Nyt studie: Danskere der er aktive og indgår i fællesskaber har bedre mental sundhed

Personer, der gør noget aktivt, meningsfuldt og gør det sammen med andre, har op til fire gange så høj sandsynlighed for at have høj mental sundhed. Det viser et nyt studie blandt 3.500 danskere, der som det første kortlægger danskernes mentale sundhed. Mental sundhed kan trænes og styrkes akkurat som vores fysiske sundhed.

Familie leger med sæbebobler i Frb. Have

Sandsynligheden for at have god mental sundhed stiger, jo mere aktiv man er, jo oftere man engagerer sig i aktiviteter og fællesskaber, og jo oftere man gør noget for andre.Det viser delresultater fra Statens Institut for Folkesundheds spørgeskemaundersøgelse Danskernes Trivsel, som indsatsen ABC for mental sundhed står bag.

Mental sundhed skabes i fællesskaber

Om studiet

Data stammer fra spørgeskemaundersøgelsen Danskernes Trivsel 2016, som Statens Institut for Folkesundhed står bag. Her har 3.500 danskere i alderen 16 år og opefter svaret på en lang række spørgsmål om mental sundhed og trivsel.

Spørgsmålene forneden omhandler ABC-budskaberne: Hvor ofte man gør noget aktivt (fysisk, mentalt, spirituelt, socialt), hvor ofte man gør noget sammen, og hvor ofte man gør noget.

Mental sundhed er målt med skalaen Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale (WEMWBS), der udelukkende måler positive aspekter af mental sundhed. Høj mental sundhed er her sat til at omfatte de 15 %, der scorer højest på skalaen.

Mental sundhed er noget, vi skaber sammen, og der er god grund til at engagere sig i aktive fællesskaber. For sandsynligheden for at have god mental sundhed stiger, jo mere aktiv man er, jo oftere man engagerer sig i aktiviteter og fællesskaber, og jo oftere man gør noget for andre.

Det viser delresultater fra Statens Institut for Folkesundheds spørgeskemaundersøgelse Danskernes Trivsel, der offentliggøres i dag, og som indsatsen ABC for mental sundhed står bag.

Undersøgelsen er nedbrudt i spørgsmål, der vedrører det at gøre noget aktivt, noget sammen og noget meningsfuldt. Hvis man fx er en del af en forening, gruppe eller organisation og er aktiv ugentligt i denne, så er der ca. 75 % større sandsynlighed for, at man har høj mental sundhed sammenlignet med, hvis man ikke er en del af en forening, gruppe eller organisation.

Der er to-tre gange så stor sandsynlighed for høj mental sundhed, hvis man er involveret i noget, der udfordrer en, arbejder for en mærkesag, arbejder frivilligt eller hjælper nogen på anden vis, og hjælper man andre én eller to gange om måneden, er der 40 % større sandsynlighed for, at man har høj mental sundhed sammenlignet med, hvis man ikke gør. Hjælper man andre mindst én gang om ugen, er der næsten dobbelt så stor (90 % større) sandsynlighed for høj mental sundhed.

ABC for mental sundhed, der er et partnerskab mellem en række kommuner, organisationer og forskere og som er støttet af Nordea-fonden, arbejder for at skabe bedre rammer for mental sundhed for danskerne. Mental sundhed defineres som en tilstand af trivsel, hvor individet kan udvikle sig og udfolde sine evner, kan håndtere belastninger, indgå i positive sociale relationer og bidrage til fællesskabet.

Resultater med positivt budskab

Om ABC for mental sundhed

Baggrunden for ABC for mental sundhed
Vi ved rigtig meget om danskernes fysiske sundhed og sygelighed, om hvem og hvor mange, der fejler hvad – og hvorfor de fejler det. Denne viden er vigtig for, at vi som samfund kan træffe de rette sundhedspolitiske valg. Det er til gengæld begrænset, hvad vi ved om, hvordan vi fremmer den mentale sundhed, og hvorfor nogle mennesker holder sig mentalt sunde og raske trods de belastninger, de udsættes for, mens andre ikke gør.

ABC for mental sundhed skal forene kommuner og civilsamfundABC for mental sundhed gennemføres af en partnerskabskreds bestående af Statens Institut for Folkesundhed, Psykiatrifonden, Det Danske Spejderkorps, DGI Storkøbenhavn, Røde Kors Hovedstaden, Sund By Netværket, Center for Forebyggelse i Praksis, Dansk Oplysnings Forbund og kommunerne Aalborg, Odense, Slagelse, Gribskov, Jammerbugt, Læsø og Frederiksberg.

Hvad er ABC for mental sundhed?
ABC for mental sundhed skal, gennem evidensbaseret viden, sikre, at vi som samfund får skabt de rette rammer for, at vi holder os mentalt sunde – nøjagtig som når vi som samfund forsøger at skabe de rette rammer for, at vi er fysisk sunde. Derfor vil vi sikre, at indsatsens oplysning og aktiviteter hele tiden udbredes på det bedst tænkelige grundlag. Det gøres ved systematisk at undersøge og udbrede viden om, hvad der virker, hvordan det virker, for hvem og under hvilke omstændigheder.

Indsatsen opererer på to niveauer:

  1. På individniveau opfordrer vi befolkningen til at gøre noget for at styrke egen og andres mentale sundhed. Det gør vi gennem en oplysnings- og aktiveringsindsats, der skal udbrede en styrkebaseret tilgang til mental sundhed og trivsel og motivere den enkelte til handling.
  2. På samfundsniveau vil vi sikre de bedste betingelser for bedre mental sundhed ved at fokusere på de omgivende rammer. Vi vil øge danskernes trivsel gennem tværsektorielle aktiviteter og indsatser, der understøtter de enkle, trivselsfremmende budskaber, som fremmer fællesskaber og styrker det enkelte menneske. Projektet skal, fx gennem træning og uddannelse af ansatte og frivillige, udbredes og forankres i kommuners, organisationers og foreningers daglige virke, og skal bl.a. skabe en tydelig forståelses- og arbejdsramme for arbejdet med mental sundhedsfremme.

Vibeke Koushede, der er seniorforsker og ekspert i mental sundhedsfremme hos Statens Institut for Folkesundhed er opløftet over resultaterne:

"Det er dejligt at kunne offentliggøre resultater af en undersøgelse, der for en gangs skyld har så positivt et budskab: Vejen til mental sundhed banes ved at gøre de ting, der for den enkelte giver glæde og indhold i livet, og ved at være noget for hinanden. Positive fællesskaber og aktiviteter øger i markant grad vores mentale sundhed og mindsker samtidig risikoen for social isolation og ensomhed – og så er gode sociale netværk beskyttende mod stress, angst og depression."

Mental sundhed kan groft sagt inddeles i tre stadier – høj, moderat og dårlig. Udenlandske undersøgelser viser, at gruppen med dårlig mental sundhed har næsten seks gange højere risiko for at udvikle depression end dem med høj mental sundhed, og gruppen med moderat mental sundhed har omkring tre gange øget risiko i forhold til dem med høj mental sundhed.

Fokus for mental sundhed har ind til nu primært været på behandling og risikofaktorer for psykiske lidelser. Vi ved derfor langt mere om, hvad der gør os syge end om, hvad der gør os mentalt sunde og robuste. ABC for mental sundhed skal pege på faktorer og handlemuligheder, der påvirker den mentale sundhed positivt, og her indikerer undersøgelsen at den mentale sundhed kan trænes og styrkes akkurat som vores fysiske sundhed – fx ved at være en del af fællesskaber, engagere sig i en hobby eller hjælpe andre.

Kampagne skal få folk i gang

ABC for mental sundhed er støttet af Nordea-fonden og skal i en udviklingsfase fra august 2016 til september 2018 finde en model, hvor civilsamfund og kommunale aktører i fællesskab når ud til borgerne og skaber rammer, hvor danskernes mentale sundhed bedre kan gro.

"At gå en tur, være med i en madklub, cykle med andre – der er mange måder at fylde sin hverdag med aktive fællesskaber, som både giver mening for en selv og andre. ’ABC for mental sundhed’ vil inspirere og motivere flere danskere til at styrke egen og andres sundhed i bred forstand," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

ABC for mental sundhed lancerer nu ABC-dagen hvor partnerskabskommunerne Aalborg, Odense, Slagelse, Gribskov, Jammerbugt, Læsø og Frederiksberg den 10. oktober på ”World mental health day” eller i løbet af uge 41, sætter fokus på den mentale sundhed.

I Slagelse Kommune står kommunen fx for et ”åben hal” arrangement, hvor klubbens fritidsklubber inviterer til åbent hus, hvor alle kan komme forbi og prøve kræfter med fx badminton, klatring, petanque, fodbold, krolf, håndbold, new age curling og tæppecurling samt selvforsvar.


Parallelt med dette udrulles en række kampagnematerialer, der skal hjælpe folk i gang med at tænke over hvilke aktiviteter, der skaber trivsel for dem – og hjælpe dem i gang med disse, fx gennem de forskellige partnere, der er med i ABC for mental sundhed. Man kan læse mere om lokale aktiviteter og se de forskellige kampagnematerialer på abcmentalsundhed.dk.



Kort og kontant

Projektnavn
ABC for mental sundhed
Projektejer

Statens Institut for Folkesundhed

Projektperiode

Lars Hübertz

Støttet med

10,4 mio. kr.

Få mere at vide

Lars Hübertz
Kampagnechef

Psykiatrifonden

29291211

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.