Danmarkshistorierne får nyt liv i 2017

DR, Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen er gået sammen om det initiativet ”Historier om Danmark”. Sammen skal de tre institutioner udbrede viden om Danmarks historier, så de kan ses, høres og mærkes i hele landet.

Skoleklasse på museum

Billedtekst: ”Historier om Danmark” skal ses, høres og mærkes i hele landet. Her er 9.b fra Rantzausminde Skole i gang med rollespil om fattigdom. Foto: Svendborg Museum, Forsorgsmuseet

2017 bliver et stort år for Danmarks historier

DR, Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen og en række museer over hele landet går nu sammen om at formidle Danmarks historier på ny. Det sker igennem det store, landsdækkende projekt ”Historier om Danmark”, som skal kunne ses, høres og mærkes i hele landet blandt andet i kraft af mange slags formidling på museer.

Målet med projektet er at styrke, nuancere og øge den historiske interesse og forståelse for de historiske valg, fravalg og begivenheder, der har ledt frem til Danmark, som det kendes i dag.

Formidlingen finder sted i hele landet, så borgere i alle egne af Danmark kan bidrage til og se, hvordan lokale og mindre kendte dele af Danmarks historie beriger og indgår i den fælles nationale historie.

Projektet ”Historier om Danmark”, har netop modtaget et generøst bidrag fra Nordea-fonden på 14,8 mio. kr. Det glæder kulturminister Bertel Haarder:

”Jeg er glad for, at tre af landets afgørende aktører på kulturområdet er gået sammen om at styrke den historiske viden og bevidsthed hos alle danskere. En fælles forståelse af vores historiske baggrund skaber fælles identitet og giver samfundsmæssig sammenhængskraft. Jeg ser frem til at opleve og blive en del af de mange initiativer, partnerne vil lancere – godt hjulpet på vej af det rundhåndede bidrag fra Nordea-fonden.”

Samarbejdet kommer samtidig med, at DR forbereder sin danmarkshistoriske satsning, TV-serien ’Historien om Danmark,’ som sendes i 12 afsnit i 2017.


Museer glæder sig

Netop spændvidden og målet om, at ”Historier om Danmark” skal ses, høres og mærkes i hele landet, har givet genklang hos Nordea-fonden:

”Indsatsen rækker ud i hele landet og inviterer alle til at møde og engagere sig i vores fælles kulturarv. Vi er glade for, at så mange museer – store som små - vil være med til at kaste frisk lys på danmarkshistorien. Det styrker vores fællesskab, og for Nordea-fonden er fællesskabet nøglen til gode liv,” siger Mogens Hugo, bestyrelsesformand i Nordea-fonden.

I museumsverdenen er der også glæde over at skulle være med til at involvere borgerne og formidle historier om Danmark i lokalt, regionalt og nationalt perspektiv.

Museumsdirektør på Museum Lolland Falster, Ulla Schaltz, der også er formand for Det Strategiske Panel, som blandt andet rådgiver Slots- og Kulturstyrelsen om udviklingsmuligheder og potentialer for museumsområdet, er også begejstret:

”Rundt om på landets museer er vores opgave at bevare, formidle og forske i historier om Danmark. Det er utrolig spændende, at vi nu sammen med DR, Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen og Nordea-fonden kan sætte fokus på vores historie i en tid, hvor vi på museerne kan mærke borgernes store interesse for historien – både den, der ligger tæt på os i tid og den, der går langt tilbage såvel som den nationale og den helt lokale historie. DR’s TV-serie ”Historien om Danmark” kommer til at skabe debat og interesse for historie, og det glæder jeg mig som museumsdirektør til at blive en del af.”


”Med Nordea-fondens helt ekstraordinære økonomiske opbakning vil vi nu i endnu højere grad kunne fortælle Danmarks historier for nye generationer. Det er vores håb, at samarbejdet med Nationalmuseet, Slots-og Kulturstyrelsen og museerne rundt i landet giver både unge som ældre et fælles ståsted for fremtiden og sætter nutiden i et historisk perspektiv. Vi er meget taknemlige for, at samarbejdet er blevet en mulighed og ser frem til at følge og være en del af alle de initiativer, der nu sættes i gang for at formidle vigtigt historisk stof, siger kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen.


Fortællinger i hele Danmark

Formidlingsinitiativerne bliver forskellige og mangfoldige. Det er målet, at der er danmarkshistoriske tilbud til alle borgere i landet, og at alle i løbet af 2017 skal opleve eller deltage i ”Historier om Danmark”. Blandt formidlingsinitiativerne er DR’s 12 programmer ”Historien om Danmark”, som sendes søndag aften på DR 1 og ’Venner fra fremtiden’” til det yngre publikum på DR ULTRA.


Desuden bliver der en lang række forskelligartede initiativer på landets museer og på Nationalmuseets udstillingssteder landet over med brugerinddragende tiltag, undervisningstilbud til grundskoler og ungdomsuddannelser, et landsdækkende historisk rutenet, digital formidling, historiske indslag på sociale medier og podcast samt en Danmarkshistorisk bogudgivelse.

Yderligere oplysninger:
Slots- og Kulturstyrelsen, pressechef Peter Kronsted: 3374 5115 / pkr@slks.dk
Nationalmuseet, Formidlingschef Anni Mogensen: 4120 6020 / anni.mogensen@natmus.dk
DR, chefrådgiver Charlotte Gylstorff: 2854 5103 / chgt@dr.dk


Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.