Bevidsthed om bæredygtighed– hvordan?

Nordea-fonden vil bidrage til ansøgeres metodiske arbejde med bæredygtighed. Derfor skal alle ansøgere redegøre for, hvordan de arbejder med bæredygtighed i deres projekt.

Hensyn til miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed er for mange ansøgere allerede en central del af deres projektudvikling. Mange ansøgere og organisationer bruger FNs verdensmål for bæredygtig udvikling som rettesnor for, hvordan de som organisation skal agere, og hvilke kriterier deres projekt skal opfylde, f.eks. ift. CO2-neutral transport, bæredygtige materialer, inklusion og lokal sammenhængskraft.

En guide til bæredygtighed

Bæredygtighed rummer således mange aspekter og områder, fra valg af transport til social inklusion. Ingen projekter er ens, og der findes ikke én model til at styrke bæredygtighed i projekter.  

Nordea-fonden har udviklet en guide til konkrete handlinger, som kan bidrage til bæredygtighed inden for fondens støtteområder. Guiden er udviklet med stor respekt for forskelligheden blandt projekter og en erkendelse af, at der ofte ikke er ét rigtigt svar på udfordringerne.

Find inspiration til bæredygtighed i vores miniguide 

Fondens forventninger

Det metodiske arbejde med bæredygtighed indgår i fondens samlede vurdering. Det er med andre ord et kriterie for støtte, at I har gjort jer relevante overvejelser om projektets aftryk.

Forventningerne til ansøgningen afhænger af ansøgningens karakter dvs. ansøgt beløb og typen af projekter, f.eks. om der er tale om støtte til faciliteter eller aktiviteter.

Ansøgning over 200.000 kr.

Eksempler på projekter inden for denne kategori: Aktiviteter, der åbner  for andre/nye målgrupper, bæredygtig produktion af merchandise, f.eks. tryk/genbrug af tøj eller andre materialer.

Når I ansøger om støtte over 200.000 kr. skal I beskrive, hvordan bæredygtighed, herunder hensyn til sammenhængskraft og/eller mangfoldighed er indtænkt i projektet, og hvordan I arbejder metodisk med bæredygtighed i projektet.

Ansøgning over 5 mio. kr. til faciliteter og byggeri

Eksempler på projekter inden for denne kategori: Udstillinger, stier og naturformidling, inden- og udendørs mødesteder, f.eks. kultur- og aktivitetshuse i byen eller på havnen.

Når I ansøger om støtte til projekter, hvor faciliteter udgør over 5 mio. kr., skal I forholde jer til to ting:

  1. Hvordan bæredygtighed, herunder hensyn til sammenhængskraft og/eller mangfoldighed er indtænkt og arbejdes metodisk med.
  2. Vedlægge plan for, hvordan I metodisk vil arbejde med faciliteternes eller byggeriets forventede klimaaftryk, f.eks. i form af en livscyklusanalyse eller lignende.
  3. Fonden har ikke generelle anbefalinger til, hvilken type dokumentation, der skal anvendes, da det afhænger af det enkelte projekt, men det er et kriterie for støtte, at der gøres tiltag for at reducere faciliteternes klimaaftryk. Vi anbefaler, at I kontakter os med jeres projektidé, så vi kan afklare, hvordan bæredygtighed bliver en integreret del af projektet.

Ansøgning under 200.000 kr.

Beskriv hvordan bæredygtighed, herunder sammenhængskraft og mangfoldighed, er indtænkt i projektet. Det, I beskriver her, indgår som en mindre del af helhedsvurderingen af jeres ansøgning. For nogle projekter, f.eks. indkøb af højskolebøger, vil det være meget begrænset, hvordan projektet kan udfoldes ift. bæredygtighed. Hvor det er oplagt at indtænke bæredygtighed, er det positivt, at I har gjort det.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.