Kortlægning af landets deltagerkultur

Hver dag, året og landet rundt deltager tusindvis af borgere aktivt i det lokale kulturliv. Nyt fireårigt ”Research & Action”-projekt vil nu kortlægge hvorfor og hvordan borgerne deltager.

Hvad skaber aktive borgere?

Hvorfor er der nogle mennesker, der lægger mængder af timer som frivillige i det lokale kulturhus hver uge? Og hvad får man egentlig ud af at stå bag scenen og hjælpe med alt det praktiske, når der er koncert eller andre arrangementer? Med 3,3 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden kan landsforeningen Kulturhusene i Danmark nu igangsætte projektet DELTAG i tæt samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet. Projektet vil undersøge hvorfor og hvordan borgerne deltager og hvilke effekter det har, og derved bidrage til en dybere forståelse af kulturelle deltagelsesformer og deres udviklingsmuligheder i Danmark. Viden fra projektet forventes at være relevant for alle organisationer med interesse i borgernes aktive deltagelse. 

Projektet ligger i tråd med Nordea-fondens ønsker om at støtte gode liv i hele landet. ”Aktiviteter i landets

Kulturhusene i Danmark og DELTAG

Kulturhusene i Danmark er en kulturpolitisk landsforening med 87 kultur- og aktivitetshuse som medlemmer fordelt over hele landet. 

Med DELTAG projektet støttes både forskning, lokal vidensdeling og udvikling, og projektet inviterer op til 35 personer med tilknytning kulturhuse eller lignende aktiviteter til at deltage i etableringen af 5 regionale netværk og indsamling af data.

Læs mere på kulturhusene.dk 

kulturhuse er med til at styrke lokale fællesskaber. En grundlæggende forudsætning er dog at borgerne har lyst til at deltage. Derfor er projektet vigtigt at bakke op om”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Aktiv deltagelse som metode

Peter Ørting, der er formand for Kulturhusene i Danmark siger: ”Viden fra undersøgelsen vil skabe masser af udviklingsmuligheder for vores medlemmer og alle andre med interesse for kulturel deltagelse. Og de mange muligheder skyldes jo især, at projektet ikke bare skal undersøge, hvad det vil sige at ”deltage” i kulturlivet, men at det også vil bruge aktiv deltagelse som metode, til både at støtte lokal udvikling og til indsamling af ny viden om kulturhuse og lignende aktiviteter.

Birgit Eriksson, forsker fra Aarhus Universitet: ”Aktuelt er der et stort fokus på at få borgerne til at deltage aktivt i både kultur- og samfundsliv. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi får mere viden om, hvordan deltagelse egentlig praktiseres i forskellige sammenhænge, og hvilken betydning den har for både borgere og institutioner”.

Og Louise Ejgod fortsætter: ”Ja, for hvad er det egentlig, der menes, når der tales om ”deltagelse”? Det er jo fx oplagt, at det ikke er det samme at være publikum til en koncert, som det er selv at arrangere koncerten eller måske endda selv stå på scenen. Om borgerne deltager foran, bag eller på scenen har stor betydning for, hvordan det opleves og dermed effekten af deltagelsen, og det er noget af det, vi rigtig gerne vil undersøge meget nærmere”.

Kort og kontant

Projektnavn
DELTAG – om deltagerkultur i Danmark
Projektejer

Kulturhusene i Danmark

Projektperiode

Søren Søeborg Ohlsen

Støttet med

3,3 mio. kr.

Samlet budget

4,7 mio. kr.

Få mere at vide

Søren Søeborg Ohlsen
Projektleder

Kulturhusene i Danmark

2627 9388

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.