ORD

Projektet har fokus på at mødre med børn helt ned til fire måneder gennem undervisning får viden om, hvordan man sprogstimulerer sit barn.

Hvad er formålet

Projektet bygger på et skræddersyet bevægelses- og sprogstimuleringskoncept. Gennem bevægelseslege arbejdes med børnenes sanser, motorik og sprog, og der skabes et kulturelt fællesskab på tværs af sproggrænser om relationen mellem mor og barn.

Hvorfor støtter vi

Forskning viser, at de første 1.000 dage i et barns liv er afgørende for dets udvikling, og at et barns sproglige udvikling er meget følsom over for miljøpåvirkning. Af den grund har børn derfor meget forskellige forudsætninger for sproglig udvikling.

Stimulering af små børns sprog

Når danske børn starter i børnehave, er 15 procent af dem hvad der svarer til ét års sprogtilegnelse bagud. En overvægt af dem er børn af tosprogede hjem. En række særlige forløb i Københavns Kommune skal gennem leg og bevægelse skubbe til de helt små københavneres sprogudvikling.

Projektet 'ORD' har særligt fokus på flersprogede mødre bosat i udsatte boligområder, og ud over at stimulere børnenes sprogudvikling søger forløbet også at styrke mødrenes netværk og relationer til andre mødre.

Forskning peger på, at der er langt mere at hente i en tidlig indsats end i den typiske førskoleindsats, og at der ligger en stor, uudnyttet ressource gemt i de småbørnsfamilier, der ikke er opmærksomme på vigtigheden af, eller ikke har ressourcerne til, at stimulere deres små børns sprog. Alligevel er der kun få indsatser herhjemme, der er målrettet de allermindste børn.

Vi ser især, at børn fra flersprogede hjem er bagud på sprogtilegnelsen. Og for en forælder, der ikke selv er stærk i det danske, er det svært at stimulere sit barn til et større ordforråd. Derfor er jeg glad for, at vi med ’ORD’ kan hjælpe med både sprogudvikling såvel som styrke mødrene socialt,”
siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

Fokus på videndeling og læring

I alt skal der være otte forløb på hver otte uger i 2022 og 2023 fordelt på fem lokationer i Københavns Kommune: Blågårdens Bibliotek, Nørrebro Bibliotek, Osramhuset, Brønshøj Bibliotek samt Tingbjerg bibliotek. De første forløb afholdes i foråret 2022.

Som en del af udbredelsen skabes et praktisk formidlingsmateriale og en model for, hvordan biblioteker i hele landet kan involveres som platforme for sproglig stimulering af de mindste børn. Projektets formål er dermed også at videndele og sprede sin læring til andre biblioteker rundt i landet.

Fundamentet for udvikling af sprog og senere læsekompetencer bliver lagt i den tidlige barndom, og derfor er projekt ’ORD’ et rigtig fint initiativ, der kommer til at fremme endnu flere børns muligheder for at komme godt på vej. Vi glæder os til at følge projektet og håber på, at det vil inspirere andre biblioteker til at starte lignende tilbud op,”
siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Projektets tilgang er at inkorporere tidlig sprogindlæring i basale motorik- og sanselege. Derved understøttes både den sproglige udvikling og tilknytningen mellem mor og barn. Mødrene inviteres til at deltage i motoriske lege, sætte ord på deres omgivelser og handlinger og være åbne over for barnets kommunikation.

’ORD’ er en videreudvikling af projektet ’Ord til Mor’, der løb i perioden 2018-2021.

Fakta
  • ’ORD’ er et skræddersyet bevægelses- og sprogstimuleringskoncept, der primært henvender sig til flersprogede mødre til børn i alderen 4-12 mdr. i udvalgte boligområder.
  • ’ORD’ giver en god start på den sproglige udvikling gennem leg og bevægelse, samtidig med at mødrenes netværk og relationer styrkes.
  • Forløbene introducerer mødrene til biblioteket som institution for inspiration til litteratur og aktiviteter, der styrker sprogstimuleringen og senere læselysten.
  • Tænketanken Fremtidens Biblioteker er projektets formidlingspartner, ligesom der samarbejdes med sundhedsplejersker og boligsociale organisationer, herunder BO-VITA.
  • Både Københavns Kommune og Nordea-fonden ser potentiale for udbredelse af projektet til andre kommuner. I projektets sidste fase vil der derfor blive afholdt et projekt i en udvalgt kommune uden for København.
     

Kontakt

Sara_Line_Bohn

Sara Line Bohn

Projektchef
4070 3786
Anna Marie Krarup

Anna Marie Krarup

Seniorprojektkonsulent
4070 3771

Kort og kontant

Projektnavn
ORD
Projektejer

Københavns Kommune

Projektperiode
2022-2023
Støttet med

1,4 mio. kr.

Samlet budget

1,95 mio. kr.

Få mere at vide

Cecilie Gunst Christensen
Projektleder

Kultur- og fritidsforvaltningen

2911 3089

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.