VILD MAD

VILD MAD hjælper danskerne med at sanke vilde råvarer i det danske landskab på bæredygtig vis og efterfølgende bruge dem i køkkenet.

Hvad er formålet

VILD MAD vil etablere 50 sankestier, udbygge den eksisterende VILD MAD-app med nye og spændende funktioner, der gør det lettere at finde den vilde mad, og hele befolkningen inviteres ud i naturen for at deltage i en national kortlægning af vild mad og nye smage.

Hvorfor støtter vi

Flere søger ud i det fri, og i en tidsånd hvor bæredygtighed er central, så er det godt med konkrete tips til, hvordan den enkelte selv kan opleve og bidrage til at passe på naturen. Samarbejdet mellem kokke og naturvejledere er et banebrydende eksempel på, hvor frugtbart det kan være at krydse sektorer.

Flere danskerne skal bruge og spise naturen

Sanke-projektet VILD MAD arbejder for at få flere danskerne til at bruge og spise naturen.

At sanke

..er at oplede, søge og samle (ved at plukke, pille, optage). Især frugter, blomster og lign.

Med støtten på 6,8 mio. kr. fra Nordea-fonden etableres 50 sankestier, den eksisterende VILD MAD-app udbygges med nye og spændende funktioner, der gør det lettere at finde den vilde mad, og hele befolkningen inviteres ud i naturen for at deltage i en national kortlægning af vild mad og nye smage.

VILD MAD blev etableret i 2015 med 8,5 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden som en omfattende gratis ressource, der ville inspirere danskerne til at udforske det danske landskab og plukke vild mad på en sjov og bæredygtig måde. 

I løbet af tre år har over 90.000 brugt VILD MAD-appen og mere end 49.000 børn og voksne deltaget i sanketure med naturvejledere. Projektet består af en VILD MAD-app, undervisningsmateriale og en app til de danske offentlige skoler og et netværk af 50 naturvejledere fordelt i hele landet, der tilbyder offentlige ture og kurser.

Fire primære aktiviteter

Med støtten fra Nordea-fonden realisereres fire primære aktiviteter i de næste tre år:

  • Etableringen af 50 sankespor på vandrestier i hele landet med formidling, der lyn-guider i sankning i naturen langs sporet.
  • Udvikling af nye funktioner i den eksisterende app, som skal gøre det nemmere for alle at downloade appen og begynde at sanke uanset vidensniveau.
  • Engagere den danske befolkning i et nationalt citizen science projekt; den spiselige natur i Danmark skal kortlægges. Den registrerede data rapporteres også i Miljøministeriets store videnskabsprojekt “Artsportalen”.
  • Understøtte den eksisterende VILD MAD-formidlingsindsats ved videreuddannelse af det etablerede netværk for projektets 50 tilknyttede naturvejledere, VILD MAD-formidlerne.

VILD MAD er drevet af foreningen MAD, som er stiftet af kok og ejer af restaurant Noma, René Redzepi. 

VILD MAD vil gøre alle til sankere

”At sanke er en måde at interagere med naturen på, som giver en bedre forståelse og værdsættelse for den. Med VILD MAD, har vi arbejdet på at skabe et projekt, der kan lære alle i Danmark, både voksne og børn, om det landskab, der omgiver os og klæde dem på til at finde spiselige planter i naturen og at lave vild mad. Projektets formål er simpelthen at gøre os alle til sankere,” forklarer René Redzepi.

I den nye projektperiode i 2020-2023 vil VILD MAD udvikle en række initiativer og værktøjer, der skal hjælpe flere med at komme ud og sanke. Initiativerne rækker fra etablering af 'sankestier' i hele landet til lancering af en kampagne, der skal invitere danskerne ud i naturen for sammen at kortlægge den spiselige natur.

“Vi har oplevet en stor interesse for VILD MAD og de værktøjer, vi har udviklet. I løbet af de næste år vil vi udvikle VILD MAD, så vi kan inspirere flere folk til at komme ud og sanke i naturen og samtidig tilbyde den nødvendige hjælp og viden, som de fleste mangler, når de vil i gang med at sanke. Vi glæder os også til at invitere danskerne til at hjælpe os med at registrere og kortlægge spiselige ting i naturen. Vores håb er, at en stor folkelig kortlægning vil generere ny viden, som både kan gavne nybegyndere og rutinerede sankere. Den data som danskerne indsamler vil også blive gjort tilgængelig for forskere og videnskabsfolk, der studerer dansk natur,” tilføjer Programchef Mikkel-Lau Mikkelsen.

Nordea-fonden støtter projektet med 6.8 mio. kr. og håber, det vil bidrage til at få flere ud i det fri:

”Flere søger ud i det fri, og i en tidsånd hvor bæredygtighed er central, så er det godt med konkrete tips til, hvordan den enkelte selv kan opleve og bidrage til at passe på naturen. Samarbejdet mellem kokke og naturvejledere er et banebrydende eksempel på, hvor frugtbart det kan være at krydse sektorer, og derfor er vi glade for, at VILD MAD i den kommende periode rækker ud til bl.a. ildsjæle og Spor i Landskabet,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Fakta

Om VILD MAD

VILD MAD er en omfattende og gratis ressource, der hjælper offentligheden med at udforske det danske landskab og plukke vild mad på bæredygtig vis. VILD MAD er udviklet i samarbejde mellem Naturvejlederforeningen, Friluftsrådet og foreningen Byhøst. Projektet er støttet af Nordea-fonden og er forankret i og drevet af foreningen MAD. VILD MAD består af en digital platform, et nationalt netværk af 50 naturvejledere, der tilbyder offentlige ture og kurser og undervisningsmaterialer til de danske folkeskoler. Siden sin officielle lancering i 2017 er VILD MAD-appen 90.000 downloads over to år og 60.000 aktivt i brug og 600 sankearrangementer afholdt over hele landet med mere end 49.000 deltagere. En tredjedel af dem var skolebørn.

Om MAD

MAD er en non-profit organisation, der samler kokke, producenter og tænkere, og inspirerer til bæredygtig forandring og kreative løsninger på tallerkenen, i køkkenet og uden for restauranternes vægge. Stiftet i 2011, og med hovedkvarter i København, afholder MAD hvert andet år symposier som samler mere end 600 mennesker for at diskutere fremtidens mad; udbyder en række årligt tilbagevendende, globale arrangementer; udgiver et tidsskrift, Dispatches, baseret på journalistik med et social formål; og tilbyder et bredere undervisnings- og medieprogram som inkluderer videoer der er set af millioner af mennesker.

Download VILD MAD app'en

Her kan du få en guide til at udforske og spise naturen. Søg på 'VILD MAD' i App Store og Google Play


Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773

Kort og kontant

Projektnavn
VILD MAD
Projektejer

Foreningen MAD

Projektperiode
2020-2023
Støttet med

6,8 mio. kr.

Samlet budget

9,8 mio. kr.

Få mere at vide

Mikkel-Lau Mikkelsen
Programchef

MAD

26350017

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.