Flere fællesskaber i naturen er på vej for mennesker med handicap

Med 3,9 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden er UlykkesPatientForeningen klar til at realisere ’Frisk Luft, Friske Forbindelser’ - et naturprojekt, der skal hjælpe ældre mennesker med handicap med at komme ud i naturen i fællesskab med andre.

Baner vejen til naturen for mennesker med handicap

”Det er en stor dag for foreningen og ikke mindst for mennesker med handicap”, udtaler Anne Marie Roholm Olesen, projektleder ved UlykkesPatientForeningen. 

”At bevæge sig ud i naturen er desværre ikke en selvfølge, hvis man er fysisk udfordret. Takket være Nordea-fondens generøse støtte kan vi nu inkludere endnu flere danskere med handicap og skabe trygge, meningsfulde oplevelser i naturen. Det er en vigtig milepæl i vores arbejde med at sikre lettere adgang til naturen og benytte dens egenskaber som en sikker og tryg ramme til at skabe nye fællesskaber blandt ældre med handicap”.  

Projektet, som startede som et pilotprojekt i Region Sjælland, kan nu med Nordea-fondens støtte udbredes til hele Danmark. Med støtten kan endnu flere danskere med et handicap at se, hvilke handicapforhold der findes ude på ruterne, så de kan forberede sig hjemmefra og få mod på at bevæge sig ud i naturen sammen med rutinerede naturvejledere – og måske få en ny ven i en af de andre deltagere.

Uddelingschef for Nordea-fonden, Christine Paludan-Müller, udtaler: 

Alle skal have mulighed for at opleve vores fantastiske natur. Hos Nordea-fonden er vi stolte af, at vores støtte kan være med til at bane vej for, at flere mennesker med fysiske udfordringer kan komme ud i det fri og få nogle fælles oplevelser. UlykkesPatientforeningen har allerede en masse gode erfaringer, som de nu kommer til at udbygge og videreudvikle med flere gode samarbejdspartnere, bl.a. Videncenter for Handicap og Danmarks Nationalparker. Vi glæder os til at følge projektet og se, hvordan de mange gode planer bliver omsat til virkelighed".

Visualisering skaber tryghed for deltagerne

For at imødekomme behovet for tryghed og information om tilgængeligheden af naturfaciliteter vil der blive produceret en række videoguides. Disse videoer vil vise alt fra toiletforhold til parkeringsmuligheder, så deltagerne kan forberede sig hjemmefra og få mod på at udforske naturen. Med ro i maven kan man melde sig til forskellige ture, hvor naturvejledere guider og viser udvalgte naturområder. Der forventes ca. 700 deltagere på de kommende naturture.

Det regionale projekt NaturFællesskaber, der startede i Region Sjælland, har allerede tiltrukket op mod 400 mennesker. Heraf har 9 ud af 10 udtrykt, at de efter at have set videoer og deltaget i en tur, har fået mere lyst og mod på at bevæge sig ud i naturen. 68 % var i bedre humør efter at have deltaget, og 35 % følte sig fysisk bedre tilpas.

"Det er utroligt vigtigt, at vi gør naturen mere tilgængelig og viser de muligheder, der findes for mennesker med handicap," understreger Anne Marie Roholm Olesen. 

Med støtte fra Nordea-fonden kan vi nu udvide vores aktiviteter og nå endnu flere mennesker i hele landet – denne gang med særligt fokus på at få flere mænd med."

Naturprojekt kan være med til at styrke mænds trivsel og fællesskaber

Det regionale projekt NaturFællesskaber har tiltrukket 70 % kvinder og 30 % mænd. Derfor vil man med den nye projektstøtte fra Nordea-fonden gøre en særlig indsats for at få mændene op af lænestolen og ud i naturen.

Som den vigtigste grund til at have meldt sig til naturturene svarer 76 %, at det er for at komme mere ud i naturen. På andenpladsen siger 37 %, at det er for at møde nye mennesker. 

Hvorfor tror du, der har været flest kvinder på turene og så få mænd? 

”De mænd, der har været med, interesserer sig for naturen i forvejen. Jeg tror, det handler om, at man skal skabe en ramme, så det er på deres præmisser. Det kunne være ture, hvor man laver mad over bål og fisker. Det lyder lidt gammeldags, men der skal måske være nogle jagtaktiviteter i turene for at få mændene interesseret” fortæller Nina Breilich, der har været frivillig på flere af turene. 

Ifølge projektleder Anne Marie Roholm Olesen vil man med den nye projektstøtte fra Nordea-fonden inddrage et brugerpanel bestående af mænd med handicap for at sikre, at naturarrangementerne i højere grad tilgodeser og interesserer ældre mænd med handicap. Historisk set har fællesskaber i naturen vist sig at kunne noget helt særligt i forhold til mænd, fordi naturen tilbyder en følelse af formål, især når den integreres i aktiviteter. Planlægningen og udviklingen af naturarrangementerne vil derfor foregå i tæt samarbejde med brugerpanelet, som vil blive inddraget løbende igennem hele projektperioden.

Samarbejde med Danmarks nationalparker skal hjælpe folk med handicap ud i naturen

Som noget nyt vil der med udbredelsen af projektet blive lagt vægt på at få etableret et solidt samabejde med Danmarks Nationalparker for at lette adgangen til disse unikke naturskatte. Nationalparkerne består af fantastiske landskaber, en unik kulturhistorie og noget af landets mest værdifulde natur.

Peter Saabye Petersen, nationalparkchef i Nationalpark Vadehavet udtaler: ”Nationalpark Vadehavet ser frem til et spændende projekt, hvor vi både ser frem til at skabe gode oplevelser for ’nye’ målgrupper med særlige behov og især at etablere spændende og givtige fællesskaber, som kan være med til at fastholde deres lyst til at komme ud i den fantastiske Vadehavsnatur på en tryg, sikker og god måde.”

Projektet er treårigt og er et samarbejde mellem UlykkesPatientForeningen og Danmarks Nationalparker, Videnscenter om Handicap og kommunale samarbejder fx på Nordfyn og i Aalborg, og man forventer at kunne afvikle de første ture i foråret 2025 i resten af landet. 

Kort og kontant

Projektnavn
Frisk Luft, Friske Forbindelser
Projektejer

UlykkesPatientForeningen

Projektperiode

2024-2027

Støttet med

3,9 mio. kr.

Få mere at vide

Line Tofte Keinicke
Digital kommunikationskonsulent

UlykkesPatientForeningen

36 73 20 08

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.