1.300 mindre byer kan få gavn af 60 mio. kr. til aktiviteter

Med en ny pulje på 60 mio. kr vil Nordea-fonden tilskynde borgere til at fremme det gode liv i mindre bysamfund.

60 mio. kr. i puljen

Fakta om puljen

  • Puljen er på 60 mio. kr, og der kan søges fra 100.000 kr. til 1 mio. kr. inkl. moms pr. projekt.
  • Foreninger og andre almennyttige nonprofit-organisationer fra byer med 200-5.000 indbyggere kan søge puljen. Fonden støtter ikke enkeltpersoner eller virksomheder.
  • Der er to ansøgningsrunder i 2020: 1. runde har frist 1. maj med svar i september. 2. runde har frist 1. august med svar i november.
  • Der er godt 1.300 mindre bysamfund i Danmark, og de bebos af ca. 1,2 mio. mennesker (kilde: Danmarks Statistik). Hovedstadsområdet og andre storbyområder, herunder bydele kan ikke modtage støtte.

Juelsminde i Østjylland og Gram i Sønderjylland har mere end deres geografiske beliggenhed i Jylland til fælles.

Begge er de nemlig byer med over 200 men under 5.000 indbyggere, og dermed hører de til de godt 1.300 danske bysamfund, som Nordea-fonden sigter mod med sin nye pulje 'Her bor vi’.

Puljen skal inspirere lokale ildsjæle til at sætte aktiviteter i gang, som kan styrke det lokale fællesskab og sammenhængskraften i mindre byer.

Fonden har øremærket 60 mio. kr. og regner med at kunne støtte mere end 100 projekter i løbet af året.

"Vi vil gerne tale de mindre lokalsamfunds drivkræfter op og give mere liv til de ofte oversete potentialer, som kan samle byen og dens borgere," siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden.

Foreninger og andre organisationer fra bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere kan søge puljen fra 25. februar og indtil ansøgningsfristerne 1. maj og 1. august 2020. 

Læs mere og søg Her bor vi-puljen her

Fællesspisning, naturlegeplads og teater

Fonden har særligt fokus på, at få flere folk ud i det fri og på at skabe gode rammer for småbørnsfamilier.

"Det kunne for eksempel være den borgerdrevne etablering af en fælleshave for områdets børn eller måltidsklubber til glæde for hele byen," fortæller Henrik Lehmann Andersen.

Men også aktiviteter i de lokale beboerhuse, fællesspisninger eller opsætningen af et teaterstykke i forsamlingshuset er eksempler på aktiviteter, Nordea-fonden ved, at der efterspørges og derfor forventer at støtte.

Fonden opfordrer til, at de lokale foreninger går sammen og tænker nyt og gerne i utraditionelle samarbejder mellem organisationer, foreninger og kommuner.

Frivilligt arbejde bedrer livskvalitet

Det er dokumenteret, at frivilligt foreningsarbejde er med til at skabe gode liv.

"Vi ved fra international forskning, at fællesskaber har en stor betydning for sundhed og for tilliden mellem borgerne, og sundhed har væsentlig betydning for oplevet livskvalitet," siger Bjarne Ibsen, der er professor og centerleder på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

"Men der er forskel på at føle glæden ved hinandens samvær i et caféfællesskab og på et forpligtende fællesskab, hvor vi tager et ansvar for at løse nogle opgaver til gavn for andre end os selv. Den centrale værdi for den enkelte og for samfundet ligger i de forpligtende og meningsgivende fællesskaber," siger Bjarne Ibsen.

”Der er masser af foreninger derude, som godt kan bruge en ekstra hånd. Derfor kan puljen måske friste nye ildsjæle til at yde en frivillig indsats til glæde for lokalsamfundet og til gavn for deres egen livskvalitet,” siger Henrik Lehmann Andersen.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Drømmer I om legeplads, udekøkken, festivaler, shelters eller noget helt andet i jeres by? Få inspiration til, hvad Nordea-fonden støtter med Her bor vi-puljen.

Yderligere information

  • Kommunikationschef Tine Wickers, Nordea-fonden, tw@nordeafonden.dk, 2840 8480
  • Professor og centerleder Bjarne Ibsen, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, 65503491 / 27289904, bibsen@health.sdu.dk

Kort og kontant

Projektnavn
Her bor vi
Projektejer

Nordea-fonden

Projektperiode

Henning Dam Heebøll

Samlet budget

60 mio. kr.

Få mere at vide

Henning Dam Heebøll
Sekretariatschef

Nordea-fonden

4070 3783

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.