SPIS M a/e D
Med 7,5 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden virkeliggør og styrker SPIS M a/e D med afsæt i Lolland-Falsters rige madkultur samhørighed, fællesskaber og stolthed i lokalområdet.
Formålet med SPIS M a/e D-projektet er at kortlægge, udvikle og sætte spil i et samarbejde mellem folk på Sydhavsøerne, børn og unge under uddannelse samt fødevareproducenter, madaktører og kulturhistoriske institutioner. Dette vil virkeliggøre og styrke samhørighed, fællesskaber og stolthed i lokalområdet.
De danske øer er kendt for sine frugtbare jorder, hvilket mange, også lokale, fødevareproducenter heldigvis også har øje for. Vi glæder os til at følge, hvordan projektet dyrker aktiviteter, nærvær og lokale rødder.
Lolland-Falster egnen har meget at byde på
Lolland-Falster er Danmarks rige spisekammer, hvor den fede muld og placeringen midt i Østersøen har givet øerne idéelle dyrkningsbetingelser.
Projektet SPIS M a/e D kortlægger, udvikler og sætter spil i et samarbejde mellem folk på Sydhavsøerne, børn og unge under uddannelse samt fødevareproducenter, madaktører og kulturhistoriske institutioner. Dette har til formål at virkeliggøre og styrke samhørighed, fællesskaber og stolthed i lokalområdet. Projektet er udviklet som et samarbejde mellem Museum Lolland-Falster og madudviklingsfirmaet KOST, som består af historiker Asmus Gamdrup Jensen, gastrofysiker Louise Beck Brønnum og kok Peter Nøhr Christensen. Nordea-fonden støtter projektet SPIS M a/e D med en uddeling på 7,5 mio. kroner.
Aktiviteter for hele lokalsamfundet
Projektet løber fra 2020-2023 med talrige aktiviteter som åbne kokkeskoler, langbordsmiddage, smag på-dage og frugtplukningsarrangementer. Alt sammen med afsæt i historien, lokale råvarer og lokal madkultur.
På programmet står også høstfest-middag i De Gamle Huse i Maribo, tidligere kendt som Frilandsmuseet og herregårdsmiddag på herregården Pederstrup. Fællesspisning udgør i det hele taget et væsentligt element i projektet. At spise sammen er med til at samle og styrke den lokale identitetsfølelse, som er et af målene med projektet.
Madkultur skal dokumenteres
Direktør for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz finder det vigtigt, at museet med SPIS M a/e D kan byde ind med kulturhistorien og øernes historiske fødevaretraditioner i videreudviklingen af øernes lokale madkultur.
"Fortællingerne om egnens mad og madkultur, som findes gemt i de historiske arkiver og folks hukommelse, skal vi have frem. Vi skal aktivere Lolland-Falsters kulinariske visdom og sikre dens bevarelse gennem interviews af ældre medborgere og bruge det aktivt sammen med lokale råvarer, så Lolland-Falsters naturgeografiske potentialer sættes i spil, og madkulturen sætter nye skud fra sine historiske rødder", siger Ulla Schaltz.
Hun tilføjer, at projektet bidrager til Museum Lolland-Falsters målsætning om at styrke identitetsfølelsen blandt borgerne på Lolland-Falster gennem historien.
Udgangspunkt for fællesskaber
Nordea-fonden er glad for at følge, hvordan SPIS M a/e D bliver udgangspunkt for læring, fællesskaber og styrkelse af den lokale selvforståelse og kultur.
"Man siger om Lolland-Falster, at taber man en kerne fra et æbleskrog, så står der kort efter en lund af æbletræer. Sandt er det i hvert fald, at øerne er kendt for sine frugtbare jorder, hvilket mange, også lokale, fødevareproducenter heldigvis også har øje for. Vi glæder os til at følge, hvordan projektet dyrker aktiviteter, nærvær og lokale rødder", siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Madkultur skal aktiveres og udvikles
Madhistoriker, Asmus Gamdrup Jensen, er én af initiativtagerne til projekt SPIS M a/e D. Han er begejstret over Nordea-fondens interesse i og tiltro til projektet.
"Mad og smag har en fantastisk evne til skabe fællesskaber på tværs af spiseborde, traditionelle skel og fagligheder. Med SPIS M a/e D har vi nu fået en helt unik mulighed for ikke bare at udvikle nye fællesskaber omkring maden i dag, men også for at støtte udviklingen af fremtidens madkultur på Lolland-Falster", siger Asmus Gamdrup og uddyber:
"SPIS M a/e D handler nemlig om at få nye forståelser for det madhistoriske og geografiske landskab, vi allerede befinder os i, og sammen finde den bedste vej gennem dette landskab og videre ind i fremtidens lokale madkultur. Vi vil gerne have alle lokale aktører med på den rejse, og vi tror på, at Lolland-Falster med SPIS M a/e D-projektet kan vise vejen for resten af landet. SPIS M a/e D-projektet har alle lokale aktører med på den rejse, og vi tror på, at Lolland-Falster med projektet kan vise vejen for resten af landet".
Kontakt
Kort og kontant
Museum Lolland-Falster
7,5 mio. kr.
8 mio. kr.
Få mere at vide
Museum Lolland-Falster
52513188