Vand-kulturhuset

Nordea-fonden støtter det kommende Vand-kulturhus på Papirøen med 400 millioner. Det unikke Vand-kulturhus åbner i København i 2025.

Hvad er formålet

I marts 2018 afsatte Københavns Kommune midler til opførelsen af Papirøens kommende vand-kulturhus, som Kengo Kuma & Associates / Cornelius Vöge har tegnet.

Københavns Kommune ønsker at skabe et enestående vand-kulturhus i hjertet af København, der kombinerer et indendørs svømmebad med foreningsfaciliteter og et havnebad. Det skal have en klar kunstnerisk idé, hvor både aktiviteter, funktioner, design og det arkitektoniske udtryk bidrager til oplevelsen af vand, havn og byrum.

Hvorfor støtter vi

Nordea-fonden støtter projektet, fordi fonden vil medvirke til at realisere visionen om at opføre et vand-kulturhus i verdensklasse. Det har potentiale til at blive et vartegn for København og en nyskabende ramme for byens borgere og foreninger. Kort sagt: et hus fuld af gode liv baseret på aktivitet og fællesskab

Enestående vand-kulturhus på vej

Vand-kulturhuset forventes at åbne i 2025. Se hvor langt byggeriet er nået i denne film fra 22/23.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Grundstensnedlæggelse 

26. april 2022 gik Vand-kulturhuset officielt ind i byggefasen. Det blev markeret med en grundstensnedlæggelse, hvor der blev nedsat en tidskapsel med forskellige tidstypiske genstande, der bl.a. er udvalgt af bygherre, de forskellige bidragsydere og arkitekten bag Vand-kulturhuset.

I marts 2018 afsatte Københavns Kommune midler til opførelsen af Papirøens kommende vand-kulturhus, som Kengo Kuma & Associates / Cornelius Vöge har tegnet.

Det kommende vand-kulturhus bliver placeret ved vandkanten på Papirøen og vil kombinere et indendørs svømmebad med foreningsfaciliteter og et havnebad. Københavns Kommune ønsker at skabe et enestående vand-kulturhus i hjertet af København. Det skal have en klar kunstnerisk idé, hvor både aktiviteter, funktioner, design og det arkitektoniske udtryk bidrager til oplevelsen af vand, havn og byrum.

Fakta og proces

Vand-kulturhuset startede ud fra københavnernes egne ideer. I foråret 2015 afholdte Københavns Kommune en idékonkurrence om en ny kultur- og fritidsfunktion på Papirøen, hvor københavnerne indsendte 160 forslag. Københavns Kommune valgte at arbejde videre med nogle af vinderforslagene, herunder at etablere en svømmefacilitet.

Københavns Kommune sendte i februar måned 2017 den internationale arkitektkonkurrence for Papirøens vand-kulturhus i udbud. I december 2017 blev Kengo Kuma & Associates / Cornelius Vöge kåret som vinderen af arkitektkonkurrencen.

Opførelsen af Vandkulturhuset udføres af den selvstændige fond, Ejendomsfonden Vandkulturhuset på Papirøen, på vegne af Københavns Kommune. I august 2020 blev MT Højgaard tildelt opgaven på en betinget totalentreprisekontrakt. I februar 2022 blev kontrakten gjort ubetinget. Byggeriet er nu undervejs.

Den samlede udvikling af Papirøen blev påbegyndt i starten af 2018 og ventes færdig i løbet af 2025, hvor også byggeriet af det nye vand-kulturhus forventes at være afsluttet.

”Papirøen skal også fremover være et af Københavns folkelige samlingssteder. Med Nordea-fondens støtte kan vi nu opføre Kengo Kuma & Cornelius Vöges enestående vand-kulturhus, så Papirøen også fremover vil være et helt unikt og åbent sted for alle københavnere og byens gæster. Det synes jeg er fantastisk,” siger overborgmester Frank Jensen.

Også kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å) glæder sig:

“Med vand-kulturhuset på Papirøen får københavnerne ikke alene flere muligheder for at svømme, såvel inde som ude, på en helt fantastisk lokation. Vand-kulturhuset bliver med sin spektakulære arkitektur og placering ved havnen også et nyt kulturelt mødested, der henvender sig til alle københavnere, fra morgenbaderen til skoleklassen og foreningerne. Der skal lyde en kæmpe tak for Nordea-fonden for den generøse donation,” siger kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å).

Vand-kulturhus i verdensklasse

Vandkulturhuset omfatter et areal på op til 5.000 m2 med foreningsfaciliteter, der rummer både inden- og udendørs vandoplevelser. Selve byggeriet består af teglstubbe, der 'svæver' på en let konstruktion af glas. Hovedattraktionen er et udendørs bassin mellem byggeriets tagflader, som med dets opvarmede havvand vil byde på en helt særlig badeoplevelse. Udendørs vil der blive etableret havnebade af varierende dybde.

I det store indendørs bassin på hjørnet af Papirøen, binder den visuelle forbindelse det indre vand sammen med havvandet.

”Lokalt har ønsket om et vand-kulturhus med muligheden for at svømme både inde og ude været stort. Jeg er glad for, at vi nu kan imødekomme dette ønske. Det vil være til glæde for alle københavnere. På samme måde skal vi sikre, at hallerne og udearealerne bliver en attraktion for alle københavnere,” siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Nordea-fonden har støttet byggeriet med 400 mio. kroner.

”Vi er glade for at kunne medvirke til at realisere visionen om at opføre et vand-kulturhus i verdensklasse. Det har potentiale til at blive et vartegn for København og en nyskabende ramme for byens borgere og foreninger. Kort sagt: et hus fuld af gode liv baseret på aktivitet og fællesskab,” siger Peter Schütze, bestyrelsesformand for Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Den samlede udvikling blev påbegyndt i starten af 2018 og vandkulturhuset forventes færdigt og klart til brug i 2025.

Læs mere om bæredygtighedsinitiativerne for Vand-kulturhuset

Første skridt på vejen mod et mindre klima- og miljøbelastende byggeri har været materiale- og procesenergitiltagene. Næste skridt på vejen er at kvalificere projektets sociale bæredygtighed yderligere samt at udforske tiltag, der kan øge biodiversiteten.

Læs mere om bæredygtighedsinitiativerne her.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773

Kort og kontant

Projektnavn
Vand-kulturhuset
Projektejer

Københavns Kommune

Projektperiode
2018-2025
Støttet med

425 mio. kr.

Samlet budget

710 mio. kr.

Få mere at vide

Peter Libonati Brock
Udviklingskonsulent

Københavns Kommune

5130 4651

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.