Ung madbevægelse skal ud i hele Danmark

Food Maker i Aarhus har fået tusindvis af unge i køkkenet og højnet deres madlavningskompetencer samt øget deres sundhedsforståelse – helt frivilligt. Nu skal Food Makers metoder rulles ud i hele Danmark.

Piger laver pandekager

Food Maker har eksisteret i Aarhus siden 2015, og over 13.000 unge har været igennem de mange events, mesterlærer-kurser og brugerdrevne fællesmåltider, hvor alt planlægning foregår via de sociale medier. 

Madglæde gennem fællesskaber

Fakta


  • Food Maker har eksisteret siden 2015. Nordea-fonden har netop støttet projektet de næste 3 år med fokus på national udbredelse. 
  • Food Maker er et projekt i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Nye partnere er Skolen for trends og gastronomi på AARHUS TECH, VIA Ernæring og Sundhedsuddannelsen og FOF Aarhus.
  • Projektets formål er at fremme sundhed og trivsel hos unge mellem 16 og 28 år via madglæde og fællesskab. Fokus er på de sociale og sundhedsmæssige fordele, der er ved fællesmåltidet.
  • Food Maker tager afsæt i maker-kulturen samt et sundhedsfagligt fundament med fokus på aktive fællesskaber og udvikling af handekompetencer blandt de unge.
  • Vi leger med mad er én af projektets faste aktivitetskoncepter, som foregår hver tirsdag i køkkenet hos FOF Aarhus i Aarhus C og en gang om ugen på VIA University College.
  • Læs mere om projektet på www.foodmaker.dk eller i Food Maker magasinet

Det kan være svært at få de unge til at interessere sig for mad og sundhed, men i Aarhus har man fundet en metode, hvor unge mødes om det hjemmelavede måltid og inspirerer hinanden til sundere madvaner. Bevægelsen hedder Food Maker, og de har netop fået omkring 8 mio. kr. fra Nordea-fonden, så de kan udbrede idéen til resten af Danmark.

"Food Maker har vist sig som en succesfuld opskrift på at styrke unges madglæde og håndelag gennem nye fællesskaber. Derfor er vi glade for, at flere unge rundt om i landet nu bliver engageret i bevægelsen", siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som har bevilget millionstøtten.

Food Maker har eksisteret i Aarhus siden 2015, og over 13.000 unge har været igennem de mange events, mesterlærer-kurser og brugerdrevne fællesmåltider, hvor alt planlægning foregår via de sociale medier. Bevægelsen har da også spredt sig til en række kommuner, en folkekirke og en højskole, men med den nye støtte skal der turbo på udbredelsen.

Passer ind i sundhedsstrategi

Umiddelbart ser det ikke optimistisk ud, hvis man tager sundhedstemperaturen på de kommende generationer: De unge køber mere færdigproduceret mad end de ældre, og deres kompetencer i et køkken er ringere end de ældre generationers. Samtidig viser nye tal, at over halvdelen af danskerne nu er overvægtige, og senest har en rapport for Vidensrådet for Forbyggelse slået fast, at den er gal med børn og unges mad- og måltidsvaner. Derfor passer Food Maker ind i mange kommuners sundhedsstrategier, fortæller Gitte Breum, der er chef for ’Mad og Måltider’ i Odense Kommune.

”Vores strategi hedder ’Sammen om måltidet’, og her kan Food Maker hjælpe os med at nå de unge, som ellers er en lidt vanskelig målgruppe,” forklarer Gitte Breum.

Også i Fredericia er man brændt varm på Food Maker.

”Det glæder mig, at Food Maker fortsætter de næste 3 år. Erfaringerne fra Aarhus har vist, at det virker at gå nye veje og det er vigtigt, at vi andre lader os inspirere af de løsninger, så vi undlader at vi alle skal opfinde den dybe tallerken,” siger Annemarie Schou Zacho-Broe, der er konstitueret kommunaldirektør i Fredericia Kommune, og hun fortsætter:

"Vi er pt. er i gang med at undersøge muligheder for at etablere Food Maker i kommunens kommende sundhedshus. Her er fokus på sundhed gennem deltagelse og fællesskaber i højsædet".

Food Makers idé er sådan set ret enkel, forklarer Katja Gaard Jønsson, der er projektleder:

”Vi tror på, at hvis vi får de unge i køkkenerne, så har de også bedre mulighed for at træffe sundere valg på længere sigt. Det nytter ikke at prædike sundhed for unge, hvis ikke de har lyst til at lave mad selv. Den lyst motiverer Food Maker,” siger hun.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
I Aarhus har man fundet en metode, hvor unge mødes om det hjemmelavede måltid og inspirerer hinanden til sundere madvaner. Bevægelsen hedder Food Maker - kom med i køkkenet.

Kort og kontant

Projektnavn
Food Maker
Projektejer

Aarhus Kommune

Projektperiode

Beatrice Gamborg

Støttet med

8 mio. kr.

Få mere at vide

Beatrice Gamborg
Kommunikationsmedarbejder

Food Maker

41857829

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.