99 arter skal booste børns naturbegejstring

Stivfrosne edderkopper fem kilometer oppe i luften og en rød fluesvamp, der leger bytte bytte købmand med et birketræ. Der er en verden af magi ude i den danske natur, og nu skal et nyt projekt åbne den op. ”99 arter at se, før du bliver voksen” skal vække børns interesse og begejstring for naturen. Inden det er for sent.

Naturens bedste historier frem i lyset

Hvad har du lært i skolen i dag? Hvis vi forældre spørger vores børn, er der en stor sandsynlighed for, at de har hørt om klima, forurening, plastik, grundvand, rydning af regnskov og meget, meget mere. Til gengæld er der lige så stor sandsynlighed for, at de ikke har hørt de mest fantastiske fortællinger, som gemmer sig lige uden for døren i den danske natur.

Det er fortællinger om danske sommerfugle, der flyver til Afrika om efteråret, om rød fluesvamp og birketræer, som leger bytte bytte købmand og om stivfrosne edderkoppeunger fem kilometer oppe i luften. Det er små eventyr om livet. Historier, som man ikke glemmer, når man først én gang har hørt dem.

Nogle arter er imidlertid bedre historiefortællere end andre, og de bedste – de mest eksemplariske fortællinger – vil nu blive draget frem i lyset.

Fakta om projektet

  • Projektet er udviklet af Naturhistorisk Museum i Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening og er støttet af Nordea-fonden med 4,2 millioner kroner.
  • Projektet skal inspirere børn og unge og deres lærere til at komme ud i naturen – og åbne deres øjne for de fortællinger, som findes derude.
  • Udvælgelsen af de 99 arter vil ske på facebook.com/99arter, hvor alle og enhver kan foreslå arter fra den danske natur. Juryen, som udvælger de endelige arter, består bl.a. af den unge naturnørd og tryllekunstner Gustav Urth, TV-værterne Sebastian Klein, Morten DD, Bjørli Lehrmann og Vicky Knudsen, forfatter og journalist Susanne Sayers samt præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
  • Når de 99 arter er udvalgt, vil de blive formidlet via Youtube-videoer, ligesom der udvikles undervisningsmaterialer til skolerne.
  • Skolerne vil endvidere kunne bestille stand-up-shows med øjenvidneberetninger ude fra den vilde natur. Alle Danmarks skolebørn vil blive inviteret til at deltage i en fotokonkurrence, hvor vinderbillederne af de 99 arter kommer til at indgå i en stor udstilling på Naturhistorisk Museum i Aarhus.
  • Under hashtagget #99arter vil projektet køre på de sociale medier Instagram og Youtube.

Besøg projektets hjemmeside på www.99arter.dk

99 arter at se før du bliver voksen

Med støtte fra Nordea-fonden vil Naturhistorisk Museum Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening i de kommende år sætte spotlight på de allersejeste arter i Danmarks natur. Målet er at vække børns begejstring for den natur, der omgiver dem, og få flere børn ud at opleve naturen.

Projektet hedder ”99 arter at se, før du bliver voksen”. Ikke tusind, ikke hundrede, men 99 fantastiske arter i Danmarks natur, som børn kan opleve, bare de bevæger sig uden for døren og åbner øjnene. Der vil i forbindelse med projektet blive produceret sjove videoer, lavet spændende undervisningsforløb og en app med automatisk billedgenkendelse af arterne.

"Vi har mere end nogensinde før brug for at vække børns begejstring for naturen. Vi ved fra undersøgelser, at børn i dag kommer markant mindre ud i naturen end deres forældre og bedsteforældre gjorde, da de var børn. Og hvis børn ikke kommer ud i naturen og lærer den at kende, så er det mindre sandsynligt, at de vil komme til at passe på den, når de bliver voksne. På den måde skal projekt 99 arter være med til at fremtidssikre vores natur og beskytte vores arter," siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Begejstring er brændstoffet i al læring

Når det kommer til kendskabet til den hjemlige natur, flora og fauna ligger danskerne på en nedrykningsplads i EU. Den danske uddannelsessystem har i mange år fokuseret på sammenhænge og problemer og i mindre grad på de gode fortællinger.

"Man kan sige, at man har undervist i masser af voksenting, men glemt den barnlige begejstring, som er brændstoffet i al læring og i tilværelsen generelt. Vi ser konstant, at når først børn og unge opdager arterne derude, går der for alvor hul på bylden, og de bliver begejstrede og lynende dygtige. De har fået en hobby, som de og deres omgivelser har glæde af resten af livet," siger projektleder Emil Skovgaard Brandtoft fra Naturhistorisk Museum.

99 arter at se, før du bliver voksen vil forhåbentlig medvirke til at forstærke den glædelige udvikling, som tegner sig i disse år, hvor der kommer flere naturprogrammer for unge på fjernsynet, og hvor Youtube-kanaler som f.eks Brave Wilderness har millioner af følgere.

Det fortæller arterne om naturen

Arterne vil blive udvalgt således, at hver arts unikke historie vil bidrage til at dække alle væsentlige historier om dansk natur: Har vi en art, som trækker over lange distancer? Har vi en art, der går i dvale? Og hvad med en art, der færdes i store stimer eller flokke?

Det er arterne, der skal bære fortællingen, for når der bliver sat ansigter på, bliver teorien langt mere vedkommende. Har man først lært de 99 arter, kan man læse Danmarks natur som en åben bog, og det bliver meget lettere og sjovere at lære mere. Det er kernen i Danmarks Naturfredningsforenings og Naturhistorisk Museum Aarhus projekt.

"Flere børn og unge mangler den grundlæggende indsigt i naturen, som får dem til at udfolde sig i den. Det vil udvikle og motivere dem at møde de 99 arter, og mon ikke også forældre og bedsteforældre kan se frem til at få fortalt gode historier fra naturens verden," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden, der støtter projektet med 4,2 mio. kr.

Kontaktoplysninger

  • Morten DD Hansen, biolog, Naturhistorisk Museum Aarhus: +45 615 551 47, mortendd@molslab.dk 
  • Emil Skovgaard Brandtoft, biolog, Naturhistorisk Museum Aarhus: +45 233 690 47​, esb@nathist.dk
  • Katja Dahlberg, kommunikationschef i Danmarks Naturfredningsforening: +45 311 932 44, katja@dn.dk
  • Tine Wickers, kommunikationschef i Nordea-fonden: +45 407 037 84, tw@nordeafonden.dk


Kort og kontant

Projektnavn
99 arter at se, før du bliver voksen
Projektejer

Naturhistorisk Museum Aarhus

Støttet med

4,2 mio. kr.

Samlet budget

5,3 mio. kr.

Få mere at vide

Lærke Sofie Glerup Hansen
Biolog

Naturhistorisk Museum Aarhus

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.