Biodiversitet i lokale projekter

Hjemmehørende planter, insekthoteller, vandhuller og lokale biodiversitetsambassadører. Der er masser af veje til at øge biodiversiteten i jeres projekt. Her samler vi inspiration og gode råd til at gøre det i praksis.

 inspiration til biodiversitet i lokale projekter

I Nordea-fonden ønsker vi at støtte projekter, der bidrager til en bæredygtig udvikling, fordi vi er optaget af, at fondens uddelinger bidrager til gode liv. Ikke bare i dag, men også for kommende generationer.

Særligt biodiversiteten er under pres. Måske kan I med jeres projekt og aktiviteter gøre noget aktivt for at give biodiversiteten en hjælpende hånd og skabe bedre betingelser for dyre- og planteliv? Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.

Her på siden kan I finde inspiration til konkrete handlinger i jeres projekt, som kan bidrage til at skabe bedre vilkår for biodiversiteten i byerne.

Hvad er biodiversitet?

Biodiversitet - eller "biologisk mangfoldighed" - er variationen af alt liv på jorden – både på land og i vand. Det vil sige forskelle i arter, i gener, i økosystemer og i levesteder samt samspillene og forbundetheden mellem dem. Biodiversitet er med andre ord alt levende – alle levende organismer på jorden og deres levesteder, herunder planter, pattedyr, fisk, krebsdyr, fugle, insekter, svampe, bakterier, skov, mose, eng, hede, hav, sø, sump, å, kyst, fjord mv.

Biodiversitet udgør det vitale livsnet, som vi mennesker er en del af, og som vi er afhængige af. Biodiversiteten holder naturen i balance og bidrager bl.a. til, at vi har fødevarer og medicin, ren luft og rent vand.

Kilder: FN, EU og Miljøstyrelsen.

Sådan kommer I i gang med biodiversitet

Vi har udarbejdet en tjekliste til jer, der gerne vil bidrage til biodiversiteten i jeres projekt. Formålet er at inspirere og hjælpe jer i den proces. Det er ikke et krav, at I følger tjeklisten. Brug de elementer, der er relevante for jeres projekt.

1. Lav en BioBlitz

Start jeres arbejde med biodiversitet i projektet med at gennemføre en BioBlitz. En BioBlitz er en mindre undersøgelse af den aktuelle biodiversitet i projektområdet, og går ud på, at I forsøger at finde og registrere alle de forskellige arter (planter, dyr) og levesteder, der findes i projektområdet inden for et afgrænset tidsrum.

BioBlitzen giver jer et overblik og en fornemmelse af, hvordan det står til med biodiversiteten og viser jer samtidig, hvor I kan sætte ind med konkrete biodiversitetsfremmende tiltag. BioBlitzen kan bl.a. hjælpe jer med svar på følgende:

  • Er der elementer, som skal bevares, beskyttes eller genetableres?
  • Er der levesteder?
  • Er der invasive arter, som skal bekæmpes?
  • Er planter hjemmehørende?

Tip: Gør BioBlitzen til en sjov og inddragende aktivitet tidligt i projektet. Overvej hvordan I kan få hjælp fra lokalområdet til at gennemføre BioBlitzen ved at involvere beboere og lokale fagfolk – f.eks. den lokale biologilærer, naturvejleder, planteskole, gartner, gymnasie- eller skoleklasse, børnehave m.fl.

Tip: Der findes masser af inspiration på internettet til, hvordan man kan lave en BioBlitz – f.eks. på YouTube. I kan også finde inspiration hos Friluftsrådet her. Der findes også flere natur-apps, der kan hjælpe jer med at registrere og bestemme arter – f.eks. iNaturalist og Arter.dk.

2. Lav en plan for biodiversitetstiltag i projektet

Med afsæt i den gennemførte BioBlitz, kan I nu lave tiltag og aktiviteter i jeres projekt, som fremmer biodiversiteten. Lav en aktivitetsplan og opstil konkrete mål, som I kan følge op på løbende (f.eks. årligt). Planen kan hjælpe jer med at gå fra tanke til handling.

I fold ud-boksen herunder finder I bud på en række biodiversitetstiltag, som I nemt kan lave i jeres projekt.

Tip: Indtænk biodiversitet i projektet fra starten. Både når det gælder, hvordan projektet ser ud og de aktiviteter, som udspringer af projektet. En indsats for biodiversiteten kan sagtens udfolde sig i samspil med mennesker og gå hånd i hånd med aktiviteter og oplevelser i bynaturen.

3. Lav en plejeplan

Overvej hvordan biodiversiteten i projektet skal plejes og vedligeholdes, og hvem der skal gøre hvad. Det kan være en god idé med en plejeplan, så jeres tiltag der styrker biodiversiteten får de bedste vilkår. Ofte handler det faktisk om at skrue ned for arbejdsindsatsen og give naturen plads.

Tip: Involvér lokalområdet i plejen: Borgere, foreninger og sammenslutninger, som er interesserede i biodiversitet. Opret f.eks. frivillige grønne arbejdsgrupper. Derved hjælper lokalområdet aktivt med at passe på projektet og biodiversiteten samtidig med, at det styrker den lokale sammenhængskraft.

Find mere inspiration til lokal inddragelse her: Inddragelse i lokale projekter.

4. Formidling af biodiversitet

Formidling er med til at øge kendskabet og forståelsen for naturen i lokalområdet og dermed sætte fokus på biodiversitet. Men det kan også skabe ringe i vandet og inspirere og engagere andre i naturbeskyttelse og biodiversitet gennem formidling og aktiviteter. Lokale tiltag for biodiversitet genererer vigtige erfaringer, læringer og viden, som andre kan have glæde af at kende til. Overvej derfor hvordan I vil formidle biodiversiteten i projektet - f.eks. via inddragende formidlingsaktiviteter.

Tip: Formidlingsindsatsen kan f.eks. omfatte QR-koder eller skilte med informationer om levesteder, planter, dyr, pleje og hvilken forskel indsatsen gør. Formidlingen kan også foregå online eller indtænkes som en del af projektets aktiviteter – f.eks. uddannelse af lokale biodiversitetsambassadører. Det er vigtigt, at informationen er let tilgængelig.


Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Hør Ann Jette Riis fortælle, hvordan Høver beboerforening har skabt et lege- og oplevelsesrum for børn og biodiversitet i Høver.

7 gode råd til at øge biodiversiteten

Med ret få og mindre tiltag i jeres projekt kan I gøre meget for at give biodiversiteten en håndsrækning. Her har vi samlet en række bud på konkrete biodiversitetstiltag, som I relativt nemt kan indarbejde i jeres projekt. Det er simple greb, som på hver deres måde bidrager til biodiversiteten lokalt og skaber bedre betingelser for dyre- og planteliv. Hvor meget I kan og vil gøre i netop jeres projekt, er op til jer.

Find også god inspiration til at skabe mere biodiversitet hos Miljøstyrelsen her og Danmarks Naturfredningsforening her.

1. Plant hjemmehørende blomstrende planter

Hjemmehørende, blomstrende planter understøtter en højere biodiversitet og gavner det vilde dyreliv mest. Hjemmehørende blomster, bærbuske, frugttræer og blomstrende træer kan især hjælpe sommerfugle, sommerfuglelarver, biller, fugle, vilde bier samt andre insekter og bestøvere, som alle mangler levesteder og føde i naturen. Jo flere forskellige slags hjemmehørende træer, buske og blomster, jo mere liv kan I tiltrække.

Det kan I konkret gøre i jeres projekt:

  • Omdanne kortklippede græsplæner til vilde blomsterenge.
  • Plante blomstrende og hjemmehørende buske, træer, stauder, og sommerblomster.
  • Plante hjemmehørende frugttræer og bærbuske.
  • Så vilde, hjemmehørende, insektvenlige blomster – og mange forskellige slags.
  • Vælge blomsterblandinger af vilde hjemmehørende arter uden græs.
  • ...eller sanke blomsterne i naturen efter blomstring - f.eks. røllike, kællingetand, brunelle eller blåhat.
  • Være opmærksom på årstid og sæson: Vælg planter der blomstrer på forskellige tidspunkter af året – fra tidligt forår til sent efterår.
  • Være særligt opmærksom på, at der er blomster i hele sommerhalvåret.
  • Indtænke bier og sommerfugle, når I vælger planter.
 
2. Skab levesteder og ”boliger” til dyr

Ved at skabe, bygge eller bevare egnede levesteder, kan I skabe bedre betingelser for flere forskellige arter. Mange af de oplistede levesteder nedenfor er også vigtige fødekilder. Ved at skabe levesteder i jeres projekt gør I plads til biodiversiteten og giver beskyttelse, føde, skjule- og ynglesteder til de vilde arter. Ofte vil flere forskellige arter have gavn af det samme levesteder. Jo flere levesteder og jo større variation i levesteder, desto større varieret dyre- og planteliv.

For at fremme biodiversiteten kan I etablere, bygge eller bevare levesteder i jeres projekt – f.eks.:

  • Insekt- og bi-hoteller på tørre, varme og solrige steder.
  • Redekasser i forskellige størrelser på mure, plankeværker, pæle og i træer.
  • Gamle og hule træer – pas på dem og lad være med at fælde dem.
  • Døde træer, træstubbe og væltede træstammer – lad dem blive stående eller liggende.
  • Sten, stenbunker, stendiger eller stensætninger på solrige steder.
  • Bunker eller volde med jord, grus eller sand – sydvendte og solbeskinnede.
  • Kvashegn og bunker med grene, kviste og blade.
  • Varme og tørre områder. Fugtige og skyggefulde områder.
3. Etablér vandelementer

Biodiversitet og vand går hånd i hånd. Vand er en forudsætning for liv. Alle dyr har brug for at drikke og selv mindre vandhuller kan fungere som fødekilder og levesteder for flere insektarter og ynglested for padder. Adgang til vand er derfor afgørende for mere dyreliv i et område.

For at fremme biodiversiteten kan I etablere eller bevare vandelementer i jeres projekt – f.eks.:

  • Regnvandsbede – udnyt regnvandet i stedet for at lede det væk.
  • Havedamme (uden fisk).
  • Vandhuller.
  • Underskåle med vand.
  • Fuglebade.
  • Nedgravede murerbaljer.
4. Skaf føde til insekterne

Det er vigtigt, at der er føde til insekterne hele året. Insekter spiller en afgørende rolle i naturen – både som bestøvere, nedbrydere og som primær og eneste fødekilde for flere andre dyr. De er en forudsætning for biodiversitet. Flere af de oplistede levesteder, vandelementer og blomstrende planter her i tjeklisten fungerer som vigtige fødekilder – f.eks. samler bier, sommerfugle og svirrefluer føde i blomstrende planter (pollen eller nektar) og biller og svampe i døde træer og grene.

5. Slip kontrollen og sæt naturen fri

I kan gøre mere for biodiversiteten ved at gøre mindre. Ved at slippe kontrollen og give mere plads til en vild og varieret natur i jeres projekt, skaber I bedre betingelser for biodiversiteten.

En lille håndfuld huskeregler:

  • En varieret og vild natur er hjemsted for mange flere arter end en ensformig og trimmet natur.
  • Skru ned for oprydning, beskæring og lugning.
  • Lad græsset gro frit og pletvist – slå det kun 1-2 gange om året (efterår og tidligt forår) – f.eks. med le eller buskrydder.
  • Højt græs er bedre end kort.
  • Husk variation mellem skygge og solrigt, fugtigt og tørt.
6. Det skal I undgå
  1. Undgå brug af sprøjtegift, pesticider og plantegødning.
    For at beskytte dyre- og plantearter bør brug af gift og pesticider til bekæmpelse af uønskede planter og skadedyr helt undgås. Sprøjtegift kan nemlig ramme og påvirke hele økosystemer – dvs. det fine samspil som dyr, planter og mikroorganismer indgår i. I giftfri områder opretholdes planternes eget immunsystem og den naturlige balance mellem nyttedyr og skadedyr.

    Det er også en god idé at lade gødningen stå i redskabsskuret, hvis I vil understøtte den biologiske mangfoldighed i et område. Gode levesteder for insekter, svampe og planter er oftest meget næringsfattige, og næringsfattige områder kan rumme et væld af plantearter og levesteder, hvorfor man ikke bør gøde jorden.

    Læs mere hos Miljøstyrelsen her og find konkret inspiration til at blive giftfri her.
     
  2. Undgå invasive arter
    Ingen af de invasive arter, som er nævnt i Miljøstyrelsens liste over invasive arter i Europa og Danmark bør etableres i projektområdet. Invasive plantearter, som findes i området forud for projektets opstart, bør bekæmpes. Find listerne over invasive arter her. Ved også at hjælpe lokale arter med gode forhold, kan indflydelsen fra invasive arter begrænses.
     
  3. Undgå giftige planter
    F.eks.: Liljekonval, Høsttidløs, Gifttyde, Skarntyde, Fingerbøl, Pigæble, Galnebær, Pebertræ og Taks.
7. Mindre tiltag til blå biodiversitet

Selv små tiltag og løsninger kan gøre en lokal forskel for den blå biodiversitet og skabe mere liv under overfalden og bedre vandkvalitet i bl.a. havne eller bynære kystområder. 

Det kan I konkret gøre i jeres blå projekt:

  • Fastgør reb og tovværk under vandet, som f.eks. muslinger, snegle og makroalger kan fæstne sig på. Reb og tovværk bidrager bl.a. til flere levesteder. 
  • Nedsænkede fiskebørnehaver/fiskeopholdskasser som skjulested og beskyttelse til fiskeyngel og småfisk. Fiskebørnehaver skaber også flere levesteder for smådyr og et større fødegrundlag for fisk.
  • Flydende elementer på lavt og dybt vand, der både har rekreative og biodiversitetsfremmende formål - f.eks. platforme eller pontoner i forskellige materialer og strukturer.
  • Udspænde liner med muslinger, tang eller sten under havoverfladen - f.eks. i forbindelse med maritime nyttehaver eller under flydende elementer. Tang og muslinger skaber føde- og levesteder for havorganismer og bidrager til renere havvand.
  • Sænkede vrag på havbunden, der fungerer som kunstige rev - f.eks. udtjente og renserede skibsvrag. Vragene skaber flere gemmesteder for særligt fisk, og steder, hvor bl.a. muslinger kan sætte sig fast. Husk at indhente tilladelser og overholde sikkerhedsbestemmelser.

Find mere inspiration til at fremme den blå biodiversitet i inspirationskataloget hos Bygherreforeningen her

 Projekteksempler 

Få inspiration fra tre projekter, der har styrket både bynaturen og fællesskabet.

Her gror vi - Fællesskabet Kigkurren 1

Fællesskabet Kigkurren er et grønt åndehul mellem boligblokkene på Islands Brygge.

Her gror vi - Aalborg Fjordhaver 3

Fjordhaver i Aalborg dyrker muslinger og det stærke fællesskab i Limfjorden. 

Her gror vi - Skibet Makerspace 1

Det grønne fællesskab 'Makerspace' ved Vejle dyrker grønt sammen på tværs af generationer.

Her gror vi

I Høver skaber de et biodiversitetsområde i ønsket om at leve tættere på naturen.

Kontakt

marie_hoestrup_andersen

Marie Høstrup Andersen

Seniorprojektkonsulent
4070 3772

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.