ABC for mental sundhed

Et nationalt samarbejde, ABC for mental sundhed, vil forbedre danskernes mentale sundhed gennem nye fællesskaber og aktiviteter.

Hvad er formålet

Det australske Act-Belong-Commit er den første indsats, der retter sig mod hele befolkningen, og som har et klart formål om at fremme mental sundhed på befolkningsniveau. De positive erfaringer fra Australien er nu afprøvet og tilpasset borgerne i seks danske kommuner. Erfaringerne danner nu baggrund for nationale anbefalinger til mental sundhedsfremme, der bygger på tre konkrete anvisninger: Gør noget aktivt, gør noget sammen, gør noget meningsfuldt. Det øger chancerne for mental sundhed og et godt liv.

Hvorfor støtter vi

Projektet er en ny måde at se på tingene. Fokus skal væk fra psykisk sygdom og risikofaktorer og i stedet rettes mod de ting, der gør og holder os mentalt sunde. ABC for mental sundhed vil inspirere og motivere flere danskere til at styrke egen og andres sundhed i bred forstand.

Viden og læring fra projektet

Forudsætningen for et godt liv er god mental sundhed. Der findes næppe én opskrift på mental sundhed, der passer på alle, men vi ved, at der er nogle ingredienser, der er med til at skabe et godt liv for flere. Hent bogen 'Mental sundhed til alle - ABC i teori og praksis' og få viden om teorierne bag projektet ABC for mental sundhed samt indblik i erfaringer, læring og praksis. 

Fokus på mental sundhed

Mental sundhed er alt det, der gør livet værd at leve. Det er vigtigt, at vores krop fungerer, men det er mindst lige så vigtigt, at vi trives og har det godt.

Om studiet
  • Data stammer fra spørgeskemaundersøgelsen Danskernes Trivsel 2016, som Statens Institut for Folkesundhed står bag. Her har 3.500 danskere i alderen 16 år og opefter svaret på en lang række spørgsmål om mental sundhed og trivsel.
  • Spørgsmålene forneden omhandler ABC-budskaberne: Hvor ofte man gør noget aktivt (fysisk, mentalt, spirituelt, socialt), hvor ofte man gør noget sammen, og hvor ofte man gør noget.
  • Mental sundhed er målt med skalaen Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale (WEMWBS), der udelukkende måler positive aspekter af mental sundhed. Høj mental sundhed er her sat til at omfatte de 15 %, der scorer højest på skalaen.
Statens Institut for Folkesundhed vil sammen med otte partnere og seks kommuner over to år skabe en ramme, der fremmer den mentale trivsel på individ,- gruppe- og samfundsniveau.


ABC for mental sundhed er et projekt, som præsenterer en ny måde at se tingene på. Det er den første forskningsbaserede indsats, der retter sig mod hele befolkningen, og den giver et nyt, positivt og handlingsorienteret fokus på mental sundhed, så det også omfatter alt det, der fremmer trivsel og styrker os som mennesker.

"Hvis vi vil vende den negative udvikling i danskernes mentale sundhed, er vi nødt til at gøre noget andet end det, vi plejer. Fokus for mental sundhed har primært været på behandling og risikofaktorer blandt udsatte grupper. Vi ved derfor langt mere om, hvad der gør os syge end om, hvad der gør os mentalt sunde og robuste. Projektet skal pege på faktorer og handlemuligheder, der påvirker den mentale sundhed positivt," siger projektleder Vibeke Koushede fra Statens Institut for Folkesundhed.

Projektet er inspireret af det australske projekt Act-Belong-Commit samt af undersøgelser, der viser, at det at have noget at stå op til om morgenen, følelsen af meningsfuldhed og formål, at føle man bidrager til og er del af et fællesskab har afgørende betydning for, om man føler sig mentalt sund.

Gennem aktivitet, fællesskab og meningsfuldhed kan vi forbedre og styrke vores mentale sundhed. Det er afgørende for vores trivsel, og der er mange forskellige måder og niveauer, vi kan handle på - det handler om at finde ud af, hvad der giver livet mening, glæde og værdi.

Mental sundhed skabes i fællesskaber

Mental sundhed er noget, vi skaber sammen, og der er god grund til at engagere sig i aktive fællesskaber. For sandsynligheden for at have god mental sundhed stiger, jo mere aktiv man er, jo oftere man engagerer sig i aktiviteter og fællesskaber, og jo oftere man gør noget for andre.

Det viser delresultater fra Statens Institut for Folkesundheds spørgeskemaundersøgelse Danskernes Trivsel, som indsatsen ABC for mental sundhed står bag.

Undersøgelsen er nedbrudt i spørgsmål, der vedrører det at gøre noget aktivt, noget sammen og noget meningsfuldt. Hvis man fx er en del af en forening, gruppe eller organisation og er aktiv ugentligt i denne, så er der ca. 75 % større sandsynlighed for, at man har høj mental sundhed sammenlignet med, hvis man ikke er en del af en forening, gruppe eller organisation.

Der er to-tre gange så stor sandsynlighed for høj mental sundhed, hvis man er involveret i noget, der udfordrer en, arbejder for en mærkesag, arbejder frivilligt eller hjælper nogen på anden vis, og hjælper man andre én eller to gange om måneden, er der 40 % større sandsynlighed for, at man har høj mental sundhed sammenlignet med, hvis man ikke gør. Hjælper man andre mindst én gang om ugen, er der næsten dobbelt så stor (90 % større) sandsynlighed for høj mental sundhed.

Mental sundhed defineres som en tilstand af trivsel, hvor individet kan udvikle sig og udfolde sine evner, kan håndtere belastninger, indgå i positive sociale relationer og bidrage til fællesskabet.

ABC for mental sundhed

Baggrunden for ABC for mental sundhed

Det er begrænset, hvad vi ved om, hvordan vi fremmer den mentale sundhed, og hvorfor nogle mennesker holder sig mentalt sunde og raske trods de belastninger, de udsættes for, mens andre ikke gør.

ABC for mental sundhed skal forene kommuner og civilsamfund
ABC for mental sundhed gennemføres af en partnerskabskreds bestående af blandt andre Statens Institut for Folkesundhed, Psykiatrifonden, Det Danske Spejderkorps, DGI Storkøbenhavn, Røde Kors Hovedstaden, Sund By Netværket, Center for Forebyggelse i Praksis, Dansk Oplysnings Forbund og en række kommuner.

Hvad er ABC for mental sundhed?
ABC for mental sundhed skal, gennem evidensbaseret viden, sikre, at vi som samfund får skabt de rette rammer for, at vi holder os mentalt sunde – nøjagtig som når vi som samfund forsøger at skabe de rette rammer for, at vi er fysisk sunde. Derfor vil vi sikre, at indsatsens oplysning og aktiviteter hele tiden udbredes på det bedst tænkelige grundlag. 



Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773

Kort og kontant

Projektnavn
ABC for mental sundhed
Projektejer

Statens Institut for Folkesundhed

Projektperiode
2018 - 2022
Støttet med

20 mio. kr.

Samlet budget

38,3 mio. kr.

Få mere at vide

Line Nielsen
Projektleder

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

35322103

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.