Støtte til naturetablering og -formidling

Projektet 'Støtte til naturetablering og -formidling' er stærkt lokalt forankret og bidrager til en udvidelse af de eksisterende naturarealer i området. Det kommer til at have stor betydning for lokalbefolkningen, som kan benytte sig af den helt nære natur og selvfølgelig også for naturens egenværdi, hvor særligt fuglelivet forventes at få et løft.

Hvad er formålet

Et stort landbrugsområde ved Vadehavets diger bliver omdannet til natur. 230 hektar svarende til cirka 460 fodboldbaner skal i fremtiden være spisekammer for millioner af fugle og give lokalsamfundet nye muligheder for at tage ud i det fri. 

Hvorfor støtter vi

Nordea-fonden støtter naturgenopretning og projekter, der fremmer biodiversitet og bæredygtighed. Margrethe Kog Nord er et storslået naturområde med en stærk snitflade til Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet. Også internationalt er det et markant og vigtigt naturområde, som har stor betydning for trækfugle, og som vil kunne give et positivt bidrag til klimasikring, naturgenopretning og bæredygtighed i området.

Mere tilgængelig natur 

Når man i dag kører en tur ud til Vidåslusen ved Højer og drejer hovedet mod nord, er der landbrugsjord, så langt øjet rækker. Men sådan bliver det ikke ved at være. Området skal omdannes til natur, som bliver levested for tusinder af fugle og et vigtigt spisekammer for de millioner af trækfugle, som hvert år passerer igennem Vadehavet.

Området skal også fungere som ’vandparkering’, når der er højvande i Vidåen, og vandet ikke kan komme hurtig nok ud gennem slusen. Det kan betyde store oversvømmelser i baglandet, og blandt andet true mange huse og bygninger i området omkring Tønder.

Netop i Margrethe Kog Nord er der særligt gode muligheder for at udvikle tilgængeligheden af området og formidlingen af naturen. Udover sit naturpotentiale vil Margrethe Kog Nord også kunne fungere som vandreservoir og bidrage til klimatilpasning og sikring mod oversvømmelser. 

Planen er, at naturområdet skal stå færdigt om fire år, i 2026. Til den tid er området helt anderledes. Naturen er rykket ind i landet, helt op til Højer by, og man kan opleve naturen på tæt hold i et besøgs- og formidlingscenter. Det nye naturområde forventes at tiltrække tusinder af naturinteresserede danskere og udenlandske turister.

Tønder Kommunes borgmester glæder sig over projektet.

Jeg er meget tilfreds med, at projektet lykkes i samspil med de berørte landmænd. Området vil med sikkerhed blive endnu en perle, som vil tiltrække turister, der ser værdi i den storslåede natur, vi har, 
siger Tønder Kommunens borgmester Jørgen Popp Petersen.

Formand for Den Danske Naturfond, Bengt Holst, glæder sig også. Lige siden Naturfonden blev etableret i 2015, har det været et ønske at gennemføre et stort naturprojekt i Tøndermarsken. Det er en stor succes, at det nu er lykkedes.

Det nye naturområde giver naturen og de mange fugle i Vadehavet tiltrængt hjælp. Det viser, at et godt samarbejde mellem kommuner, private fonde og lokale kræfter kan skabe store forandringer til glæde for natur og mennesker,
siger Bengt Holst.

Biodiversitet og bæredygtighed

Det store projekt er blevet til i et tæt samarbejde mellem Tønder Kommune og en række partnere. Det er især Den Danske Naturfond, 15. Juni Fonden og Nordea-fonden, som sammen med kommunen skal udvikle områdets natur, friluftsliv og formidling.

Nordea-fondens uddelingsstrategi åbner for, at fonden også kan støtte naturgenopretning og projekter, der fremmer biodiversitet og bæredygtighed. Vi er derfor glade for at støtte etableringen af naturområdet Margrethe Kog Nord, hvor der også er fokus på at styrke tilgængelighed og formidling. Projektet er stærkt lokalt forankret og bidrager til en udvidelse af de eksisterende naturarealer i området. Det kommer til at have stor betydning for lokalbefolkningen, som kan benytte sig af den helt nære natur og selvfølgelig også for naturens egenværdi, hvor særligt fuglelivet forventes at få et løft,
fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

Fra landbrugsjord til naturareal 

I dag er der tale landbrugsjord med almindelig landbrugsdrift. Når naturområdet er skabt, er hele området konverteret til permanent natur med en blanding af søer, vådområder og enge.

For at naturområdet kan blive til virkelighed, har der de seneste to år været en tæt dialog og forhandling med lokale landmænd og lodsejere. Gennem en jordfordeling er der solgt og byttet jord, så landmænd, der fortsat ønsker at eje jord, har fået tilbudt erstatningsjord udenfor naturområdet. Jordfordelingen er gennemført af Landbrugsstyrelsen, som er en del af Fødevareministeriet.

Fakta
  • Det nye naturområde i Tøndermarsken er på 230 ha svarende til ca. 460 fodboldbaner.
  • Budgettet er på 69 millioner kroner. Heraf støtter EU med 41 millioner kroner, mens 28 millioner kroner kommer fra Tønder kommune og private fonde m.fl.
  • Naturområdet skabes i perioden 2022-2026.
  • Tønder Kommune er projektansvarlig og arbejder sammen med Nationalpark Vadehavet, Stiftung Naturschutz Schleswig Holstein, Naturstyrelsen Vadehavet og 15. Juni Fonden samt Den Danske Naturfond, der har fået støtte af Nordea-fonden.
  • Projektet er et såkaldt EU-LIFE projekt. EU-Life programmet yder økonomisk støtte til projekter, der bidrager til at gennemføre EU’ miljø- og klimapolitik.

Kontakt

none

Lene Rydal Jørgensen

Seniorprojektkonsulent
4070 3796

Kort og kontant

Projektnavn
Støtte til naturetablering og -formidling
Projektejer

Den Danske Naturfond

Projektperiode
2022-2026
Støttet med

18 mio. kr.

Samlet budget

69 mio. kr.

Få mere at vide

Uffe Rasmussen
Kommunikationsmedarbejder

Den Danske Naturfond

23 23 05 61

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.