Bæredygtighed i lokale projekter

Miljøvenlige materialer, genbrug og deleordninger. Der er masser af veje til at skabe mere bæredygtige projekter og aktiviteter. Her samler vi erfaringer og gode råd fra lokale projekter, der gør det i praksis.

Inspiration til bæredygtige projekter

Måske kan I med små greb gøre jeres projekter og aktiviteter mere bæredygtige og miljøvenlige?

Få her på siden inspiration fra forskellige lokale projekter, der alle har fået støtte fra Nordea-fonden.

Find yderligere inspiration i vores miniguide til bæredygtighed

Viden fra projekt til projekt

Der findes myriader af lokale projekter i hele landet, der er lige så forskellige som de engagerede ildsjæle, der står bag dem. Med 'lokale projekter' forstår vi projekter, der indeholder lokalt forankrede aktiviteter, som styrker lokale fællesskaber. De foregår i de nære omgivelser, involverer og er til glæde for mange i lokalområdet, og de er båret af frivillighed og lokalt engagement.

Vi ved, at erfaringer fra tidligere projekter kan hjælpe nye projekter. Når projekter går fra idé til handling, følger læring og erfaringer med i processen. Selvom projektforløb aldrig helt kan forudses, har de ofte nok tilfælles til, at de kan lære af hinanden. Så jeres projekt kan bygge ovenpå andres viden.

Del med dine naboer

I Vestervig nordvest for Limfjorden spiller Thy Veteraner en central rolle omkring 'Delebasen', hvor havkajakker, cykler, udstyr til friluftsliv og redskaber til vedligehold er samlet i et nybygget depot og gjort tilgængelig for lokalbefolkningen. 

Der er ingen grund til at vores kajakker står og samler støv. Vi kan jo ikke selv bruge dem hele tiden, og så kan andre bruge dem, hvis de har lyst.
Torben Jensen, formand for Thy Veteraner

Beboerne i lokalområdet deler nu deres redskaber med hinanden i stedet for at købe nyt, ligesom de bygger deres egne møbler eller reparerer de gamle. 

Aktivitetscenter Vestervig-Agger fik støtte til projektet 'Vestervigs grønne delebase' fra Nordea-fondens Her bor vi-pulje i 2020. Udover at selve aktiviteten - delingen af udstyr - er udtryk for bæredygtighed, så har selve opførelsen af basen også været ganske bæredygtig.

Det er lykkedes ved at tænke det lokale netværk ind i byggeprojektet fra start. Frivillige har hjulpet med at bygge basen og en lokal fabrik har doneret fliser til projektet. 

Thy

Men Delebasen handler ikke blot om udstyr. Den er også et samlingspunkt for borgere i alle aldre og en facilitet for aktiviteter. 

"Delebasen er ikke bare et depot. Der er både ting, vi kan dele, men når vi fjerner tingene, har vi et rum, hvor vi kan lave aktiviteter sammen," siger frivillig Otto Lægaard om Delebasen. 

I videoen fortæller de frivillige fra Thy Veteraner, hvordan de på forskellig vis holder liv i deres projekt og facilitet, så den bliver brugt. 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Tænk bæredygtigt fra start

Bæredygtighed er efterhånden en del af næsten alle lokale projekter – uanset om det drejer sig om materialevalg og miljøhensyn, social- eller økonomisk bæredygtighed.

Hvordan har andre gjort deres lokale projekter mere bæredygtige? Find gode råd om bæredygtighed i lokale projekter i pjecen fra Københavns Universitet, der er baseret på besvarelser fra 77 projekter, der alle er relateret til det gode liv ved kysterne, og som fik støtte fra Nordea-fondens Kysten er klar-pulje i 2018. 

Det handler både om at vælge miljøvenlige energikilder og materialer, vælge løsninger med minimal vedligeholdelse og lang holdbarhed samt at tænke over forankring fra start, så brugen af fysiske faciliteter på lang sigt øger nytteværdien.

Gode råd om bæredygtighed

Tag højde for klimaforandringer

Skal jeres lokale projekt tilpasses klimaforandringer? Med forventning om voldsommere eller anderledes vejr overvejer I måske, hvordan andre projekter har tænkt klimatilpasning ind i nybyggede faciliteter.

Få gode råd til klimatilpasning i lokale projekter i pjecen fra Københavns Universitet, der bygger på besvarelser fra 77 kystprojekter. 

Det handler bl.a. om placering af faciliteten, om at tænke i mobile faciliteter og tage høje for sæsonaspekter. Endelig indeholder pjecen links til mere viden.

Gode råd om klimatilpasning

Kontakt

marie_hoestrup_andersen

Marie Høstrup Andersen

Seniorprojektkonsulent
4070 3772

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.