Kulturhuspuljen

38,1 mio. kr. til flere gode liv i landets kultur- op aktivitetshuse. I 2023 støttede Nordea-fonden 54 projekter gennem Kulturhuspuljen, der nu er lukket. Der kunne søges mellem 200.000 kr. og 1 mio. kr.

38 mio. kr. til flere gode liv i landets kulturhuse 

For at styrke fællesskabet og sikre nye brugere i landets kultur- og aktivitetshuse åbnede Nordea-fonden i 2023 Kulturhuspuljen på 25 mio. kr. 

Gennem puljen modtog fonden 254 ansøgninger fra hele landet. Grundet den store efterspørgsel og mange gode projekter af høj kvalitet, hævede fonden uddelingsrammen og uddelte i september 2023 38,1 mio. kr. til 54 projekter. 

Landets kulturhuse kunne søge fra 200.000 kr. og op til 1 mio. kr. til aktiviteter, der udvikler deres mødested. 

Aktiviteterne skal komme mange til gode og bidrage til, at kulturhuset i endnu højere grad kan byde lokale såvel som nye besøgende indenfor i fælleskabet.  

Kulturhuspuljen

Puljen er uddelt og kan derfor ikke søges længere. 

54 projekter modtog støtte i september 2023 - se dem alle her. 

Kontakt os via 'Din ansøgning' ved spørgsmål til jeres ansøgning. I kan også skrive en mail til Kulturhuspuljen@nordeafonden.dk

Hvis ikke I nåede at søge Kulturhuspuljen, kan I læse mere om andre støttemuligheder på vores sider Liv i det lokale eller Lyst til at deltage.   

Materiale til støttede projekter

Er I et af de 54 kulturhuse, der modtog støtte fra Kulturhuspuljen, kan I finde materialer og relevant information her på siden

Kulturhuspuljen

Kulturhuspuljen var på 25 mio. kr. og vi forventede at støtte ca. 50 kulturhuse. Kulturhuspuljen er lukket.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Se hvad Nordea-fonden støtter med Kulturhuspuljen. Puljen er lukket og kan ikke længere søges. 

Hvem, hvad, hvornår og hvilket?

For at søge Kulturhuspuljen skal projektet fremme gode liv i kultur- og forsamlingshuse. 

Hvem kan søge puljen

Kulturhuse, ungehuse, kulturcentre, medborgerhuse, aktivitetshuse, forsamlingshuse og lignende institutioner, der udfylder en kulturhusfunktion.

Husene skal tilbyde borgere aktiv deltagelse i kultur, skal være så åbne og tilgængelige som muligt og skal indeholde mindst tre af følgende elementer:

  1. Værksteder, hvor brugeren selv kan være aktivt skabende med f.eks. stof, træ, medier/it, ’maker space’, maling, keramik, genbrugs- og repaircafeer.
     
  2. Mad og drikke, som danner rammen om sociale fællesskaber og fungerer som mødesteder. Det inkluderer f.eks. brugeradgang til køkkenfaciliteter eller salg fra café.
     
  3. Scene/udstillingsrum, hvor brugerne kan være publikum til præsentation af f.eks. teater, film, musik, billeder eller foredrag.
     
  4. Områder, åbne rum eller lokaler med fri adgang, som brugerne kan benytte til selvorganiserede aktiviteter og socialt samvær.
     
  5. Ansatte eller frivillige tilknyttet huset, der kan hjælpe brugerne med at igangsætte og gennemføre aktiviteter.

Ansøgere kan både være kommunal, organiseret som forening eller en selvejende institution.

Hvad kan der søges støtte til

Der kan søges støtte til: 

Aktiviteter, gerne med vægt på at fremme nye målgruppers deltagelse, f.eks. udvikling af nye aktiviteter eller særlige kommunikationsformer og -kanaler.

Udstyr og materialer, der understøtter aktiviteter, f.eks. symaskiner, væve, 3D-printere, pc’er, storkøkkener, køkkenredskaber og -maskiner, træ- og metalværktøj, lys- og lydudstyr, dj-pult, fotoudstyr, musikinstrumenter, pensler, maling, træ, metal, stof, ler, madvarer m.v.

Foreningsfornyelse, frivilligpleje, kompetenceudvikling, netværksdannelse og organisationsudvikling – herunder udvikling af bestyrelsesarbejde.

Uderum, f.eks. borde, bænke, skater-ramper, parkouranlæg, haver, bede, havegrej, udekøkkener, legepladser og udendørs scener, gerne med vægt på at fremme nye og mangfoldige målgruppers deltagelse. 

Bæredygtighed i projekterne – både social og miljømæssig bæredygtighed, samt forankring af aktiviteterne vil fremme mulighederne for støtte.

Hvornår kan puljen søges

Kulturhuspuljen er åben til og med 31. maj 2023 kl. 12.00. Alle ansøgere får svar i slutningen af september 2023. 

Der kan ikke søges om midler til projekter, der påbegyndes før 1. oktober 2023. 

Hvilket beløb kan I søge? 

Puljen er på 25 mio. kr. Der kan søges fra 200.000 kr. og op til 1 mio. kr. inkl. moms til et projekt. I skal minimum søge om 200.000 kr. Hvis I ønsker at søge til en aktivitet eller facilitet under dette beløb, kan I evt. søge Nordea-fonden gennem Liv i det lokale.

Medfinansiering
Kommunale ansøgere skal bære min. 50 pct. medfinansering, hvilket ikke kan dækkes med interne omkostninger, f.eks. aflønning til allerede ansat personale. For øvrige ansøgere er medfinansiering en fordel og vurderes individuelt.

Kriterier 

For at komme i betragtning, skal projektet
  • Indeholde kulturaktiviteter. Puljen har særligt fokus på aktiviteter hvor brugerne selv er aktive deltagere (og ikke ’blot’ publikum til en kulturaktivitet) eller tager del i husets organisering som frivillig og/eller bestyrelsesmedlem.
     
  • Involvere eller tage afsæt i foreningsliv, frivillighed eller selvorganiserede grupper samt øge engagementet blandt byens borgere.
     
  • Fremstå realistisk og økonomisk bæredygtigt i forhold til budget og finansiering. Der skal være redegjort for fremtidig drift og vedligehold, herunder økonomi.
     
  • Være igangsat inden udgangen af 2024 og være afsluttet ultimo 2027.

Er det en offentlig ansøger (kommunal, regional eller statslig) stilles krav om min. 50 pct. egenfinansiering.

Vi lægger desuden vægt på
  • At projektet har fokus på miljømæssig og social bæredygtighed, herunder mangfoldighed, tilgængelighed, lokal sammenhængskraft og materialer. Find inspiration til bæredygtighed i jeres projekt her.
     
  • At støtte nye målgruppers deltagelse, f.eks. børn og unge, etniske minoriteter eller særligt sårbare, der alle er underrepræsenterede i kulturhuse i dag.
     
  • At støtte huse med en særlig beliggenhed, der f.eks. tiltrækker nye deltagere fra et boligområde eller deler faciliteter med forskellige foreninger/organisationer, nye formater af kulturhuse, fx med fokus på klima og bæredygtighed, samt huse der eksperimenterer med nye former for frivillighed (foreningsfornyelse) og lokale samarbejder for at få en bredere frivillig- og brugergruppe.
     
  • At projektet har lokal opbakning – f.eks. i form af lokale samarbejder og borgerinddragelse. I ansøgningen skal I redegøre for, hvordan I allerede i projektudviklingsfasen har arbejdet med at inddrage og skabe ejerskab i lokalsamfundet.
     
  • At der er en bred og mangfoldig kreds bag projektet, og at dette er reflekteret i projektets organisering og projektgruppe, f.eks. ved en repræsentation af forskellige generationer, køn, foreninger og brugergrupper m.v. Find inspiration til at skabe mere mangfoldighed i jeres projekt her.
     
  • At projektet afdækker, indtænker og tager hensyn til forskellige brugergruppers behov og ønsker.
     
  • At det er muligt at søge til honorarer og løn, hvis det fremmer aktiviteter, nye målgruppers deltagelse eller lokal deltagelse.

Ved foreningsdrevne kulturhuse vil der afhængig af projektets størrelse og finansieringsbehov blive lagt vægt på, at der er fundet med- og egenfinansiering (frivillige timer medregnes ikke som egenfinansiering).

Der kan ikke søges støtte til
  • Projekter som udelukkende har fokus på professionel kunst- og kulturproduktion, byggeri eller renovering uden tilknyttede borgerinvolverende aktiviteter.
     
  • Projekter, der udelukkende indeholder driftsrettede omkostninger eller kan karakteriseres som kommunale, regionale og statslige kerne-, drifts- og vedligeholdelsesopgaver.
     
  • Aktiviteter, der er afviklet eller igangsat inden 1. oktober 2023.

Enkeltpersoner, erhvervsvirksomheder, selskaber (A/S, I/S, ApS m.v.) og kommercielt orienterede organisationer kan ikke søge om støtte.

Gense webinar om kriterier og ansøgningsproces

Gense webinaret fra 9. februar 2023, hvor projektkonsulent Anna Marie Krarup og uddelingschef Christine Paludan-Müller fortæller om Kulturhuspuljen, kriterier, ansøgningsprocessen samt hvad Nordea-fonden lægger vægt på i udvælgelsen af projekter. 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Forskning og samarbejde

I forbindelse med Kulturhuspuljen samarbejder Nordea-fonden med foreningen Kulturhusene i Danmark og Aarhus Universitet som videns- og netværkspartnere.

Kulturhuspuljen bygger på viden fra de to forskningsbaserede undersøgelser DELTAG. Læs undersøgelserne her, som kortlægger forskellige former for og effekter af deltagelse i landets kulturhuse.

Projekteksempler

Få inspiration fra fire støttede projekter, der har styrket deres mødested og inddraget lokalområdet.

Makværket

I samarbejde med det lokale foreningsliv skaber og udvider Makvärket fritidstilbud til børn og voksne.

Kulturhuspuljen foto4

Toldkammeret er det borgernære fælleshus, hvor der lægges vægt på samskabelse med folk fra lokalområdet.

Kulturhuspuljen foto3

I Det bæredygtige forsamlingshus kan man blive inspireret til og klogere på en bæredygtig livsstil.

Remisen Skjern

Remisen Skjern skaber et kulturelt samlingspunkt for unge, som er med til at skabe stedets aktiviteter.


Kontakt os

I er altid velkomne til at skrive en mail til Kulturhuspuljen@nordeafonden.dk, hvis I har spørgsmål til puljen.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.