Højskoler udvikler fremtidens journalistik

Fire af landets førende højskoler går nu sammen med Constructive Institute om at udvikle den demokratiske dialog gennem konstruktiv journalistik. Projektet er støttet af Nordea-fonden og bakket op af Højskoleforeningen og landets to største journalistuddannelser.

Højskoleelever på Vallekilde Højskole

Højskoleelver fra Vallekilde Højskole er blandt dem, som skal udvikle fremtidens journalistik. Foto: Niels Jørgensen.

Demokratisk dialog gennem konstruktiv journalistik

Højskoleelever på Rødding, Askov, Vallekilde og Krogerup højskoler vil fra efteråret 2019 blive inddraget i at udvikle nye troværdige og inspirerende debat- og fortælleformer, som kan være med til at genetablere tilliden og forbindelsen mellem unge, medier og demokratiet.


”Højskolerne er historisk det sted, hvor nye tanker skabes gennem nysgerrighed, virkelyst og fællesskab. Derfor er det helt afgørende for fremtidens journalistik, at de engagerede unge er med til at sikre, at den offentlige samtale sker på konstruktive præmisser,” siger direktør for Constructive Institute, Ulrik Haagerup.



Blik for løsninger på fællesskabets udfordringer





Constructive Institute

Constructive Institute har siden efteråret 2017 virket som uafhængigt center, placeret på Aarhus Universitet, med det formål at gøre den globale nyhedskultur mere konstruktiv med Danmark som foregangsland. Projektet ledes i samarbejde med CI af tidligere constructive journalism fellow Gerd Maria May, stifter af Room of Solutions og tidligere udviklingschef for Jysk- Fynske Medier.

Pilotprojektet løber foreløbig frem til sommeren 2020, og højskoleeleverne bliver uddannet i konstruktiv journalistik, der bygger på fakta, nuancer og inspiration til mulige fremtidige løsninger på fællesskabets udfordringer. Projektet afsluttes med en konkurrence i samarbejde med TV2-regionerne og TV2 Nyhederne.

”Det handler om demokratisk dannelse af en generation af unge, der er stået af den etablerede nyhedsstrøm, men gerne vil forstå og bidrage til den verden, de er en del af, men ofte mangler redskaberne.” siger Stig Matthiesen, der er leder af journalistlinjen på Rødding højskole.

Han bakkes op af professor Peter Bro fra Center for Journalistik på SDU:

Hvad er konstruktiv journalistik?

Konstruktiv journalistik bygger ovenpå mediernes traditionelle dækning af konflikter og dramaer ved at supplere de traditionelle spørgsmål om ”hvad”, ”hvor”, ”hvem” og ”hvorfor” ved at søge svar på nysgerrige spørgsmål om ”hvad nu” og ”hvordan” for at gøre journalistik mere nuanceret, troværdig, fremtidsorienteret, løsningsorienteret og inspirerende.


”Dette projekt har en afgørende funktion i at bygge bro mellem højskolerne, som tilbyder journalistforberedende forløb, de etablerede journalistuddannelser og branchen. Ambitionen er også, at projektet kan resultere i nye koncepter og undervisningstilgange, som på sigt kan indarbejdes i de etablerede journalistuddannelsers pensum.”

Forstander Rikke Holm fra Askov Højskole udtaler: ”Askov Højskole deltager for at gøre nyhedsjournalistikken bedre, sikre og forankre demokratiet, genetablere den offentlige samtale og skabe grundlag for en håbefuld og løsningsorienteret fremtid for den frie journalistik.”


Samarbejde om at udvikle fremtidens journalister


Det er første gang, journalistlinjerne på de traditionsrige højskoler går sammen med de etablerede journalistuddannelser i Danmark.

”Der er brug for, at de unge med de bedste hjerner og hjerter vælger journalistfaget til. Højskolerne er en meget væsentlig fødekæde til journalistuddannelser, så dette projekt handler også om at skabe fremtidens journalister”, siger Trine Nielsen, rektor for Danmarks største journalistuddannelse, DMJX.

Projektet er støttet med 1,4 mio. kr. fra Nordea-fonden:

”Initiativer som dette bidrager til at udvikle vores demokratiske kultur og dannelse. Lysten til at deltage i den offentlige samtale er en bærende søjle for vores samfund,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som de næste år vil slå et slag for demokratiet ved bl.a. at støtte flere unges engagement i samfundet.




Kort og kontant

Projektnavn
Fremtidens journalisme
Projektejer

Constructive Institute

Projektperiode

Ulrik Haagerup

Støttet med

1,4 mio. kr.

Samlet budget

2,85 mio. kr.

Få mere at vide

Ulrik Haagerup

Constructive Institute

60138600

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.