Fællesskabet Kigkurren

Fællesskabet Kigkurren på Islands Brygge i København er et grønt åndehul mellem boligblokkene, hvor især børnefamilier og ældre mødes for at dyrke plantekasser og naboskabet.

Hvad er formålet

Formålet med Fællesskabet Kigkurren på Islands Brygge er at skabe et grønt fællesskab for nabolagets beboere og omdanne området til at emme af virkelyst og grøn aktivitet. 

Hvorfor støtter vi

Vi støtter, fordi Fællesskabet Kigkurren understøtter bynaturen i et tæt bebygget området samt bidrager til fællesskabet mellem forskellige borgergrupper og ikke mindst det gode naboskab. 

Stor lokal opbakning

På en lille grund klemt inde mellem en busvendeplads, kontorer og industribygninger ligger en lille byoase på Islands Brygge i det indre København. Grunden har tidligere været brugt som opholdssted for hestedroscher og har ligget brak i mange år.

Her fik en arbejdsgruppe i Islands Brygges Lokalråd en idé til at udnytte den forladte grund på 996 m2 til et grønt fællesskab for nabolagets beboere og omdanne området til at emme af virkelyst og grøn aktivitet.

Men før Fællesskabet Kigkurren blev en realitet, gik der et stort stykke arbejde forud for at sikre sig den nødvendige lokale opbakning.

Da vi gik i gang med projektet, brugte vi tid på at undersøge, hvordan vi kunne bruge grunden: Hvilke lokalplaner og andet var der for området? Så vi kunne være sikre på at komme i gang, inden vi investerede alt muligt. Og så prioriterede vi at drøfte projektet med folk i området ved at holde borgermøder og spørge naboer og virksomheder omkring stedet.
siger Susse Stuhr, som er én af nøglepersonerne i at det grønne fællesskab er blevet en realitet.

Hør Susse uddybe arbejdet med at række ud til forskellige borgergrupper i nabolaget, sikre de nødvendige tilladelser samt skabe ejerskab blandt fælleshavens brugere i videoen:

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Har I en god idé?

Har I en god idé til et projekt, der får bynaturen til at gro og fællesskabet til at vokse? Så kan I måske søge støtte fra Her gror vi-puljen på 50 mio. kr. 

Mange forskellige brugergrupper

Fællesskabet Kigkurren er delt op i forskellige grupper, som hver især fokuserer på det sociale, på det nyoprettede træværksted og på den hyggelige have. Haven har en fælles del, og så kan man skrive sig op til sin egen plantekasse, hvor lokalområdets beboere dyrker krydderurter og grøntsager.

Der er venteliste til at få en plantekasse, og i det hele taget oplever Susse Stuhr stor interesse for, hvad der sker på grunden. Der kommer alle mulige forskellige grupper og bruger stedets borde og bænke alt efter tiden på dagen.

Om formiddagen kommer de ældre fra de beskyttede boliger fra den anden side af gaden. Til frokost kommer de ansatte fra kontorer i nærheden og nyder deres frokost. Og mange børnefamilier kigger forbi og nyder de grønne omgivelser på vej hjem fra børnehaven.

Det lyder idyllisk, og stemningen er virkeligt noget særligt, når man træder ind i den lille oase. Men Susse Stuhr gør det klart at man skal have tålmodighed i etableringen af et projekt som dette, fordi der er mange instanser, der skal tages i ed:

Hvis man skal starte et projekt som det her, så er der jo en hel del tilladelser, man skal have i hus. Man skal forberede sig på, at det kan være et langvarigt projekt. Og den kan også være vanskelig. Så det er meget befordrende, hvis man kan få nogle kontakter i det kommunale system, så nogen kender ens projekt og ved, hvad det er, man har gang i, og hvad man ønsker. 

Fra grøn oase til grøn korridor

Fælleshaven er så stor en succes, at bestyrelsen har fået blod på tanden. De prøver nu at stable et endnu større grønt projekt på benene, hvor de vil skabe en grøn korridor fra Københavns Havn til Amager Fælled.

Det vil betyde, at alle beboerne i de mange lejlighedsopgange får mere natur at boltre sig i. Men der er stykke vej til, at den drøm kan gå i opfyldelse. Indtil da er Fællesskabet Kigkurren et rigtig godt skridt på vejen.         

Fælleshaven Kigkurren ligger på en gammel braklagt hjørnegrund. Tidligere var det et sted hvor subsistensløse opholdt sig og sov.

Projektet har fået støtte fra Nordea-fonden til at etablere et grønt byrum på Islands Brygge med aktiviteter og opholdsmuligheder for lokalbefolkningen og med fokus på bæredygtighed, biodiversitet og fællesskab. Der er konkret støttet en container til et fælles værksted, værktøj, redskaber, bålfade, pavillon, arrangementer og workshops.

Fællesskabet Kigkurren modtog i 2021 66.500 kr. i støtte fra Nordea-fondens fokusområde Liv i det lokale.

                    

Kontakt

marie_hoestrup_andersen

Marie Høstrup Andersen

Senior projektkonsulent
4070 3772

Kort og kontant

Projektnavn
Fællesskabet Kigkurren
Projektejer

Islands Brygges Lokalråd

Støttet med

66.500 kr.

Få mere at vide

Susse Stuhr
Bestyrelsesmedlem

Islands Brygges Lokalråd

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.