Grøn bølge skal forbinde Bornholm

Drømmen om at skabe en sammenhængende, let tilgængelig og naturpræget forbindelse tværs gennem det centrale bornholmske landskab - fra Hammerknuden i nord til Nexø og Dueodde i syd - er inden for rækkevidde.

Godt afsæt for nyt naturprojekt

Viden og læring fra projektet

Den grønne Bølge har lavet en målgruppeanalyse, som giver input og viden til udvikling af den rekreative del af Bornholms Grønne Bølge. Se mere her.

...

Bornholms Regionskommune vil undersøge og konkretisere mulighederne for at realisere et ambitiøst naturprojekt. Projektet med navnet Bornholms Grønne Bølge går ud på at skabe en sammenhængende, let tilgængelig og naturpræget forbindelse, der løber tværs gennem det centrale bornholmske landskab fra Hammerknuden i nord til Nexø og Dueodde i syd.

Der er i alt tale om en strækning på ca. 40 km. i længden og 2-5 km. i bredden. Strækningen byder på en mosaik af småskove, naturområder, mindre landbrugsarealer samt store vidtstrakte skovområder. Tilsammen udgør de forskellige områder en grøn bølge, der kan binde Bornholm naturmæssigt sammen og byde på enestående landskabelige, naturmæssige og kulturhistoriske oplevelser.

Værdier og sammenhænge i landskabet

De fire partnere i for-projektet


For-projektet bliver sat i gang i vinteren 2019 og vil blive gennemført af Bornholms Regionskommune i samarbejde med fire stærke partnere:

  • Naturstyrelsen Bornholm (forvalter statens skove og naturarealer på Bornholm)
  • Bornholms Landbrug og Fødevarer (landbrugets og fødevareerhvervets forening og rådgivningsorganisation)
  • Destination Bornholm (turisterhvervets udviklings- og markedsføringsorganisation).
  • Danmarks Naturfredningsforening Bornholm.

Derudover vil Bornholms Grønne Bølge blive udviklet i et tæt samarbejde med lodsejere, foreninger, erhvervsliv, oplevelsesudbydere, forskningsinstitutioner og andre interessenter.


For-projektet bidrager til at skabe overblik over de værdier og vigtige rekreative, natur- og kulturhistoriske sammenhænge, som naturligt er i Bornholms Grønne Bølge. Mulighederne for at etablere nye stiforløb og formidle viden om landskabet i fællesskab med lodsejere, lokalsamfund og oplevelsesudbydere er ligeledes på listen over ting, der skal undersøges nærmere.

"Jeg håber, at lodsejere, borgere og erhverv mv. vil bidrage til at udvikle Bornholms Grønne Bølge, så flere kan opleve Bornholms store natur", siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Bornholms Grønne Bølge rummer et stort potentiale for udvikling af friluftsliv, bosætning og erhvervsliv, for der ligger en stor værdi i at skabe tætte og tydelige bånd mellem mennesker og deres omgivelser – en værdi, som Nordea-fonden i mange år har arbejdet strategisk med at udvikle.

”Naturoplevelserne inde på øen adskiller sig meget fra de oplevelser, der findes langs kysterne. I de store skove kan man dyrke motion eller finde ro, gå ture uden at møde et menneske, spotte fugle eller møde en bison og i det hele taget føle sig langt fra civilisationen. Det er værdier, som flere og flere efterspørger, både bornholmerne og vores mange gæster", siger Leif Olsen, formand for Natur- og Miljøudvalget.

Foto: Vandreglade kan se frem til 40 km sammenhængende forbindelse gennem de store skove på Bornholm. Her ses vandrende i nærheden af Rytterknægten. Fotograf: Georg Ask Marker

Kort og kontant

Projektnavn
For-projekt til Bornholms Grønne Bølge
Projektejer

Bornholms Regionskommune

Projektperiode

Andreas Lund Povlsen

Støttet med

0,6 mio. kr.

Samlet budget

1,2 mio. kr.

Få mere at vide

Andreas Lund Povlsen
Projektleder og planlægger

Natur og Miljø, Bornholms Regionskommune

5692 2385

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.