Lolland-Falster får millioner til at sætte madkultur på menukortet

Med 7,5 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden kan folkene bag madkulturprojektet SPIS M a/e D dække op til en enestående buffet af lokale aktiviteter. 20.000 borgere bliver involveret i løbet af de næste tre år.

Folkene bag projektet EGN vil med afsæt i Lolland-Falsters rige madkultur virkeliggøre og styrke samhørighed, fællesskaber og stolthed i lokalområdet. Fra venstre Anne Vibeke Knøchel Christensen, Asmus Gamdrup Jensen, Peter Nøhr Christensen, Ulla Schaltz og Louise Beck Brønnum. Foto: Museum Lolland-Falster.

Lolland-Falster egnen har meget at byde på

Med 7,5 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden kan folkene bag madkulturprojektet SPIS M a/e D dække op til en enestående buffet af lokale aktiviteter. 20.000 borgere bliver involveret i løbet af de næste tre år.

Lolland-Falster er Danmarks rige spisekammer, hvor den fede muld og placeringen midt i Østersøen har givet øerne idéelle dyrkningsbetingelser.

Nu skal Lolland-Falsters historiske madkultur kortlægges, udvikles og sættes i spil i et samarbejde mellem folk på Sydhavsøerne, børn og unge under uddannelse samt fødevareproducenter, madaktører og kulturhistoriske institutioner. Det sker takket være en uddeling på 7,5 mio. kroner fra Nordea-fonden til Museum Lolland-Falster.

Projektet løber over de kommende tre år med talrige aktiviteter som åbne kokkeskoler, langbordsmiddage, smag på-dage og frugtplukningsarrangementer. Alt sammen med afsæt i historien, lokale råvarer og lokal madkultur.

På programmet står også høstfest-middag i De Gamle Huse i Maribo, tidligere kendt som Frilandsmuseet og herregårdsmiddag på herregården Pederstrup. Fællesspisning udgør i det hele taget et væsentligt element i projektet. At spise sammen er med til at samle og styrke den lokale identitetsfølelse, som er et af målene med projektet.

SPIS M a/e D skal med afsæt i Lolland-Falsters rige madkultur virkeliggøre og styrke samhørighed, fællesskaber og stolthed i lokalområdet. Projektet er udviklet som et samarbejde mellem Museum Lolland-Falster og madudviklingsfirmaet KOST, som består af historiker Asmus Gamdrup Jensen, gastrofysiker Louise Beck Brønnum og kok Peter Nøhr Christensen.

Madkultur skal dokumenteres

Direktør for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz jubler over støtten fra Nordea-fonden. Hun ser store perspektiver i projektet, for med SPIS M a/e D kan museet nemlig byde ind med kulturhistorien og øernes historiske fødevaretraditioner i videreudviklingen af øernes lokale madkultur.

- Fortællingerne om egnens mad og madkultur, som findes gemt i de historiske arkiver og folks hukommelse, skal vi have frem. Vi skal aktivere Lolland-Falsters kulinariske visdom og sikre dens bevarelse gennem interviews af ældre medborgere og bruge det aktivt sammen med lokale råvarer, så Lolland-Falsters naturgeografiske potentialer sættes i spil, og madkulturen sætter nye skud fra sine historiske rødder, siger Ulla Schaltz.

Hun tilføjer, at projektet bidrager til Museum Lolland-Falsters målsætning om at styrke identitetsfølelsen blandt borgerne på Lolland-Falster gennem historien.

Nordea-fonden ser frem til at følge, hvordan SPIS M a/e D bliver udgangspunkt for ny læring, nye fællesskaber og styrkelse af den lokale selvforståelse og kultur.

- Man siger om Lolland-Falster, at taber man en kerne fra et æbleskrog, så står der kort efter en lund af æbletræer. Sandt er det i hvert fald, at øerne er kendt for sine frugtbare jorder, hvilket mange, også lokale, fødevareproducenter heldigvis også har øje for. Vi glæder os til at følge, hvordan projektet dyrker aktiviteter, nærvær og lokale rødder, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Madkultur skal aktiveres og udvikles

Madhistoriker Asmus Gamdrup Jensen er én af initiativtagerne til projekt SPIS M a/e D. Han er også begejstret over Nordea-fondens interesse i og tiltro til projektet.

- Mad og smag har en fantastisk evne til skabe fællesskaber på tværs af spiseborde, traditionelle skel og fagligheder. Med SPIS M a/e D har vi nu fået en helt unik mulighed for ikke bare at udvikle nye fællesskaber omkring maden i dag, men også for at støtte udviklingen af fremtidens madkultur på Lolland-Falster, siger Asmus Gamdrup og uddyber:

- SPIS M a/e D handler nemlig om at få nye forståelser for det madhistoriske og geografiske landskab, vi allerede befinder os i, og sammen finde den bedste vej gennem dette landskab og videre ind i fremtidens lokale madkultur. Vi vil gerne have alle lokale aktører med på den rejse, og vi tror på, at Lolland-Falster med SPIS M a/e D-projektet kan vise vejen for resten af landet.

SPIS M a/e D tænder i løbet af 2020 op under komfuret, sætter gryderne over og er klar til at servere de første aktiviteter i 2021.

Kort og kontant

Projektnavn
SPIS M a/e D
Projektejer

Museum Lolland-Falster

Projektperiode

Vibeke Knöchel Christensen

Støttet med

7,5 mio. kr.

Få mere at vide

Vibeke Knöchel Christensen
Projektleder, Museumsinspektør

Museum Lolland-Falster

52 51 31 88

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.