Naturpark Amager

Naturpark Amager knytter natur og by tættere sammen i en balance mellem områdets brug og bæreevne samt mellem naturbeskyttelse og rekreative oplevelser.

Hvad er formålet

Natur og by skal knyttes tættere sammen i en balance mellem områdets brug og bæreevne mellem naturbeskyttelse og rekreative oplevelser, mellem bebyggelse og åbne vidder. Naturpark Amager er på mange måder en velbevaret hemmelighed, men nu skal mange flere nyde godt af den storslåede natur i Københavns baghave - samtidig med vi passer godt på naturparken.

Hvorfor støtter vi

Området er en lidt overset naturperle, som vi nu forvandler til byboernes grønne og rekreative åndehul. Vi tror på, at 'Naturpark Amager' vil skabe nyt liv og forhåbentlig mange gode liv for byboerne. Der er lagt op til mange nye og spændende oplevelser i en natur, der er så nær, at den faktisk ligger lige uden for byens hoveddør.

Viden og læring fra projektet

'Naturpark Amager' er i december 2020 halvvejs i projektperioden. Allerede nu er der meget brugbar viden og læring, som er samlet i en midtvejsrapport. Rapporten giver en status på kendskabsgraden til naturparken samt danskernes brug af og holdning til naturen. Læs rapporten her.

Leg og læring i det blå – Naturpark Amager åbnes mod vandet

En ny badezone, rum til læring og anløbsbroer til eksempelvis kajakker. En række nye tilbud langs vandet ved Naturpark Amager er klar til at blive taget i brug af københavnere og andre nysgerrige gæster.

De nye tilbud og faciliteter blev officielt indviet 8. juni og er opført med støtte fra Nordea-fonden, Lokale- og Anlægsfonden og Friluftsrådets udlodningsmidler til Friluftsliv. Partnerskabet bag Naturparken består af Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og By&Havn.

Enestående natur og beliggenhed 

'Naturpark Amager' omfavner Hovedstaden og giver med sine åbne vidder, skovområder og kystlandskaber let og direkte adgang til natur og friluftsliv for alle. Kun få storbyer kan tilbyde natur- og oplevelsesmuligheder af denne størrelse, naturkvalitet, og i så tæt sammenhæng med bykvartererne. Det gør Naturpark Amager unik. 

Naturpark Amager er en naturperle, overset af mange, men med enestående natur- og friluftsoplevelser mindre end en halv times gang fra Københavns Rådhusplads. Naturpark Amager er med sine 3500 hektar ti gange større end Central Park i New York og over dobbelt så stor som Dyrehaven nord for København.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Støtten skal bl.a. gå til
  • Grønne hovedindgange, der åbner for mange forskellige oplevelser i det store område. Fx besøgscenter med formidling, samlingssted for foreninger og shelters til overnatninger.
  • Blå hovedindgange, der åbner for søsiden med naturlige aktivitetsplatforme og anløbssteder langs Amagers vestkyst. Ikke kun som indgang for sejlende, men som udgangspunkt for alle, der vil udfolde sig langs kysten – og på vandet.

De konkrete faciliteter vil blive lagt endelig fast gennem bruger- og borgerinddragelse.

Med støtten fra Nordea-fonden er det ønsket fortsat at udvikle natur- og friluftsværdierne og knytte natur og by tættere sammen over mange år og med en bred inddragelse af borgere og interessenter. 

Naturpark Amager vil skabe gode forbindelser til Naturparkens rekreative værdier og udvikle et væld af muligheder for aktiviteter og oplevelser. Alt sammen i en fælles bæredygtig ramme for udvikling og naturpleje af arealerne, hvor benyttelse og beskyttelse går hånd i hånd, så borgere, erhvervsliv og turister får nye muligheder for at opleve og forstå naturen på dens hjemmebane. 

Bygger på undersøgelser og evaluering

I 2018 blev der udarbejdet en baselineundersøgelse til projektet, som giver partnerskabet indsigt i kendskabsgraden til naturparken , danskernes brug og holdning til naturen og brugen af naturparken mm.

Baseline

I 2020 var en undersøgelse af kommunikationsperspektivet i Naturpark Amager ligeledes på plads. Den afdækker de største natur-brugergrupper bosiddende i hovedstadsområdet, herunder hvad deres behov og ønsker er.

Det er værdifuld viden, fordi det tydeliggør, hvad der kan kommunikeres, samt hvordan der bør kommunikeres og til hvilke målgrupper – i forsøget på at tiltrække og fastholde dem til Naturpark Amager.

Kommunikationsperspektiver

Flere skal kende hemmeligheden

Det samlede område har i dag kun 1 million besøg årligt - en brøkdel af Dyrehavens 7 millioner besøg – på trods af, at Naturpark Amager ligger i et af Danmarks tættest befolkede områder – med kun godt to kilometer til Rådhuspladsen.

”Området er en lidt overset naturperle, som vi nu forvandler til byboernes grønne og rekreative åndehul. Vi er stolte af at kunne støtte Naturpark Amager, fordi vi tror på, at den vil skabe nyt liv og forhåbentlig mange gode liv for byboerne. Der er lagt op til mange nye og spændende oplevelser i en natur, der er så nær, at den faktisk ligger lige uden for millionbyens hoveddør,” siger Mogens Hugo, bestyrelsesformand for Nordea-fonden.

Også overborgmester Frank Jensen (S) er begejstret over naturparken, der understreger det grønne København:

Kom med i Naturpark Amager

TV2 Lorry har besøgt Naturpark Amager og kigger nærmere på, hvad støtten på 55 mio. kr. fra Nordea-fonden skal bruges til. Se indslaget.

”Jeg er utrolig glad for den store gave, København har fået af Nordea-fonden og Friluftsrådet. Naturparken skal være til glæde for alle københavnere og byens turister. Den styrker københavnernes mulighed for at have et aktivt friluftsliv tæt på byen og bliver et stærkt vartegn for det grønne København."

Mangfoldighed i dyre- og plantelivet

Naturpark Amager er levested for en række sjældne og særlige arter, og dens natur skal beskyttes og forvaltes, så den rummer stor mangfoldighed i dyre- og plantelivet samt forbedrede levevilkår for sjældne og beskyttede arter. 

Planter som kødfarvet gøgeurt, maj gøgeurt, brændeskærm, øresunds hønsetarm og blå iris. Fugleliv af strandengsfugle som vibe, rødben, kobbersneppe, almindelig ryle, eller rørdrum og bramgæs. Padder, som grønbroget tudse samt stor og lille vandsalamander, lever ligeledes i Naturparken. 

Friluftsrådets kvalitetsmærke

Naturpark Amager har opnået Friluftsrådets kvalitetsmærke ”Danske Naturparker”, som gives til større sammenhængende områder med enestående natur, landskabelig skønhed og kulturhistorisk værdi.

Bestemmelserne i Amager Vildtreservatbekendtgørelse regulerer menneskers færdsel i store dele af Naturparken, for eksempel jagt, kitesurfing og sejlads. Af hensyn til fuglelivet er der adgangsforbud hele året på de vigtigste fuglelokaliteter ved Klydesø og Aflandshage, og jagtforbud i store dele af Naturparken, samt regulering af brætsejlads i kystområdet syd for Kongelunden.

I Naturpark Amager er naturen omdrejningspunktet, og udvikling af Naturparken skal ske i respekt for naturen. Det langsigtede mål for Naturparken er, at naturen fortsat udvikles, så dens kvalitet styrkes. 

Plads til det hele

Friluftslivet i Naturparken omfatter en bred vifte af naturoplevelser, naturformidling, leg og sport. Området bruges til hundeluftning, picnic-ture, fiskeri, rollespil, mange motionsformer, badning, indsamling af spiselige urter og blomster, og mere pladskrævende aktiviteter som modelflyvning, motionscykling, golf, skydning og kite-surfing. 

Her er mange faciliteter for både de organiserede og de selvorganiserede brugere. Naturparken har et omfattende stinet, mange store udsigter, og et spændende samspil med byen. 

Netop overgangen mellem by og natur er et særlig vigtigt område for friluftsaktiviteter, da området er tæt på brugerne.

Naturpark Amager
  • Naturen og landskabet i Naturpark Amager består af delområderne Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Sydamagers kystlandskab. 
  • Naturparken rummer naturtyper som strandenge, strandoverdrev, rørskov, søer, mose, skovområder, strande og dynamiske kystlandskaber ud mod lavbundede havområder. 
  • Kulturhistorisk rummer Naturparken mange spændende kulturspor, som for eksempel områdets mange kanaler, der fortæller om landindvinding, militær anvendelse, og om friluftsliv som kulturhistorie. 
  • I dag har naturområderne et besøgstal på cirka 1 million om året. Målet er foreløbig at øge besøgstallet til to millioner inden for 10-15 år.

Kort og kontant

Projektnavn
Naturpark Amager
Projektejer

Naturstyrelsen

Projektperiode
2013-2022
Støttet med

55 mio. kr.

Samlet budget

60 mio. kr.

Få mere at vide

Ulrik Schack
Projektleder

Naturstyrelsen

7254 2101

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.