Naturens mødesteder

Gennem en ny pulje uddeler Nordea-fonden 40 mio. kr. til projekter, der bidrager til at udvikle 'Naturens Mødesteder' i form af eksisterende naturcentre, naturskoler og lignende, så de bliver attraktive for flere og inviterer nye brugere med ud i naturen. Der kan søges mellem 200.000 kr. og 1 mio. kr.

40 mio. kr. til flere gode naturoplevelser

At opholde sig i naturen er sundt. Oplevelser i det fri styrker både vores mentale og fysiske velvære. Rundt om i landet findes naturskoler og -centre, der fungerer som indgangsportaler til naturen. Mange brugere drager stor fordel af faciliteterne og tilbuddene, som bidrager til at gøre naturen mere tilgængelig. Der er dog plads til, at endnu flere opdager de mange muligheder som naturen, centre og skoler tilbyder. 

Derfor åbner Nordea-fonden nu en pulje målrettet alle naturcentre og naturskoler, som vil udvikle tilbud, der giver flere adgang til gode naturoplevelser, uanset deres forudsætninger.

Hvem, hvad, hvornår og hvilket?

For at søge puljen 'Naturens Mødesteder' skal projektet understøtte at flere mødes i naturen og får gode oplevelser.

Hvem kan søge puljen
  • Offentlige eller selvejende naturcentre, naturskoler og lignende formidlingssteder med en organisation med ansatte og/eller frivillige
  • Naturcenteret skal være placeret i eller med adgang til et naturområde med adgang for offentligheden. ’Naturområde’ skal her forstås bredt og kan både være større naturarealer, skove, moser, enge mm., men også mindre naturarealer i byerne som parker og grønne arealer samt blå naturområder som hav, søer og vandløb. 
  • Foreninger og organisationer kan også søge puljen, men det skal være i samarbejde med et naturcenter eller lignende.
Hvad kan der søges støtte til

Der kan søges støtte til: 

  • Nye aktiviteter, brobygning og samarbejder, der kan fremme nye brugeres naturoplevelser. 
  • Formidling, der er målrettet nye brugere. Det kan både være målrettet natur- og kulturformidling og særlige kommunikationsformer og -kanaler, der udvider naturcentrets brugere.
  • Opgradering, indretning og udvidelse af eksisterede faciliteter, så de rummer og inviterer flere brugere ind. Der kan i mindre grad søges til etablering af nye faciliteter, hvis det er nødvendigt for at tiltrække nye brugere og opgradering af de eksisterende ikke er en mulighed.
  • Materialer, udstyr og grej, der understøtter aktiviteter på naturcenteret, f.eks. udstyr til naturformidling, udstyr, der gør friluftsaktiviteter nemmere tilgængeligt for uerfarne brugere, aktivitetshjælpemidler til borger med særlige udfordringer mm.
Hvornår kan puljen søges

Puljen 'Naturens Mødesteder' er åben til og med 7. november 2024 kl. 12.00. Alle ansøgere får svar i medio december 2024. 

Hvilket beløb kan I søge? 

Puljen er på 40 mio. kr. Der kan søges fra 200.000 kr. og op til 1 mio. kr. inkl. moms til et projekt. I skal minimum søge om 200.000 kr. Hvis I ønsker at søge til en aktivitet eller facilitet under dette beløb, kan I evt. søge Nordea-fonden gennem Liv i det lokale.

Kriterier 

For at komme i betragtning, skal projektet
  • Række ud til nye brugere på naturcenteret og beskrive konkrete tiltag og målsætninger for nye brugeres deltagelse. 
  • Indeholde konkrete tiltag for at minimere projektets miljømæssige aftryk. F.eks. gennem miljømærkning, certificeringer, materialevalg, genbrug, energi, beskyttelse af natur, fremme af biodiversitet.  
  • Gennemføres og tilrettelægges med fokus på at sikre størst mulig grad af offentlig tilgængelighed og komme mange til gode. 
  • Være igangsat inden udgangen af 2025 og være afsluttet inden for tre år - dvs. senest ultimo 2028.
  • Der forventes min. 30 pct. medfinansiering. Medfinansieringen kan dækkes gennem interne omkostninger, f.eks. lønmidler. Fondsmoms kan ligeledes indgå som medfinansiering. Frivilliges timer kan ikke indgå som medfinansiering.
Vi lægger desuden vægt på
  • Projekter knyttet til faciliteter fokuserer på transformering, opgradering, indretning eller udvidelse af eksisterende faciliteter, bygninger og områder således, at de kommer flere til gode. 
  • Samarbejde med foreninger, organisationer eller lignende, der repræsenterer den brugergruppe, man ønsker at nå. 
  • Dokumentation for, at brugergruppen er inddraget og ønsker at deltage i projektet.
  • Bæredygtighed i projekterne – både social og miljømæssig bæredygtighed, samt forankring af aktiviteterne vil fremme mulighederne for støtte.
Der kan ikke søges støtte til
  • Projekter, som udelukkende har fokus på renovering, der ikke direkte fremmer nye brugeres naturoplevelser.
  • Projekter, som udelukkende indeholder driftsrettede omkostninger eller kan karakteriseres som kommunale, regionale og statslige kerne-, drifts- og vedligeholdelsesopgaver.
  • Etableringen af nye naturcentre.
  • Aktiviteter, der er afviklet eller igangsat inden ansøgning.
  • Enkeltpersoner, erhvervsvirksomheder, selskaber (A/S, I/S, ApS m.v.) og kommercielt orienterede organisationer kan ikke søge om støtte.
  • Selvstændige rapporter, analyser, forprojekter mm. Fonden har fokus på konkrete, stedspecifikke projekter drevet af lokale.

Webinar om puljen Naturens Mødesteder

Se eller gense webinaret sendt 24. juni 2024, hvor vi fortæller om puljen, kriterier, ansøgningsprocessen og svarer på deltagernes spørgsmål.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Sådan søger I

Følg de fem trin herunder for at søge om støtte fra puljen Naturens mødesteder:

  1. Få en hurtig vurdering af jeres projektidé. 

  2. Følg vores tjekliste til den gode ansøgning. 

  3. Log på ansøgningsportalen med jeres MitID Erhverv. 

  4. Opret en ansøgerprofil og udfyld ansøgningsskemaet. Send ansøgningen, når den er klar. 
  5. Puljen har frist 7. november og I vil modtage svar medio december. Eventuel støtte kan først udbetales, når I har en NemKonto tilknyttet til jeres CVR-nummer. Find hjælp på nemkonto.dk  

Søg Naturens mødesteder her

Naturens Mødesteder

Vidensdeling og netværk

I forbindelse med puljen ’Naturens Mødesteder’ samarbejder Nordea-fonden med Naturvejledning Danmark og Videnscenter om Handicap som videns- og netværkspartnere.

De to organisationer vil bl.a. bidrage med inspiration til indsatser, netværk på tværs af projekter og evaluering af puljen. 

Værktøjer 

Mangler I gode råd og tjekliste til, hvordan I udarbejder en god ansøgning?

Læs mere om vores gode råd til ansøgningen

Når I søger Nordea-fonden om over 200.000 kr. i støtte til et projekt, skal I opstille og medsende et retvisende budget, som viser, hvad støtten skal bruges til.

Læs mere og download Nordea-fondens budgetskabelon

Alle ansøgere til Nordea-fonden skal forholde sig til, hvordan projekterne bidrager til en bæredygtig udvikling, fordi vi er optaget af, at fondens uddelinger bidrager til gode liv. Ikke bare i dag, men også for kommende generationer.

Læs mere og få inspiration til arbejdet med bæredygtighed 


Kontakt os

I er altid velkomne til at skrive en mail til naturensmoedesteder@nordeafonden.dk, hvis I har spørgsmål til puljen.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.