Tilgængelighed handler ofte om mere end elevatorer, ramper og gelændere, og det kan have stor betydning for, hvor godt et projekt lykkes - og hvem der kan være med. Hvordan har andre øget tilgængeligheden og dermed skabt mere mangfoldige fællesskaber i deres projekter?

Få gode råd til at øge aktiviteters tilgængelig i pjecen fra Københavns Universitet, der bygger på besvarelser fra 77 kystprojekter. 

Det handler f.eks. om at øge den fysiske tilgængelighed ved at placere aktiviteten, så kørestole og barnevogne også har adgang. Men det handler også om, hvordan I kan øge den sociale tilgængelighed og sænke barrieren for deltagelse, så alle føler sig velkomne; også selvom man ikke lige har nogen at følges med.

Gode råd om tilgængelighed

Kontakt

marie_hoestrup_andersen

Marie Høstrup Andersen

Senior projektkonsulent
4070 3772

Få viden og værktøjer

Vi deler viden fra støttede projekter og samler værktøjer til ansøgere og støttemodtagere.
Se viden og værktøjer her

Ikon_inspiration

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.