På Blåvandshuk Skole lejede Miniklub et stykke skov

Miniklubben/SFO’en i Oksbøl har givet udelivet nye dimensioner igennem mere end 10 år. Her udvikles bl.a. aktiviteter, som ikke er så almindelige i SFO-sammenhæng, og det sker sammen med børnene.

Skoven som afsæt for leg og udvikling

I miniklubben/SFO’en ved Blåvandshuk Skole i Oksbøl gennemføres mange nytænkende tiltag. Man har lejet et stykke skov ved skolen (skovbrynet), som kan bruges til pædagogiske aktiviteter. Her ønsker man at udvikle plads til dyrehold for børnegruppen. I skovbrynet er der også plads til småhaver og aktiviteter i søen, der grænser op til skovbrynet.

Alle børn er meget ude, og de sidste par år har der været stor interesse for arrangementer, der omhandler jagt og fiskeri. Børnene lavede eksempelvis suppe til den lokale jagtforening, og de fik efterfølgende mulighed for at være klappere på en jagt. Efter jagten spiste alle den medbragte suppe, og jægerne talte med børnene om foreningens arbejde. Miniklubben fik fasaner med hjem, som de tilberedte på skolen, og fasanerne blev også et tema i undervisningen.

Børnene fik mod på at lave fasanmaraton; her omtalt i Vesterhavsposten:

”Pædagog Thomas Møller afviklede et 'Fasanmaraton' i miniklubben ved Blåvandshuk Skole i Oksbøl. Fra et udsætningsgods havde man fået foræret et par hundrede fasaner, der skulle renses og pakkes i poser til 'Jægernes Julehjælp'".

De jagtinteresserede børn fik flået og ordnet de mange fugle, som blev brugt som julegaver til familier i udsatte positioner. Efterfølgende har jagtinteressen bredt sig. F.eks. har SFO’en besøgt den lokale skytteforening, hvor de forskellige årgange på skift har prøvet kræfter med skydning med sallonriffel.

Miniklubben indledte også et samarbejde med den lokale sportsfiskerforening samt de lokale put & take-fiskesøer, hvor SFO'en frit kan benytte de forskellige fiskevande til gengæld for, at de planlægger en gedde-fiskekonkurrence for børn og forældre.

Brug for boost oven på Corona

Perioden med Corona har betydet nedgang i SFO-aktiviteterne og har også påvirket medarbejderne. Man har derfor gennemført visionsudvikling. Som et boost oven på Coronaperioden vil man bl.a. søge midler til et stort udeværksted/multihus/bålhytte på det lejede areal. Det skal have plads til mange børn og understøtte, at alle fra institutionen kan være ude. Faciliteten skal indeholde langborde/bænke, bålplads. Det skal have udekøkken, pizzaovn, rygeovn og stålbord. Alt grej skal være på faciliteten, så børn og pædagoger kender mulighederne og så børnene let kan komme i gang. Det skal bl.a. gøre børnene mere selvhjulpne (der er over en årrække blevet færre personalehænder på mange SFO’ere).

Faciliteten skal bl.a. understøtte:

  • Jord til bord fx at lave mad, og arbejde med råvare fra køkkenhaven, birkesaft, vilde frugter, bær, svampe, urter, planter, hjemme fanget fisk, vildt fra jagtture osv.
  • Håndværk med materialer fra naturen. Snitte, fremstilling af fugle og foderhuse, egernkasser, pindsvinehus.
  • Produktion af hjemmelavet fiskegrej Fluebinding, hjemmelavet blink, spinner, wobler osv.
  • Dyrehold ved skovbrynet- børn kan få mulighed for at passe fx vagtler fasaner og kaniner.
  • Diverse klatreaktiviteter i en mere fast form som klatrebaner der kan tilgodeses af SFO normeringer, som desværre er dalende.
  • Mulig videreførelse af søen på området til rigtig skovbadesø med diverse vandaktiviteter.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.