Spejderne skal nå ud til endnu flere børn og unge

Nordea-fonden og TrygFonden har uddelt 7 mio. kr. til Spejderne, som vil tilbyde flere børn og unge udfordrende aktiviteter i ungdomsfællesskaber. Uddelingen skal bl.a. støtte udviklingen af aktiviteter til Ungdomsøen og udbredelsen af en moderne fortælling om spejderbevægelsen.

Ungdomsøen

Explorer Islands er en forløber til Spejdernes store projekt, Ungdomsøen, som åbner i 2019 og skal være en ø for hele Danmarks ungdom. Erfaringerne fra Explorer Islands kommer således til at sætte retning for det aktivitetsudbud, der skal samle forskellige ungefællesskaber på øen i Øresund.

Fællesskab, friluftsliv og udfordringer til flere unge

Spejderne oplever i disse år medlemsvækst med ventelister hos mange af de lokale spejdergrupper. Men der er potentiale til at nå ud til langt flere end de 70.000, der pt. er organiseret i de danske spejderkorps.

Fakta om Explorer Islands, Ungdomsøen og Spejderne

  • Explorer Islands er lokale laboratorier med fokus på samfundsliv, bæredygtighed, friluftsliv og entrepenørskab, hvor unge udvikler aktivitetskoncepter og metoder, som kan overføres til Ungdomsøen, når den åbner. Indtil videre har Spejderne afholdt to Explorer Islands, og planen er at have afholdt 10 inden foråret 2019. Alle unge kan ansøge om at afholde en Explorer Island – læs mere på spejderne.dk.
  • Ungdomsøen er det gamle Middelgrundsfort, som Spejderne har erhvervet med støtte fra Nordea-fonden og A.P. Møller fonden, og som åbner efter ombygning i 2019. Ungdomsøen skal være en ø for hele Danmarks ungdom, og ikke kun for spejdere. Ungdomsøen bliver derfor et markant udtryk for spejderbevægelsens ambition om at nå ud til flere. Udviklingen af Ungdomsøen bliver støttet af Nordea-fonden med 120 millioner.
  • Spejderne er en paraplyorganisation for de fem spejderkorps i Danmark: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptister Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig.
  • Spejdernes fælles mission er: Vi gør børn og unge beredt til livet gennem friluftsliv, fællesskab og udfordringer.
  • Spejdernes ambition er at øge medlemstallet fra 70.000 til 100.000 medlemmer, samt årligt at være med til at udvikle 150.000 unge, der ikke direkte er organiseret i spejderbevægelsen.

På den baggrund har Spejderne modtaget en uddeling fra Nordea-fonden og TrygFonden på over 7 mio. kr. til at nå bredere ud, så endnu flere børn og unge kan opleve fællesskab, friluftsliv og udfordringer.

For Nordea-fonden, som allerede støtter udvikling af Ungdomsøen på Middelgrundsforet ved København, er det vigtigt, at unge fra hele landet bidrager til at udvikle Ungdomsøen:

”Visionen er at styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udvikling af vores samfund. Med Explorer Island får endnu flere unge mulighed for at være med til udfolde visionerne for Ungdomsøen,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Et af Spejdernes nye projekter er Explorer Islands, der er en række lokale aktivitetslaboratorier, hvor unge mødes om at udvikle og gennemføre aktiviteter sammen – uanset om de er gamere, spejdere eller ungdomspolitikere.

”Med Explorer Islands inviterer vi til, at unge mødes på tværs af ungdomsfællesskaber om at skabe noget meningsfuldt. Det kunne være at afholde et adventurerace med fokus på klimaforandringer, at skabe et ungeforum for DIY-kultur eller at stable en politisk festival for unge på benene. Fokus er ikke på, at flere unge får spejdertørklæde på, men at flere af dem prøver kræfter med spejdernes måder at samarbejde på,” siger direktør for Spejderne, Thea Hass.

Explorer Islands er samtidig en forløber til Spejdernes store projekt, Ungdomsøen, som åbner i 2019 og skal være en ø for hele Danmarks ungdom. Erfaringerne fra Explorer Islands kommer således til at sætte retning for det aktivitetsudbud, der skal samle forskellige ungefællesskaber på øen i Øresund.

Ud over at sætte gang i nye initiativer som Explorer Islands, skal fondsstøtten også sikre udviklingen af de lokale spejdergrupper samt være med til at udbrede en tidssvarende fortælling om, hvad spejderbevægelsen er i dag. 

”Spejdernes stærke og positive værdier om samarbejde, fællesskab og fokus på at samles om praktiske aktiviteter er evigtgyldige. Derfor ser vi også masser af potentiale i, at Spejderne rækker ud mod langt flere af Danmarks 1,4 mio. børn og unge,” siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.


Yderligere information:

  • Peter Tranevig, kommunikationschef i Det Danske Spejderkorps: 2329 3362 eller pt@dds.dk
  • Tine Wickers, kommunikationschef i Nordea-fonden: 2840 8480 eller tw@nordeafonden.dk
  • Karen Bøgedal, Pressechef i TrygFonden: 3056 3432 eller kb@trygfonden.dk

Kort og kontant

Projektnavn
Vi skaber fremtidens spejdere
Projektejer

Spejderne

Projektperiode

Peter Tranevig

Støttet med

3,5 mio. kr.

Samlet budget

10,7 mio. kr.

Få mere at vide

Peter Tranevig
Kommunikationschef

Det Danske Spejderkorps

2329 3362

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.