Madværksted for Fællesskaber

Med en ny bygning og et nyt projekt vil Maltfabrikken arbejde med måltider og madlavning som rammen for at skabe fællesskab og nye samtaler. Projektet Madværksted for Fællesskaber, som skal gøre kulturhuset relevant for en større gruppe af brugere og arbejde med forskellige aspekter af bæredygtighed, er støttet af Nordea-fonden. Projektets fysiske rammer i bygningen Spiren er realiseret med støtte fra Augustinus Fonden, Realdania og Nordea-fonden.​​​​​​​

Hvad er formålet

Gennem projektet ’Madværksted for Fællesskaber’ vil Maltfabrikken i Ebeltoft arbejde med måltider og madlavning som rammen for at skabe fællesskab og nye samtaler. I køkkenet møder Maltfabrikken samfundsudfordringerne praktisk og jordnært, ét måltid ad gangen. 

Hvorfor støtter vi

Maltfabrikken er et godt eksempel på et lokalt kulturhusprojekt, som favner flere generationer og bygger bro mellem store og små fællesskaber. Projektet bygger på mange års erfaring med at bruge måltider og madlavning som samlende faktor for møder mellem mennesker. 

Et nyt samlingssted

Maltfabrikkens arkitektur har nydt stor opmærksomhed siden åbningen i 2020. En mindre, men markant tilbygning ved navn Spiren blev i november 2023 indviet. Samtidig lancerede Maltfabrikken sit nye store projekt Madværksted for Fællesskaber. Bygningen, som er Praksis Arkitekters tilføjelse til deres prisbelønnede transformation af fabrikken, opfylder Maltfabrikkens ønske om et samlingssted i forbindelse med kulturhusets madværksted. Praksis Arkitekter har designet den nye konstruktion som et moderne orangeri tilpasset stedets arkitektur, hvor åbenheden med glasfacader ud til fabrikkens gård er gennemgående.

Med indvielsen af Spiren markerer Maltfabrikken samtidig begyndelsen på sit treårige projekt Madværksted for Fællesskaber, som gennemføres med støtte fra Nordea-fonden. Projektet bygger på Maltfabrikkens mangeårige erfaring med at bruge måltider og madlavning som samlende faktor for møder mellem mennesker. Projektleder Amalie Vilslev Juelsgaard fortæller:

Allerede da Maltfabrikken kun var en idé som havde brug for opbakning fra byens borgere, var det især maden og den åbne invitation til fællesspisning som for alvor samlede folk. Måltidet har været med til at præge Maltfabrikken som samlingssted lige fra begyndelsen”.

Fokus på fællesskabet

Med Madværksted for Fællesskaber vil Maltfabrikken invitere endnu flere og mere forskellige gæster ind i kulturhuset. Projektet henvender sig især til mennesker som af forskellige årsager endnu ikke bruger Maltfabrikken eller lignende kulturtilbud, og som har lyst til at være en del af et fællesskab. Kokkeskoler, fællesspisning og forløb for skoler og andre institutioner vil tilbyde rammer og indhold for en mangfoldighed af brugere, og projektet vil være et laboratorium for hvordan Maltfabrikken rækker længere ud.  

At samles om madlavning og et måltid er uden tvivl en af verdens ældste måder at mødes på. Mad rummer potentialet til at bringe forskellige mennesker sammen og gør noget ved vores måde at være sammen på.  Det er derfor et velegnet redskab til at skabe fællesskab om at engagere sig i arbejdet for et bæredygtigt samfund”

siger Amalie Vilslev Juelsgaard, og fortsætter ”i Madværksted for Fællesskaber handler bæredygtighed både om at mindske sociale udfordringer som ensomhed og polarisering, og om at adressere miljømæssige problemstillinger omkring brug af jordens ressourcer. I køkkenet møder vi samfundsudfordringerne praktisk og jordnært, ét måltid ad gangen”.

Kontakt

Anna Marie Krarup

Anna Marie Krarup

Seniorprojektkonsulent
4070 3771

Kort og kontant

Projektnavn
Madværksted for Fællesskaber
Projektejer

Maltfabrikken

Projektperiode
2023-2026
Støttet med

2 mio. kr.

Få mere at vide

Amalie Vilslev Juelsgaard
Projektleder

Maltfabrikken

2644 2878

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.