Det støtter vi

Nordea-fonden støtter almennyttige projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur i Danmark, Grønland og Færøerne. Vi prioriterer støtte til fire fokusområder og hører gerne fra din organisation, hvis I mangler midler til at realisere jeres projekt.

Vi støtter gode liv

Nordea-fonden har et almennyttigt formål og støtter projekter, som fremmer gode liv i Danmark, Grønland og Færøerne. Vi har ikke nogen færdig opskrift på det gode liv, men tror på, at det er noget vi skaber sammen. 

Vi prioriterer støtte til fire fokusområder:

  • Børn og unge godt på vej
    Projekter, som fremmer børn og unges muligheder for at folde sig ud og vokse ind i livet sammen med andre. Målgruppen er 0- til 18-årige.
  • Ud i det fri
    Projekter, som øger mulighederne for at komme ud i det fri, og som motiverer flere til et aktivt natur- og friluftsliv.
  • Lyst til at deltage
    Projekter, som motiverer flere til at tage del i og ansvar for fællesskabet, foreningslivet og demokratiet. 
  • Liv i det lokale
    Aktiviteter, der styrker fællesskaber i lokalområdet. Det er typisk ildsjælsdrevne lokale projekter, som understøtter aktive fællesskaber, mental sundhed og sammenhængskraft i nærmiljøer. Der kan søges om op til 200.000 kr. 

Desuden støtter vi legater til studieophold i udlandet, mens vi med Her gror vi-puljen støtter projekter, der får bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse. 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Hvordan søger man?

Før I søger, vil vi gerne i dialog med jer om jeres idé og en afklaring af, hvilket af de fire fokusområder, den bedst rammer. Det sker for at sikre, at vi bruger hinandens tid bedst muligt. Det sker også fordi, vi gerne vil tilbyde rådgivning, som måske kan styrke jeres projektansøgning f.eks. med læring fra andre projekter, som fonden kender til. 

I er altid velkommen til at kontakte os per mail, telefon eller ved at udfylde en hurtig vurdering.

Se vores gode råd til ansøgningen

Hvor mange penge kan man søge om?

For fokusområdet Liv i det lokale er ansøgningsloftet 200.000 kr.

For de øvrige fokusområder kan der søges om flere midler.

Om fondens mission og uddelinger

Nordea-fondens mission er et at støtte gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Vi tilrettelægger vores uddelinger efter en strategi, hvor vi i perioden 2022-2024 har valgt fire fokusområder.

Årligt uddeler vi ca. 850 mio. kr. til almennyttige projekter over hele landet. Almennyttige projekter skal være bredt tilgængelige og nyttige for mange og samfundet som helhed og uden kommerciel vinding for enkelte virksomheder eller individer.

Midler til uddelingerne stammer fra afkast af fondens investeringer. Siden fondens stiftelse i 1989 er hovedparten af fondens egenkapital placeret i bankaktier, i dag aktier i Nordea Bank Abp. Det skyldes fælles historiske rødder i Sparekassen SDS. Deraf navnefællesskabet med banken.

...
Hvad forstår vi med sundhed, motion, natur og kultur?
  • Sundhed: I Nordea-fonden vil vi udvikle og fremme sundheden og give befolkningen flere gode leveår uden sygdom. Vi tager afsæt i et bredt og dynamisk sundhedsbegreb, der omfatter fysisk, mental og social sundhed. At leve et sundt liv kræver viden, redskaber og oplevelser, der styrker evnen til at være i balance med sig selv og andre.
  • Motion: Flere skal dyrke mere motion, lege og være fysisk aktive. Gerne i fællesskab med andre, men også alene. Fysisk aktivitet er nemlig en vigtig nøgle til et godt liv.
  • Natur: Danmark, Grønland og Færøerne har både stor og attraktiv natur. Det skal flere opdage, og samtidig skal det være nemmere at opsøge og opleve den store natur.
  • Kultur: Vi støtter aktiviteter, der styrker lokalt kulturliv, rummelige fællesskaber og giver flere lyst til at deltage i vores demokrati og samfund.
Hvem kan ikke støttes?

Ansøger- og projektprofiler, der ikke støttes:

  • Privatpersoner (undtagen i forhold til studielegater)
  • Støtte til kommercielle aktører og/eller kommercielle produkter

Projektprofiler fonden ikke støtter:

  • Partipolitiske projekter. Religiøse og/eller missionerende projekter
  • Allerede afviklede projekter
  • Støtte til uddelende fonde
Hvad kan ikke støttes?
  • Offentlig velfærd
    Fonden støtter ikke velfærdsopgaver, som er del af statens, regioners eller kommuners kerneopgaver. F.eks. sygdomsbehandling, terapi, offentlige tilbud målrettet socialt udsatte og klimasikring. Fonden kan støtte projekter, der udvikler og på sigt styrker offentlige kerneopgaver. Fonden støtter projekter, der har til formål at skabe og fastholde fællesskaber og gerne mellem forskellige grupper i befolkningen. Fonden støtter ikke projekter, der specifikt er målrettet meget smalle målgrupper.
     
  • Forskning uden intervention
    Fonden kan støtte følgeforskning og forskningsbaseret evaluering som del af projekter. Fonden kan støtte videnopbygning, hvis denne har et bredt anvendelsesorienteret formål og understøtter videndeling. Fonden støtter som udgangspunkt ikke forskning ud over de nævnte områder.
     
  • Naturgenopretning/Naturbeskyttelse
    Fonden støtter folkelige naturoplevelser, hvor flere kommer ud i det fri og bruger naturen aktivt. Vi har ikke et særskilt fokus på naturbeskyttelse, men kan støtte projekter, der fremmer biodiversitet og genetablerer naturarealer.
     
  • Projekter uden fællesskabende aktiviteter
    Eksempelvis bogudgivelser, medier, tidsskrifter, magasiner, konferencer og digitale platforme – som dog kan støttes, hvis de udgør en mindre del af et større projekt, der har fokus på fællesskabende aktiviteter inden for et eller flere af vores fire støtteområder.
     
  • Elite
    Fonden uddeler ikke kunstnerstøtte, herunder tilskud til arbejds- og rejselegater til kunstnere og til produktion af kunsthåndværk, mode og design. Fonden støtter ikke talentudvikling af sportsudøvere og kunstnere og heller ikke eliteidræt.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.