Ny forældreforberedelse skal give tryg start på familielivet

Kommende forældre får i fremtiden et helt nyt tilbud om fødsels- og forældreforberedelse. Center for Forældreskab vil med ’Fødsel og forældreskab’ nå cirka 800 forældre og 400 nyfødte børn og give dem en tryg start på familielivet.

Trygge forældre giver børn bedre trivsel

Det kan være afgørende for både mor og far at være godt forberedt på en så stor omvæltning, som en fødsel og livet med en lille ny kan være. Derfor skal nybagte forældre i fremtiden tilbydes et forberedelsesforløb, der styrker dem i forældreskabet. Det skaber trygge familier. 

Forældres tilfredshed med fødsel- og forældreforberedelsen har i en årrække været dalende. Det viser de årlige brugerundersøgelser fra Regionerne. Derfor udvikler Center for Forældreskab i samarbejde med Region Nordjylland, Jammerbugt Kommune og Morsø Kommune forældreforberedelsen ’Fødsel og forældreskab’ i løbet af det næste 1,5 år. 

Nordea-fonden og Ole Kirk’s fond støtter hver især projektet med 3,38 mio. kr., mens Helsefonden støtter projektet med 500.000 kr.

Tiltrængt kvalitetsløft

Den nye forældreforberedelse, der primært vil bestå af digitale tilbud, skal derfor give området et tiltrængt kvalitetsløft. 

Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, siger om fondens visioner:

”I de første leveår lægges fundamentet for gode liv. Vi håber, at denne indsats bidrager til, at flere forældre kan føle sig trygge i forældrerollen og dermed styrke familiens trivsel”
...

I Ole Kirk’s Fond, der er en almennyttig fond stiftet til minde om LEGO® virksomhedens grundlægger, fortæller direktør Karin Skjødt Hindkjær: 

”De første år af et barns liv er særligt vigtige for barnets forudsætninger for en positiv udvikling i livet. ’Fødsel og forældreskab’ er en vigtig håndsrækning og livline til nybagte forældre. Forældrene får viden, træning og redskaber, der styrker dem i forældrerollen og deres mulighed for at støtte barnets udvikling, tilknytning og trivsel.”

Fødsel og forældreskab

Fødselsforberedelsen udvikles til nutidens familieliv. Det bliver:

  • et digitalt forløb, som kommende og nye forældre kan bruge præcis, når det passer for dem. Forløbet vil dog ikke udelukkende være digitalt, da nybagte forældre også vil blive tilbudt samvær i grupper, så forældrene kan udveksle erfaringer med andre forældre.
  • ikke en opskrift på en bestemt måde, man skal være forælder på. Der er mange gode måder at være forælder på. 
  • et fleksibelt forløb med forskellige læringsformer. Det giver forældrene mulighed for at vælge det, der passer til dem. Det kan fx være podcasts, animationsfilm og historier fra det virkelige liv eller spil der giver nye perspektiver på de valg, der skal træffes.
  • målrettet forældre med forskellige behov og sårbare forældre, der har brug for en livline til en fagperson, som de allerede kender og er trygge ved. 

Opmærksomhed på sårbarhed

For 10-15 % af alle forældre med spædbørn er der perioder, som er præget af sårbarhed. Det kan f.eks. være i form af depression eller tidligere kriser, der med det nye familieliv bliver aktuelle igen

Programmet ’Fødsel og forældreskab’ vil derfor også indeholde særlige redskaber målrettet nybagte familier i en sårbar situation.

Baseret på forældres og fagfolks erfaringer

Nye forældre spiller en afgørende rolle i udviklingen af ’Fødsel og forældreskab’. Nogle bliver interviewet, andre vil deltage i en følgegruppe. Alt afprøves af både forældre og fagpersoner. 

Region Nordjylland, Jammerbugt Kommune og Morsø Kommune er partnere i projektet og er med i udviklingen, så tilbuddene kommer til at passe til de lokale forhold. I styre- og følgegrupperne er også Danske Regioner, KL, Sundhedsstyrelsen, Forum for Mænds Sundhed, FALS, FS10, Mødrehjælpen, Dansk Røde Kors og Forældre og Fødsel. Forløbet følges og evalueres af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Center for Forældreskab vil udvikle ’Fødsel og forældreskab’ i løbet af 1,5 år. Derefter tilbydes det færdige program til regioner og kommuner og interesserede organisationer. 

Kort og kontant

Projektnavn
Fødsel og forældreskab
Projektejer

Center for Forældreskab

Projektperiode

2021–2023

Støttet med

3,38 mio. kr.

Samlet budget

7,8 mio. kr.

Få mere at vide

John Andersen
Fagkonsulent

Center for Forældreskab

2924 5679 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.