Molsværket

Lokale ildsjæle og Syddjurs Kommune samarbejder om at skabe rammerne for Molsværket, et fælles mødested på Mols.

Hvad er formålet

Lokale aktører, fonde og Syddjurs Kommune har samarbejdet om at skabe rammerne for det nye fælles mødested i Knebel, Molsværket. Visionen er klar – Molsværket skal samle folk. Stedet skal indbyde folk i alle aldre til aktiviteter og meningsfyldt samvær. Der skal være plads til både indfødte og tilflyttere – sommerhusejere og turister. Molsværket skal være for børnefamilier og enlige. For idrætsudøvere og kulturelskere. Her skal såvel strikkeklubben som menighedsråd mødes.

Hvorfor støtter vi

Molsværket emmer af stor drivkraft for fællesskab og aktivitet. Det er en stærk fortælling om, hvordan et lokalsamfund sammen styrker sin identitet og sammenhold. Molsværket har potentialet til at blive et fyrtårn ikke bare for andre mindre samfund men for alle stærke fællesskaber.

Vi skal dele – sammen har vi næsten alt

Lokale aktører, fonde og Syddjurs Kommune har samarbejdet om at skabe rammerne for det nye fælles mødested, som Molsværket skal være. Visionen er klar – Molsværket skal samle folk.

"Vi vil skabe et mødested, som indbyder folk i alle aldre til aktiviteter og meningsfyldt samvær. Et sted som tiltrækker både indfødte og tilflyttere – sommerhusejere og turister. Molsværket skal være for børnefamilier og enlige. For idrætsudøvere og kulturelskere. Her skal såvel strikkeklubben som menighedsråd mødes," fortæller en glad og lettet Grith Mortensen, der er formand for Mols i Udvikling, en landsbyklynge bestående af 24 landsbyer placeret på Mols og Helgenæs.

At mange aktører skal anvende de samme lokaler og kvadratmeter, er også væsentligt for Lokale og Anlægsfonden i forhold til etableringen af det nye byggeri.

” Molsværket er et eksempel på en Landsbyklynge, der er lykkedes med det helt centrale formål ’at dele’. Projektet viser, hvordan man ved at skære ned i spredt beliggende og dårligt udnyttede kvadratmeter kan samle og dele på tværs af landsbyer og på den måde øge kvaliteten af faciliteter og aktivitetsmuligheder i landområderne, samtidig med at man sparer driftsomkostninger,” fortæller Sidsel Hye-Knudsen.

Lokal forankring og livskvalitet

Foruden Nordea-fonden og Lokale og Anlægsfonden er projektet støttet af foreningen Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt af den lokale Tved Sparekasses Fond. De fire nationale fonde har med deres støtte til projektet ønsket at bidrage til at styrke livet og fællesskaberne uden for de store byer.

De lægger vægt på, at Molsværket i Knebel er et projekt, der er drevet af frivillige og lokale kræfter, og at det nye hus vil øge livskvaliteten for borgere og gæster i alle aldre og samfundslag, og at projektet er et vigtigt tiltag i bestræbelserne på at tiltrække nye beboere til området.

Molsværket forventes færdigt i 2022, og det skal fremstå som et foregangsbillede på lokalt engagement, sammenhold og drivkraft.

Mødested med plads til alle

”Molsværket emmer af stor drivkraft for fællesskab og aktivitet. Det er en stærk fortælling om, hvordan et lokalsamfund sammen styrker sin identitet og sammenhold. Molsværket har potentialet til at blive et fyrtårn ikke bare for andre mindre samfund men for alle stærke fællesskaber,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter det gode liv.

Netop det gode liv har været et centralt omdrejningspunkt i det forberedende arbejde i forbindelse med Molsværket. I Lokale og Anlægsfonden har man fulgt med i processen, og også der, er der lagt mærke til de mange kvaliteter, der ligger i projektet.

“Med Molsværket skabes et engagerende mødested for lokalområdets og nabolandsbyernes borgere, eksisterende og nye brugere. Med det nye madhus skabes helt særlige rammer for, at køkkenfunktionen både kan bruges af foreningslivet og kan drives professionelt. På den måde bliver projektet et foregangseksempel på at gøre madlavning tilgængeligt for alle,” fortæller Sidsel Hye-Knudsen, der er udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

Mere information om Molsværket

Hvor godtfolk er, kommer godtfolk til.

Molsværket er en samlet betegnelse for det nye mødested, som placeres i forbindelse med Molshallen og Molsskolen i landsbyen Knebel.

Molsværket er et mødested med børnehus, idrætsfaciliteter, fælleskøkken, multifunktionelle rum, kontorpladser, hyggekroge og masser af udearealer.

Målet med 'Molsværket – hvor godtfolk er, kommer godtfolk til' er at gøre det endnu mere attraktivt at bo på Mols/Helgenæs ved at skabe et levende mødested for alle.

Molsværket omfatter aktiviteter med fokus på fællesskaber og tager udgangspunkt i både idræt, natur, kultur og gode måltider.

Visionen for huset er at samle og dele, således deles 84 % af arealerne af to eller flere aktører. Molsværkets DNA kendetegnes ved åbenhed, respekt og nysgerrighed over for andre og en stærk tro på, at samarbejde beriger og muliggør aktiviteter, som ikke kan skabes på egen hånd.

Molsværket forventes at stå færdig i 2022.

Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773

Kort og kontant

Projektnavn
Molsværket
Projektejer

Mols i Udvikling

Projektperiode
2019-2025
Støttet med

7,9 mio. kr.

Samlet budget

65 mio. kr.

Få mere at vide

Grith Mortensen
Formand

Mols i Udvikling

4096 4114

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.