Forskning i lange, sunde liv

Center for Sund Aldring på Københavns Universitet forsker med en tværfaglig tilgang i, hvordan flere mennesker kan få et sundt liv og en sund alderdom.

Hvad er formålet

En alderdom uden store sociale og fysiske begrænsninger er ønskværdig for alle - det handler om at få mest ud af livet. Men der er ikke meget viden om årsagerne til de store variationer i energi- og aktivitetsniveau, som man oplever i takt med at blive ældre.

Nordea-fonden har uddelt i alt 378 mio. kr. til etablering og drift af Center for Sund Aldring på Københavns Universitet siden 2009. Centret forsker i biomedicinske, sociale og psykologiske årsager til sund aldring. Den tværfaglige forskning skal give viden til grund for nye tiltag for forebyggelse og sundhedsfremme.

Hvorfor støtter vi

Center for Sund Aldring gør os klogere på, hvordan man selv kan sætte ind og forbedre sine forudsætninger for en sund og aktiv alderdom. Forskningens resultater vil gøre det muligt at øge ældres og gamles livskvalitet, og det vil gavne den enkelte, familien og samfundets sundhedsøkonomi. 

Flere gode ældre liv

Flere danskere skal bevare høj livskvalitet og vitalitet igennem hele livet.

Det perspektiv er udgangspunkt for den tværfaglige forskning i Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet, som Nordea-fonden støtter med 78 mio. kr.

Fakta om CESA

Nordea-fonden uddelte 300 mio. kr. til etablering og drift af centret i 2009. I første omgang fra 2009-2013, og dernæst er centeret blevet forlænget i yderligere fem år. Det er fondens hidtil største uddeling til forskning, og centret udtrykker kernen i fondens uddelingsstrategi: at fremme gode liv.

Den forskningsbaserede viden vil igennem nye samarbejder med civilsamfund og kommuner blive omsat til praksis, der kan gavne ældre.

Det kræver nemlig ny viden, nye visioner og ændring af praksis på en række områder at imødekomme nye krav og nye behov fra den aldrende befolkning.

Forskning i den menneskelige aldring viser, at god fysisk form er afgørende for, hvor raske vi er, og hvor gamle vi bliver. Både vores biologi, vores livsstil og samfundsmæssige forhold påvirker vores aldringsproces.

Siden Center for Sund Aldring blev etableret i 2009, har de tilknyttede forskere opnået vigtige forskningsresultater og dermed etableret en solid forskningsplatform. Dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer, glæder sig over, at forskningen kan fortsætte i 2019-2013:

”Center for Sund Aldring har siden 2009 skabt en række ambitiøse forskningsprogrammer, der har bidraget med ny viden om aldringsprocesserne, og hvordan flere mennesker kan bevare en sund og aktiv livsstil med høj livskvalitet gennem hele livet. De har også bidraget til uddannelse af forskere og andre professionelle udfra en tværfaglig tilgang til menneskets aldring. Målet er at gavne både borgere og samfund.”

Lettere overgange fra arbejdsliv til pension

Den tværfaglige forskning i Center for Sund Aldring har tidligere fokuseret på, hvordan overgangen fra aktivt arbejdsliv til pensionering opleves udfordrende for mange, men også kan opleves som en ny mulighed for at etablere nye, mere sunde vaner i hverdagen.

Artikler om sund aldring

Center for Sund Aldrings hjemmeside kan du læse en række spændende artikler om forskellige temaer. 
Du kan også artiklerne samlet i dette profilmagasin.

Fra 2019-2023 vil forskerne undersøge nærmere, hvordan flere ældre kan få en positiv og mere fleksibel overgang til livet som pensionist - og en aktiv hverdag med motion, frivilligt arbejde og andre helt nye aktiviteter. Forskerne vil i tæt samarbejde med kommuner og pensionskasser udvikle og afprøve modeller for en mere fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og en lettere overgang til pensionisttilværelsen. 

Udvikling af retningslinjer

I de kommende fem år støtter Nordea-fonden det fortsatte arbejde i Center for Sund Aldring med 78 mio. kr. Forskningsprogrammet er organiseret i tre spor, og den nye bevilling sikrer, at centret nu bygger videre på vigtige forskningsresultater eksempelvis af hjernens kognitive funktionsnedsættelse, og hvordan vi kan beskytte hjernen.

Fremadrettet vil centret blandt andet undersøge, hvordan fysisk aktivitet påvirker vores hjerner – og i samarbejde med kommuner og sundhedsprofessionelle vil centret udvikle retningslinjer for initiativer og tiltag, som kan understøtte, at flere får sunde, vitale ældreliv og bevarer kræfterne til at indgå i nye fællesskaber. Centrets fokusområder vil i de følgende fem år bidrage til forskning i den menneskelige aldring på både celle-, individ- og samfundsniveau.

Internationalt samarbejde

Center for Sund Aldring er en del af et stærkt internationalt samarbejde gennem tilknytningen til International Alliance of Research Universities, IARU. 

Centerets vision er i den kommende fem-årige periode at styrke sine internationale kontaktflader – både når det gælder undervisning og forskningssamarbejde. Målet er at fremme aldringsrelateret forskning, uddannelse og sundhedspleje af høj international standard.

”Jeg vil gerne lykønske Center for Sund Aldring med den flotte bevilling fra Nordea-fonden. I takt med, at vi bliver ældre og holder os sundere længere, er det utroligt vigtigt, at forskningen også interesserer sig for, hvordan vi ældes. Det betyder rigtig meget i forhold til, at sundhedsvæsenet skal kunne give ældre de bedste sundhedsråd og den bedste behandling og dermed understøtte en sund aldring,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Gode råd fra forskerne

Om sociale relationer:
“Sociale relationer har stor betydning for helbredet og aldring langt op i livet. Sørg for så vidt muligt at vedligeholde og/eller få nye, gode sociale relationer gennem hele livet”, siger Rikke Lund, lektor ved Center for Sund Aldring, Københavns Universitet.

Om effekten af motion:
“Hvis du er inaktiv i en periode og helt holder pause, skal du regne med at bruge 2-3 gange så lang tid på at komme tilbage til samme træningsniveau. Det er vigtigt at være fysisk aktiv hele livet, men aldrig for sent at gå i gang. Lidt populært sagt: Hellere lidt fed og fit, end tynd og slap”, siger Jørn W. Helge, lektor ved Center for Sund Aldring, Købehavns Universitet.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Om (hyper)aktiv aldring:
“Hvad enten man tæller hvert et skridt, udregner sit BMI hver dag eller måler sit blodtryk og/eller blodsukker ofte, er der tale om, at man bruger sundhedstal til at motivere sig selv til nye aktiviteter. Det er godt for helbredet, men samtidig er det vigtigt at huske på, at ikke alt, der gør livet værd at leve, kan måles eller opgøres i tal”, siger Bjarke Oxlund, lektor ved Center for Sund Aldring, Københavns Universitet.

Om søvnens betydning:
“Det er vigtigt at sikre regelmæssig søvn og hvile. Hav fx faste vaner og strategier for, hvornår du står op og går i seng. Undgå at spise fed og salt mad lige før du går i seng, da det forstyrrer søvnen. Undgå alkohol, især lige før du skal sove. Alkohol ødelægger søvnkvaliteten. Undgå også gerne sen brug af teknologier som fx mail. Det kan forstyrre søvnen”, siger Poul Jennum, professor ved Center for Sund Aldring, Københavns Universitet, og Dansk Center for Søvnmedicin, Glostrup Hospital.

Tre forskningsspor

Fakta om CESA

Center for Sund Aldring blev grundlagt i 2009 med en bevilling fra Nordea-fonden på kr. 150 mio. til de første fem år. Bevillingen blev i 2013 yderligere forlænget i 5 år med 150 mio. kr.

Forskningen på Center for Sund Aldring er organiseret i tre spor:

Skade, forfald og reparation
Betydning af fysisk aktivitet på muskler og hjerne, belyse betydningen af kroppens immunforsvar og betændelsesniveau og hvordan det har betydning for aldersbetingede ændringer i muskulatur og hjerne. Udvikling af viden til at udarbejde retningslinjer for, at man kan få en sund aldring.

Overgange fra arbejdsliv til pensionering
Forskningen har fokus på modeller for fleksibel tilbagetrækning og konsekvenser af pensionering på sociale relationer, sundhed og velvære og sker i tæt samarbejde med kommuner, sundhedsvæsen, pensionskasser og undersøger også de nære fællesskabers rolle.

Individualiseret sundhed
Brug af unikke, individuelle medicinske data til at undersøge det enkelte menneskes respons på specielle diæter og kosttilskud, deltagelse i træningsprogrammer samt ændrede søvnmønstre. Undersøge hvordan biologisk alder hænger sammen med kronologisk alder og hvordan man kan fastholde livsstilsændringer. 

Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773

Kort og kontant

Projektnavn
Center for Sund Aldring
Projektejer

Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Projektperiode
2019-2023
Støttet med

78 mio. kr.

Samlet budget

78 mio. kr.

Få mere at vide

Lene Juel Rasmussen
Centerdirektør, professor

Center for Sund Aldring

3532 6717

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.