214 småbyer vil skabe fællesskaber med nye aktiviteter

Bålpladser, legepladser, sheltere og udendørs fællesrum. Danskerne vil samles uden for. Virketrangen og ønsket om nære lokale fællesskaber er alt overskyggende i ansøgningerne til Nordea-fondens 'Her bor vi'-pulje.

Næsten hver sjette bysamfund med under 5.000 indbyggere har sendt en ansøgning til Her bor vi-puljen. Nogle småbyer har endda sendt to forslag, så det samlede antal ansøgninger lander på 231 i puljens første ansøgningsrunde.

Danskerne vil fællesskabet

Fakta om 'Her bor vi'-puljen
  • Her bor vi-puljen er på 60 mio. kroner. Der kan søges fra 100.000 kr. til 1 million kr. per projekt.
  • Ansøgningsfrist til anden og sidste runde er 1. august 2020. Til hhv. september og november offentliggøres i alt ca. 120 støttede projekter.
  • Bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere kan søge. Der er godt 1.300 mindre bysamfund i Danmark og de bebos af ca. 1,2 mio. mennesker.
  • Hovedstadsområdet eller andre storbyområder, herunder bydele kan ikke modtage støtte.

Hvis man gik og troede, at coronakrisen havde lagt en dæmper på danskernes lyst til at samles i aktive nære fællesskaber, så kan man godt tro om igen.

Ved første ansøgningsrunde har 214 småbyer søgt om at få del i de 60 mio. kr. i Her bor vi-puljen, som skal fremme det gode liv i mindre bysamfund.

Nordea-fonden er imponeret over, at næsten hver sjette bysamfund med under 5.000 indbyggere har sendt en ansøgning. Nogle småbyer har endda sendt to forslag, så det samlede antal ansøgninger lander på 231.

"Er der én ting, der står klart i forbindelse med denne krise, så er det, at danskerne vil fællesskabet," siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

"Det er lykkedes i småbyerne at samle kræfterne hver for sig på trods af omstændighederne og bidrage med en mangfoldig buket af idéer til, hvordan vi kan mødes og være sammen om nye aktiviteter," tilføjer han.

Læs mere og søg Her bor vi-puljen

Forslag om udendørs fællesrum

En af de helt store tendenser blandt de 231 forslag er ønsket om at skabe udendørs fællesrum. Det kan både handle om sheltere, bålpladser, byrum, aktivitetspladser og egentlige lokale forsamlingspladser.

En anden tendens peger i retning mod opgraderinger og udvidelser af eksisterende rum i byen som f.eks. multihuse, forsamlingshuse og skoler som hjemsted for lokale fællesaktiviteter.

Om det er coronakrisen, der har inspireret til udendørs motion, vides ikke. Men en tredje tydelig tendens er ønsket om at etablere mulighed for padeltennis, petanque, kajak og fitness.

Desuden er legepladser og forsamlingshuse godt repræsenteret blandt forslagene.

De 231 ansøgninger fordelt på regioner
  • Hovedstaden: 10
  • Midtjylland: 65
  • Nordjylland: 50
  • Sjælland: 34
  • Syddanmark: 72

Stadig muligt at søge

Forslagene er strømmet ind fra hele landet. Men især Syddanmark og Midtjylland skiller sig ud med henholdsvis 72 og 65 forslag.

I alt har Nordea-fonden sat 60 mio. kroner af til Her bor vi-puljen. Hvem der opnår støtte i første ansøgningsrunde offentliggøres til september.

Men har man endnu ikke søgt, er muligheden stadig til stede. Anden og sidste ansøgningsrunde har frist 1. august 2020.

Danmarkskort Her bor vi-puljen

Kort og kontant

Projektnavn
Her bor vi
Projektejer

Nordea-fonden

Projektperiode

Henning Dam Heebøll

Samlet budget

60 mio. kr.

Få mere at vide

Henning Dam Heebøll
Sekretariatschef

Nordea-fonden

4070 3783

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.