Børn Gror i Natur

Friluftsrådet står bag kampagnen Børn gror i Natur, som samler de 12 vigtige naturoplevelser for børn i en naturaktivitetskanon. Målet er at skabe debat om børns relation til naturen og sætte fokus på værdien af børns oplevelser i naturen og inspirere flere til at komme mere ud.

Hvad er formålet

Friluftsrådet inviterer hele Danmark, og specifikt foreninger, skoler, dagtilbud og familier til at komme med deres bud på hvilke naturaktiviteter, der er need to have i det gode børneliv. De bedste ideer bliver samlet til en naturaktivitetskanon, som bliver offentliggjort i februar 2019.

Nordea-fonden støtter projektet, fordi fonden vil medvirke til, at danske børn kommer mere ud i naturen.

Hvorfor støtter vi

Nordea-fonden støtter projektet, fordi fonden vil medvirke til, at danske børn kommer mere ud i naturen. Børn bliver større, klogere og sundere i naturen. Vi ved at naturen her et kæmpe potentiale i forhold til at skabe trivsel, læring og udvikling. 

Kanon udpeger de bedste naturaktiviteter for børn

Børn bliver større, klogere og sundere i naturen. Deres horisont udvider sig, de får uglet hår, røde kinder, jord på knæene og tillid til sig selv og verden. Vi ved at naturen her et kæmpe potentiale i forhold til at skabe trivsel, læring og udvikling. Desværre kommer børn mindre og mindre ud i naturen for hver generation, der går.

Derfor har Friluftsrådet lanceret kampagnen Børn gror i Natur, som sætter fokus på børns oplevelser i naturen ved at involvere forældre, fagpersoner, foreninger og børnene selv i at lave en kanon for oplevelser i naturen. Målet er at skabe debat om børns relation til naturen og sætte fokus på værdien af børns oplevelser i naturen og inspirere flere til at komme mere ud.

12 naturoplevelser

Prøv de 12 naturoplevelser i Friluftsrådets naturaktivitetskanon:

  • Tænd et bål
  • Kun for børn
  • Find ro i naturen
  • Oplev naturen året rundt
  • Byg en hule i naturen
  • Nat i naturen
  • Hold et dyr
  • Prøv grænser i naturen
  • Klatr i træer
  • Smag på naturen
  • Lær om natur og miljø
  • Leg med vand

Læs mere om naturoplevelserne 

Friluftsrådet inviterer hele Danmark, og specifikt foreninger, skoler, dagtilbud og familier til at komme med deres bud på hvilke naturaktiviteter, der er need to have i det gode børneliv. De bedste ideer blev samlet i en naturaktivitetskanon, som blev offentliggjort i februar 2019.

Nordea-fonden støtter projektet, fordi fonden vil medvirke til, at danske børn kommer mere ud i naturen:

”Flere børn skal opleve naturen i hverdagen – med børnehaven, skolen, venner eller familien. Naturaktivitetskanonen er god inspiration til alle, som vil skabe gode naturvaner fra barnsben,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Oplevelser i naturen er must-have for alle børn

Naturen giver børn mulighed for at opleve og lære på nye måder, men hvad skal børn prøve i naturen? Skal alle børn have prøvet at bade i havet, tænde et bål og se stjernehimlen en mørk nat i det fri?

Friluftsrådet har med denne kampagne sat børns naturoplevelser til debat bl.a. gennem en række ambassadører, der tæller politikere, meningsdannere, dagtilbud og skoler.

Gennem en inddragende og debatskabende proces har Friluftsrådet samlet op mod 900 bud på, hvad naturaktivitetskanonen for børn i alderen 2-15 år skal rumme. I denne proces har Friluftsrådet inddraget fagfolk, foreningsledere, og skabt debatmaterialer til dagtilbud, skoler og forældre. Ud af disse gode bud har en jury af eksperter på feltet om børn og natur udvalgt 40 oplevelser, der er videre til den endelige afstemning. I februar 2019 munder kanonen ud i 12 naturoplevelser for børn, som vil blive præsenteret og lanceret i løbet af 2019 og 2020.

”Når Friluftsrådet går så meget op i at børn kommer ud og oplever naturen, så er det fordi vi mener, de får så meget ud af det. Både socialt, fysisk og motorisk, læringsmæssigt og interesse for natur. I Friluftsrådet mener vi, at naturen er en essentiel del af det gode børneliv”, siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Kampagnen er en del af Center for Børn og Natur, hvor Friluftsrådet er gået sammen med forskningsmiljøer på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, VIA University College og Aarhus Universitet.

Børns brug af naturen
  • 28 % af de helt små børn er ude i naturen hver dag
  • 64 % af de danske børn i alderen 7-11 år har ikke prøvet at sejle i kano, kajak eller robåd
  • 11 % af forældrene angiver at det er mindre sandsynligt eller ikke sandsynligt, at de vil lade deres barn blive gennemblødt af regn inden for det kommende år
  • 59 % af landets børn i alderen 12-15 år har ikke prøvet at tage i naturen alene med sine venner
  • 76 % af landets børn i alderen 2-6 år har ikke prøvet at bygge en hule i naturen
  • 41 % af landets børn i alderen 7-11 år har ikke prøvet at gå en tur i mørket
  • 19 % af forældre til børn i alderen 7-11 år frygter, at deres barn kommer til skade ved at snitte med en dolk
  • 39 % af landets børn i alderen 2-6 år har ikke prøvet at bade i havet
  • 46 % af landets børn i alderen 2-15 år har ikke prøvet at lave et bål i naturen
  • 30 % af alle børn mellem 2-6 år har ikke prøvet at få mudder i ansigtet

Data kommer fra en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Friluftsrådet i 2018


Kort og kontant

Projektnavn
Børn Gror i Natur
Projektejer

Friluftsrådet og Center for Børn og Natur

Projektperiode
2017-2020
Støttet med

2,4 mio. kr.

Samlet budget

3,5 mio. kr.

Få mere at vide

Maria Bach Sørensen
Kommunikationskonsulent

Friluftsrådet

2460 2023

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.