Folkemøde for Fremtiden

Folkemøde for Fremtiden og Ungdommens Plads er et demokratisk laboratorium, hvor unge kan eksperimentere med aktiviteter og deltagelsesformer i fællesskab med andre unge. Det er et ungebåret initiativ med aktiviteter under og mellem Folkemøderne, som skal styrke unges demokratiske deltagelse og fællesskaber.

Hvad er formålet

Projektet vil afholde unge-workshops og arrangementer i regi af landets ungdomsskoler samt etablere Ungdommens Plads på Folkemødet med det formål at give unge en stærkere stemme

Hvorfor støtter vi

Projektet bygger på et pilotprojekt i 2023, der viste en meget stor interesse fra unge, der havde lyst til at engagere sig aktivt i folkemødet sammen med andre unge samt en stor interesse fra andre ungdomsorganisationer. Hos Nordea-fonden er vi stolte af at kunne bidrage til indsatsen med vores økonomiske støtte.

Mere demokratisk selvtillid hos de unge 

Ungdommen kommer fremover til at indtage Folkemødet på en helt ny måde. Med 4,9 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden er Ungdomsskoleforeningen nu klar til at etablere et nyt demokratisk laboratorium, hvor unge kan eksperimentere med aktiviteter og deltagelsesformer, som de selv udvikler og finder meningsfulde – på egne præmisser og i fællesskab med andre unge!

Hos Ungdomsskoleforeningen, som står bag projektet, oplever man, at mange ungdomsskoler og unge i stigende grad vælger Folkemødet fra som konsekvens af, at aktiviteter og faciliteter ikke er inkluderende for unge. Derudover kæmper halvdelen af alle unge med lav demokratisk selvtillid og føler ikke, at de har noget at byde ind med i politiske diskussioner. Endnu værre står det til for unge fra erhvervsskoler, hvor 3 ud af 4 unge har lav demokratisk selvtillid. De unge med erhvervsfaglige uddannelser føler sig særligt udfordret i politiske diskussioner med andre og har svært ved at forstå politiske sager og spørgsmål.

Ifølge programleder i Ungdomsskoleforeningen Jimmi Mørup Nielsen kan Folkemødet styrke unges demokratiske selvtillid – men det kræver, at de dukker op:

Det er afgørende, at unge ikke trækker sig fra Folkemødet eller andre betydningsfulde demokratiske arenaer. Derfor er der behov for at gøre det mere relevant for unge at deltage på Folkemødet. Med Folkemøde for Fremtiden kan der skabes et demokratisk laboratorium, hvor unge oplever, at de selv har en indflydelse på form, indhold og dagsordener, og hvor den demokratiske selvtillid kan opbygges."

Nordea-fonden ser et stort potentiale i at støtte et projekt som Folkemøde for Fremtiden, der kan styrke unges demokratiske deltagelse i en bred repræsentation af unge fra forskellige landsdele og med forskellige baggrunde:

Unge skal have bedre mulighed for aktivt at tage del i den demokratiske samtale. Folkemøde for Fremtiden er et ambitiøst initiativ, der kommer til at engagere unge mennesker fra hele landet – på deres egne præmisser. Det er den rigtige vej at gå, hvis vi skal give flere unge lyst til at deltage og blive en del af det store fællesskab. Hos Nordea-fonden er vi stolte af at kunne bidrage til indsatsen med vores økonomiske støtte," 
fortæller uddelingschef hos Nordea-fonden Christine Paludan-Müller.

Fremtiden tilhører unge

Folkemøde for Fremtiden skal klæde unge på til at blive mere modige og ligeværdige deltagere på Folkemødet, og er samtidig skabt som en understøtende indsats til Foreningen Folkemødets intention om at styrke unges stemme. Projektet har fokus på, at unge kommer til at indgå som en positiv og naturlig del af den mere etablerede del af Folkemødet og dermed oplever at være en vigtig part i Danmarks største demokratifestival.

”Fremtiden tilhører unge, og derfor er det afgørende vigtigt, at netop unge er med til at sætte dagsordenen – også på Folkemødet! Derfor er vi rigtig glade for, at Ungdomsskoleforeningen nu også er med til at løfte arbejdet med at styrke unges deltagelse på Folkemødet og vi glæder os rigtig meget til samarbejdet,”
Signe Thydal, projektleder for Folkemødets ungeindsats Ung Agenda i Foreningen Folkemødet.

Nyt ungeområde på Folkemødet skabt af og til unge

Idéen til Folkemøde for Fremtiden begyndte at spire hos Ungdomsskoleforeningen under Folkemødet 2022. Året efter fik Ungdomsskoleforeningen stillet et areal til rådighed af Foreningen Folkemødet, med det formål at lave et område, hvor unge kunne mødes, og hvor de kunne føle sig hørt, forstået og taget seriøst. Et sted, som er udviklet og drevet af unge, hvor handlekraften kan spire og hvor unge får modet til at gå ud og tage Folkemødet med storm. I løbet af Folkemødet 2023 var der en lang række aktiviteter, som var målrettet unge fx demokratifitness, tøjbytemarked og et event om tryg og samtykkebaseret festkultur. På pladsen kunne unge også blot komme forbi og tilbringe tid med og møde andre unge og være en del af ungefællesskabet. Folkemøde for Fremtiden vil også være at finde på Folkemødet med et ungeområde til Folkemødet 2024-26.

Sebastian Scot Engen var en af de unge, der var at finde på Ungdomsskoleforeningens ungeområde til årets Folkemøde og som glæder sig til at være en del af Folkemøde for Fremtiden:

Projektet er vigtigt, fordi det giver de unge en platform til at bringe deres tanker, følelser og idéer i spil på Folkemødet. I en tid en tid med manglende ungetrivsel er det ekstra vigtigt at få de unges perspektiver i spil og få skabt et trygt rum til os i den politiske arena. Jeg synes det er et fedt projekt, og jeg har allerede tilbudt at hjælpe til og bidrage, der hvor jeg kan."

Bæredygtighed og inddragelse af erhvervsskoleelever

Udover at styrke unges demokratiske deltagelse på Folkemødet, har Folkemøde for Fremtiden også som ambition at sætte større fokus på bæredygtighed samt at skabe brede samarbejder om aktiviteterne i projektet.

I forbindelse med Folkemødet 2023 afprøvede Ungdomsskoleforeningen et samarbejde med Dansk Industri Byggeri, STARK, Dansk Affaldsforening, Campus Bornholm og Foreningen Folkemødet om genbrug af byggematerialer som del i uddannelsen af fremtidens tømrere. Her byggede elever fra Campus Bornholm en talerstol til Folkemøde for Fremtidens ungeområde.

Det er projektets ambition, at flere erhvervsskoler skal bidrage til og videreudvikle byggerier og aktiviteter til ungeområdet.

Derudover vil inddragelsen af unge fra erhvervsskoler og ungdomsskoler og lignende bidrage til, at Folkemøde for Fremtiden lever videre i perioderne udenfor Folkemødet med fx undervisning, aktiviteter og projekter, der leder hen mod de kommende folkemøder.

Fakta om Folkemødet for Fremtiden 
  • Folkemøde for Fremtiden er et 3-årigt udviklingsprojekt ejet og ledet af Ungdomsskoleforeningen.
  • Projektet har til formål at give flere unge en stærkere stemme på Folkemødet og generelt i det daglige, så de kan blive en tydeligere del af de demokratiske processer, som vedrører deres fremtid.
  • Projektet er støttet af Nordea-fonden med 4.923.493 kr.  
  • Kontaktoplysninger Jimmi Mørup Nielsen, programleder Ungdomsskoleforeningen, tlf. 6547 2199,
    mail: jmn@ungdomsskoleforeningen.dk

Kontakt

Kristian Krogh Hansen

Kristian Krogh Hansen

Projektkonsulent
4070 3785

Kort og kontant

Projektnavn
Folkemøde for Fremtiden
Projektejer

Ungdomsskoleforeningen

Projektperiode
2024-2026
Støttet med

4,9 mio. kr.

Samlet budget

5,6 mio. kr.

Få mere at vide

Jimmi Mørup Nielsen
Programleder

Ungdomsskoleforeningen

6547 2199

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.