Toldkammeret inviterer borgerne indenfor

Toldkammeret er et eksempel på et projekt, hvor der lægges vægt på samskabelse. Projektet bunder i, at ville skabe et borgernært fælleshus. Derfor kan folk fra lokalområdet komme forbi og præsentere idéer for Toldkammerets ansatte.

Hvad er formålet

Formålet med støtten er at tilføre nye borgerengagerende oplevelser på tværs af alder og interessegrupper.

Hvorfor støtter vi

Vi støtter, fordi det er vigtigt at undersøge hvordan, kulturhusets samlede programspor kan blive et middel til at højne trivsel og livskvalitet blandt kulturhusets brugere.

Velkommen til det borgernære fælleshus

En tirsdag i december er der fuld gang i forberedelsen til aftenens ’Køkken-hack’, hvor 10 frivillige hjælpere kommer og hjælper med at forberede aftenens produktion af klejner og andre julesmåkager. Det er et meget godt eksempel på én af de strategier, som Toldkammeret lægger meget vægt på i deres aktiviteter: samskabelse.

Alle kan komme med en god idé

Toldkammeret har introduceret ’Åbent kontor’, hvor folk fra lokalområdet kan komme forbi og præsentere ideer for Toldkammerets ansatte.

Vores opgave er at kvalificere ideen sammen med de aktive folk, der banker på vores dør. Vi tager ikke ideen fra dem, men stiller os selv til rådighed i forhold til at udvikle ideen i en konstruktiv retning. Det skaber et medborgerskab, der er mere engagerende og involverende,
siger Søs Krogh Vikkelsøe – leder af Toldkammeret

Og den åbne og inviterende tilgang har rygtedes i Helsingør. Der er mange flere forskellige grupper fra forskellige aldre, som byder ind med måder at bruge Toldkammeret på.

Har I en god idé?

Har I en god idé til et projekt, der vil holde liv i fællesskaberne og tiltrække nye brugere til jeres mødested? Så kan I måske søge støtte fra Kulturhuspuljen på 25 mio. kr.

Det personlige møde betyder noget

Et andet greb, som Toldkammeret gør meget ud af, er værtskabet. For eksempel er der en vært, der byder velkommen, hver gang der er fællesspisning. De snakker lidt med gæsterne, får dem til at slappe af og sørger for, at der sker en god fordeling ved bordene, så alle har nogen at snakke med. Der investeres i værtskab i mange aktiviteter i Toldkammeret. Også aktiviteter som er arrangeret af foreninger udefra. Arrangementer produktudvikles i samarbejde mellem Kulturhusets ansatte og initiativtagerne, så de virker inviterende og engagerende for deltagerne.

 

Kulturen og naturen er ikke hinandens modsætninger

I Toldkammeret arbejder Søs Krogh Vikkelsøe på at bryde siloerne op mellem det at være kulturhus og resten af samfundet.

Vi har en tendens i vores samfund til at snakke om enten kultur eller natur. Det er en lidt sjov opdeling, som vi gerne vil skubbe lidt til. Vi vil meget gerne have naturelskeren ind og være en del af Toldkammerets aktiviteter. Vi prøver hele tiden at indgå nye partnerskaber med parter, som ikke nødvendigvis er de mest oplagte. Men måske kan vi berige hinanden på nye måder, som vi ikke lige havde tænkt over. Og på den måde udvikler vi os sammen med vores brugere hele tiden’,
siger Søs Krogh Vikkelsøe

Nordea-fonden har støttet Toldkammeret med 2,3 mio. kr. til at igangsætte aktiviteter, der inviterer til aktive medborgerfællesskaber.

Kort og kontant

Projektnavn
Toldkammeret i Helsingør
Projektejer

Kulturværftet, Helsingør Kommune

Støttet med

2,3 mio. kr.

Få mere at vide

Søs Krogh Vikkelsøe
Leder

4193 1140

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.