Nordea-fonden er klar med ny investeringsstrategi

Nordea-fondens nye investeringsstrategi åbner op for formålsrettede investeringer, der kan skabe flere gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Samtidig iværksætter Nordea-fonden nye tiltag, der skal sikre øget transparens og åbenhed om fondens investeringer.

Formålsrettede investeringer og mere transparens

Med Nordea-fondens nye investeringsstrategi, der løber fra 2024 til 2028, bliver det fondens ambition at foretage formålsrettede investeringer – dvs. investeringer i samfundsansvarlige virksomheder og investeringsfonde, som kan bidrage til at skabe gode liv inden for fondens fokusområder. De formålsrettede investeringer skal som fondens øvrige investeringer give et markedsafkast og vil ske uafhængigt af fondens uddelinger.  

De formålsrettede investeringer er en naturlig forlængelse af en udvikling fra 2017, hvor fonden påbegyndte en diversificering og dermed en større spredning af risici.  

Fonden iværksætter også en række nye tiltag, der skaber mere åbenhed om fondens investeringsarbejde, bl.a. bliver det nu muligt at få et overblik over, hvilke kapitalforvaltere Nordea-fonden samarbejder med og hvilke aktier, obligationer, ejendomme mv., der løbende investeres i. Alle investeringer er omfattet af Nordea-fondens etiske retningslinjer, som nu også er tilgængelige online.   

Nordea-fonden lægger vægt på at skabe åbenhed på alle områder i vores arbejde - også når det gælder vores investeringer og økonomiske dispositioner. Jeg er glad for, at vi nu tager hul på et nyt kapitel, hvor også formålsrettede investeringer kommer til at understøtte vores mission om at skabe flere gode liv. Det kan f.eks. være i virksomheder, der har et klart fokus på social inklusion – eller selskaber, der skaber produkter, som befordrer befolkningens fysiske og mentale sundhed,” 
siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden.

Etiske retningslinjer og ESG i fokus    

Nordea-fonden gennemfører normalt investeringer gennem eksterne forvaltere (outsourcing). Fondens investeringsforvaltere får udstukket klare retningslinjer ift., hvilke etiske retningslinjer investeringerne skal leve op til. Derudover lægger Nordea-fonden vægt på, at investeringerne har et stærkt fokus på ESG/bæredygtighed.    

Vi har et stærkt værdigrundlag i Nordea-fonden, hvor ordentlighed og respekt er vigtige parametre, som konstant er guidende for alle vores indsatser. I vores investeringsarbejde har vores etiske retningslinjer forrang i forhold til det finansielle afkast. Samtidig skal vores forvaltere overholde alle internationale konventioner. Det sætter retning for vores investeringsarbejde, og vi gør vores bedste for at tilrettelægge arbejdet i overensstemmelse hermed – og med fuld transparens, så andre også kan følge med i, hvad vi prioriterer,” 
siger Henrik Lehmann Andersen.

Nordea-fondens investeringsstrategi (2024-2028) er tilgængelig her.  
 
På vores hjemmeside er der flere informationer om fondens etiske retningslinjer, et overblik over fondens kapitalforvaltere og aktuelle noterede og unoterede aktiver. Læs mere her.
 

Fakta om Nordea-fondens investeringer:  
  • Nordea-fonden støtter almennyttige projekter som fremmer gode liv. Fonden forventer årligt at uddele 850 mio. kr. på baggrund af forventet indtjening og afkast fra fondens formue. Pt. er formuen på ca. 16 mia. kr. (ultimo 2023).   
  • Siden 2017 har Nordea-fondens investeringsstrategi har fokus på at skabe diversificering og dermed en større spredning af risici.  

  • Fra 2024 vil Nordea-fonden via formålsrettede investeringer også kunne investere i virksomheder og investeringsfonde mv. som bidrager til gode liv. Gode liv fremmes dermed ikke kun gennem Nordea-fondens almennyttige uddelinger.   

  • For at sikre, at investeringerne i de noterede aktiver, dvs. aktier og obligationer, lever op til Nordea-fondens etiske retningslinjer, udfører ISS ESG halvårligt en uafhængig screening af Nordea-fondens portefølje.  

  • Som en erhvervsdrivende fond (med et almennyttigt formål) deltager Nordea-fonden i UN Global Compact, som er et frivilligt netværk under FN. Her forpligter vi os på at foretagne investeringer, der understøtter UN Global Compacts ti principper for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption.   

  • Nordea-fondens investeringsarbejde er tilrettelagt på en måde, der betyder, at investeringer fravælges eller sælges, hvis ikke fondens krav til etik og bæredygtighed er overholdt.  

  • På vores hjemmeside kan man tilgå links til formueforvaltere samt en samlet liste med overblik over unoterede aktiver. Læs mere her.  


Kort og kontant

Projektnavn
Investeringsstrategi 2024-2028

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.