Tvis Mølle Naturlaboratorium

Tvis Mølle Naturlaboratorium får flere borgere ud i det fri. Etableringen af centrale lærings- og aktivitetsarenaer midt i naturen skaber rammer for en masse oplevelser for både skoler, institutioner og friluftsforeninger.

Hvad er formålet

Formålet med projektet er, at få flere borgere ud i naturen. Med disse opgraderede faciliteter bliver mulighederne for friluftsoplevelser og undervisning om natur, vand, sundhed og kulturhistorien meget bedre. Derudover bliver det muligt at bruge naturen som 'undervisningslokale'. 

Hvorfor støtter vi

Nordea-fonden støtter projektet, da flere børn, unge og voksne søger oplevelser i det fri, i den nære natur. Derfor er der brug for en ramme som vand- og naturlaboratorierne, som både kan bruges udendørs af elever og mange andre, der har lyst til at være ude under åben himmel. 

Viden og læring fra projektet

Tvis Mølle Naturlaboratorium er åbnet og blev indviet i påsken 2022.

Naturlaboratorierne har været med til at få flere ud i naturen. Antallet af besøgende stiger og de første 3 måneder efter indvielsen (april, maj, juni) besøgte mere end 26.000 Tvis Mølle Naturlaboratorium.

Mindst 17 foreninger har benyttet Vand- og Naturlaboratorierne samt de øvrige faciliteter til større og mindre arrangementer siden indvielsen i april. Bl.a. DGI Vestjylland, Fodslaw, Spejdere (DDS, FDF, KFUM og De grønne pigespejdere), Holstebro og Omegns Fiskeriforening, DN og Naturfamilier og Diabetesforeningen.

Tvis Mølle Natur Laboratorium byder på mange oplevelser

Ude-undervisning, adventuresport, lystfiskeri og anderledes musikoplevelser. Det er blot nogle af de muligheder, som kan opleves ved Tvis Mølle Naturlaboratorium. Etableringen af Vand- og Naturlaboratorierne skaber rammer for en masse oplevelser for en bred vifte af brugere; heriblandt skoler, institutioner og friluftsforeninger. Holstebro Kommune står bag projektet, som er støttet med 3,6 mio. kr. af Nordea-fonden.

"Med den brede opbakning der allerede i dag er til Tvis Mølle Natur Laboratorium blandt skoler, institutioner, foreninger, lokale borgere og andre besøgende, er det fantastisk at Nordea-fonden vil hjælpe os med at tage de næste skridt i udviklingen af området. Vi vil gerne have alle borgere mere ud i naturen. Med de nye faciliteter får vi meget bedre mulighed for friluftsoplevelser og undervisning om natur, vand, sundhed og kulturhistorien, med naturen som 'undervisningslokale'", siger Karsten Filsø, formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Holstebro Kommune.

En bynær arena for udeundervisning og friluftsliv

Vand- og Naturlaboratorierne er spredt ud i området omkring mergelsøen ved Tvis Mølle. Vandlaboratoriet er udformet som en bro, der skyder sig fra mergelsøen henover Tvis Å. For enden af broen i søen er der etableret en “Laboratorie-båd”, en trækfærge, som kan trækkes ud på søen og tilbage igen. Herfra kan man gennemføre feltarbejde, test af vandkvalitet, undersøgelse af smådyr indfanget og sejle på søen.

Naturlaboratoriet er udformet som et grovværksted midt i naturen. Gulvet er placeret på det skrånende terræn, så der skabes en tribune mod søen. Det nedre niveau, kan bruges som friluftsscene og trappen udgør siddepladser. På toppen er der etableret et overdækket værkstedsbord og udekøkken i forskellige højder, hvor man kan undersøge dyr og plantematerialer og tilberede mad.

"Tvis Mølle ligger mindre end 5 km. fra Holstebro bymidte og i cykelafstand fra en lang række skoler og institutioner. Omkring 3.000 børn går i skole indenfor 5 km.", fortæller Helene Kiærskou, der er projektleder for Tvis Mølle Naturlaboratorium.

Hun glæder sig over den bynære placering, der betyder, at Vand- og Naturlaboratorierne giver mulighed for oplevelser i naturen for en bred vifte af borgere og særligt for institutioner og skoler.

Naturen som arena

"Tvis Mølle Naturlaboratorium skal inspirere og opfordre til at benytte naturen som et stort undervisningslokale. Her skal læring være sjovt, udfordrende, beskidt og betagende, og uderummets potentiale udfoldes og give konkret læring gennem oplevelser og handling", siger Helene Kiærskou.

Direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen er enig i, at det er vigtigt at skabe arenaer i naturen, der tiltrækker og inspirerer til at få flere ud i det fri.

"Flere børn, unge og voksne søger oplevelser i det fri, i den nære natur. Derfor er der brug for en ramme som vand- og naturlaboratorierne, som både kan bruges udendørs af elever og mange andre, der har lyst til at være ude under åben himmel", siger Henrik Lehmann Andersen.

Skoler og undervisningsinstitutioner efterspørger de bynære og åbne læringsplatforme i naturen, hvilket Karsten Filsø, formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Holstebro Kommune er glad tilbydes.

"Det er fantastisk, at vi nu får mulighed for at tilbyde nogle spændende og anderles rammer for ude i naturen, hvor mennesker kan mødes og få viden om både natur, sundhed, klima og lokal kulturhistorie", siger Karsten Filsø, som er formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Holstebro Kommune.

Kort og kontant

Projektnavn
Tvis Mølle Naturlaboratorium
Projektejer

Holstebro Kommune

Støttet med

3,6 mio. kr.

Få mere at vide

Helene Kiærskou
Projektleder

Holstebro Kommune, Teknik og Miljø

9611 7794

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.