10.000 unge skal styrke deres demokratimuskler

Med 3,2 mio. kr. fra Nordea-fonden lanceres et nyt, nationalt træningsprogram, der over to år vil uddanne 1.000 unge Demokrati Fitness instruktører. Målet er at styrke 10.000 unges demokratiske selvtillid og lyst til deltagelse.

Landsdækkende demokratitræning

Demokrati Garage i Nordvest-kvarteret i København vil i samarbejde med 20 lokale samarbejdspartnere i hele Danmark - f.eks. biblioteker, almene boligorganisationer og ungdomsskoler - sikre, at et bredt udsnit af unge i Danmark får et nyt tilbud i kalenderen de kommende år.

Ambitionen med programmet er at styrke unges hverdagsdemokratiske deltagelse og fællesskaber gennem træningscamps og ung-til-ung træning i demokratiske værdier og kompetencer. 

Unges demokratimuskler skal med andre ord trænes.

Titel

Nordea-fonden støtter Foreningen Demokrati Garage med 3.282.500 kroner til et toårigt demokratiprojekt, der hedder: Demokrati Fitness for unge i hele Danmark. Foreningen Demokrati Garage er en  almennyttig forening, der bor i Københavns Rentemester-kvarter, men som arbejder i hele Danmark. Demokrati Garage er et værksted og mødested for deltagelsesdrevet demokrati. Destinationen i Nordvest bliver i det daglige drevet af et fællesskab på tværs af offentlige aktører, civilsamfund, frivillige, aktivister og iværksættere: www.demokratigarage.dk

Demokrati Fitness er et initiativ, der blev opfundet i 2017 af stifterne Kathrine Krone, Trine Demant og Zakia Elvang. Initiativet Demokrati Fitness er et træningskoncept, der udfordrer den traditionelle læringstilgang til demokratisk deltagelse og aktivt medborgerskab. Demokrati Fitness er baseret på en træningstilgang til, at demokratitræning skal være sjovt, modigt, socialt og meningsgivende for den enkelte – og at demokrati kan trænes og styrkes ligesom musklerne i din krop: www.democracyfitness.eu

I programmet samarbejdes med databureauet Backscatter om at udvikle datascapes. De skal bidrage til en dybdegående lokal og national kortlægning af unges demokratiske forståelse, oplevelse og dannelse. www.backscatter.dk

Programmet Demokrati Fitness for unge i hele Danmark er bygget op med en partnerorganisering, hvor 20 partnere over hele Danmark skal sørge for, at unge i deres område kan komme på to-dages Demokrati Fitness train-the-trainer camps – og efterfølgende træne andre lokale unge i Demokrati Fitness.

Lær at være uenige sammen

Demokrati Fitness består af 10 træningssessioner af en halv times varighed med fokus på en række demokratimuskler – f.eks. at lytte til andres perspektiver, være uenige sammen, indgå kompromisser og anerkende andre holdninger end sin egen.

”Udviklingen i det danske samfund og verden viser os tydeligt, at vi ikke kan tage demokratiet for givet. Vi skal aktivt træne vores fælles evne til at indgå i demokratiets mange arenaer for at modgå øget polarisering, mistillid og ekkokamre. Særligt unge skal opleve, at de er inviteret med ombord med flere stemmer, der viser, at demokrati er summen af vores forskelligheder, og det skal opleves som både sjovt og meningsfuldt at bidrage til fællesskabet. Dét er træningsbanen for Demokrati Fitness” fortæller Zakia Elvang, Direktør for Foreningen Demokrati Garage.

Lokal forankring i centrum

Et levende demokrati bygger på aktivt medborgerskab, både lokalt og nationalt. Kernen i Demokrati Fitness- programmet er at engagere unge til deltagelse, der hvor de bor, og har deres ungdomsliv i samarbejde med lokale aktører.

Partnerne spænder fra boligforeninger, biblioteker, ungdomsklubber, ungdomsuddannelser og ungekulturhuse. Den nationale spredning med partnere fra hele Danmark er afgørende for programmet, da det muliggør at flest mulige unge stemmer bringes i spil. Samtidig vil forankringen lokalt fastholdes over tid tæt på unges hverdagsliv.

Der er i følge initiativtagerne bag programmet endnu mulighed for en håndfuld ekstra partnerskaber, hvis unge i netop din kommune skal kunne gå til Demokrati Fitness i fremtiden.

”Vores politisk-juridiske styreform står stærkt i Danmark, men en demokratisk livsform kræver et vedvarende folkeligt engagement, hvor unge har mod og lyst til at deltage. Derfor har vi brug for et innovativt initiativ som Demokrati Fitness, der kommer rundt til unge i hele landet gennem lokale foreninger, sportsklubber, almennyttige boligområder, skoler, biblioteker mv.”, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Partnere

Der er 15 partnere i programmet og der er stadig plads til flere.

Ønsker du kontakt, kan du skrive til:

Kort og kontant

Projektnavn
Demokrati Fitness for unge i hele Danmark
Projektejer

Demokrati Garage

Projektperiode

2021-2023

Støttet med

3,2 mio. kr.

Få mere at vide

Zakia Elvang
Direktør

Demokrati Garage

5362 0313

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.