Nu starter den største undersøgelse nogensinde af grønlandske bevægelsesvaner

7.500 borgere over hele landet har netop modtaget et spørgeskema i e-Boks om deres bevægelsesvaner fra forskningsprojektet Grønland i Bevægelse.

Grønland i Bevægelse

Er du mest til fjernsynshygge eller fjeldture? Hver 6. voksne borger i landet bliver nu spurgt om, hvordan og hvornår de bevæger sig, og hvorfor. Det sker i den hidtil største nationale måling af vores bevægelsesvaner, iværksat af Grønlands Idrætsforbund.

Hver dag er vi fysisk aktive på en række forskellige måder. Nogle har et fysisk anstrengende arbejde, mange er aktive i hjemmet med rengøring, madlavning og andre praktiske gøremål og mange er i forskellige bevægelsesaktiviteter i fritiden, lige fra gåture til fitness eller fodbold.

Men hvad er det, der driver os og får os op af sofaen – At blive sundere? At være sammen med andre? At skabe gode præstationer?

Grønland i Bevægelse er et vigtigt led ift. arbejdet for at få flere til at bevæge sig – i tråd med Grønlands Idrætsforbunds vision om at blive ’Verdens Mest Fysisk Aktive Land i 2030’. Projektet er støttet af Nordea-fonden og udføres i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet (SDU).

Selv om der tidligere er gennemført gode undersøgelser af både befolkningens sundhedsprofil og af deres idrætsvaner, ved vi stadig for lidt om, hvad der får nogle borgere til at bevæge sig meget, og andre meget lidt. Med denne undersøgelse får vi et mere detaljeret billede af de mekanismer, der er i spil, når vi vælger at være aktive eller ikke, hvad mulighederne for bevægelse betyder for motivationen og hvad hverdagslivet betyder for at være fysisk aktiv,
siger Bjørn Søvsø Jensen, porteføljeleder i Grønlands Idrætsforbund.

Bygger på lokale fortællinger

Forud for undersøgelsen har Grønlands Idrætsforbund lavet en række interviews med personer forskellige steder i landet.

Det har givet stor indsigt i den mangfoldighed og variation, der er i vores bevægelseskultur. Vi kan se, at når vi taler med folk og besøger dem i deres hjem, så får vi nogle meget mere nuancerede fortællinger om bevægelse, fællesskab og fysisk aktivitet, (Se pixi-udgave af undersøgelsens resultater her)
siger Bjørn Søvsø Jensen.

Deltag og vind 10.000 kr.

7.500 voksne over 15 år modtager spørgeskemaet 11. maj 2022 i deres e-Boks. Er du en af dem, kan du vinde en præmie på 10.000 kr., hvis du indsender dine svar.

Grønlands Idrætsforbund vil med undersøgelsen gerne kunne give nogle konkrete pejlemærker for, hvad der skal til, for at flere bliver aktive.

”Er det bedre forhold for fodgængere og cyklister? Stier i naturen? Flere indendørs mødesteder? Det er noget af det, vi ønsker at blive klogere på i Grønland i Bevægelse”, fortæller Bjørn Søvsø Jensen og tilføjer, at undersøgelsen bliver et værdifuldt værktøj til at prioritere og planlægge fremtidens indsatser for at blive Verdens Mest Fysisk Aktive Land i 2030.

Det er helt afgørende at vi får rigtig mange til at svare på spørgsmålene, så vi får et billede af hvordan det ser ud i alle dele af landet”. Vi håber at mange vil bruge den tid det kræver på at besvare spørgsmålene, og på den måde bidrage til vores arbejde og vores vision,
slutter Bjørn Søvsø Jensen.

Invitation til at deltage i undersøgelsen vil blive sendt ud i e-Boks med hjælp fra bl.a. Grønlands Statistik.

Grønland i Bevægelse
  • Grønland i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af vores bevægelsesvaner. Den omfatter to undersøgelser; en interview-undersøgelse samt en spørgeskemaundersøgelse, der sendes ud til 7.500 unge og voksne via e-Boks.
  • Projektet gennemføres i 2022 og udføres af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet.
  • Projektet er støttet af Nordea-fonden med 640.000 kr.
  • Læs mere her

Kort og kontant

Projektnavn
Grønland i Bevægelse
Projektejer

Grønlands Idrætsforbund

Projektperiode

2022

Støttet med

640.000 kr.

Få mere at vide

Bjørn Søvsø Jensen
Porteføljeleder

Grønlands Idrætsforbund

+299 348160

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.