Koldkrigsmuseet Regan Vest slår porten op til den hemmelige bunker

Nu åbner én af de mest hemmelige anlæg fra Den kolde krig for offentligheden. En bunker som skulle huse 300 udvalgte, der skulle lede Danmark hvis truslen om atomkrig var ved at blive til virkelighed.

En historie om demokrati

Koldkrigsmuseet REGAN Vest er et af de største museumsprojekter i Danmark i disse år, og fra 13. februar 2023 kan museumsgæster opleve det nye museum og den atomsikre regeringsbunker i udkanten af Rold Skov, som indtil for få år siden var tophemmelig. 

REGAN Vest var stedet, hvor regering, embedsfolk og regent skulle samles, og den spiller derfor en vigtig rolle i opretholdelsen af det danske demokrati i en krigssituation. Den historie er væsentlig at fortælle, og derfor har det nye museum sin berettigelse.

Nordjyske Museers mission er at fortælle om de spor, der er blevet sat, og de kundskaber, der er blevet bragt videre. Det må man i sandhed sige, at REGAN Vest bidrager til. Tænkningen bag bunkeren og opførelsen af den er et stærkt udtryk for demokratiets overlevelsesevne selv i sin mest destillerede form, mens atomtruslen mod Danmark under den kolde krig var overhængende,”
siger bestyrelsesformand for Nordjyske Museer, Per Lyngby.

Borgmester: ”Et museum i verdensklasse”

REGAN Vest er et af de største museumsprojekter i Danmark i disse år, og forventningen er, at det kan tiltrække et sted mellem 50.000 og 60.000 gæster årligt. Allerede nu inden åbningen er der solgt mere end 22.000 billetter. Og det glæder Rebild Kommunes borgmester Jesper Greth.

”Rebild Kommune er et særdeles eftertragtet turistmål. Alene området ved Rebild Bakker bliver hvert år besøgt af ca. 350.000 gæster, og ikke blot fra Danmark, men fra hele verden. Med åbningen af REGAN Vest får vi derfor to markante turistattraktioner af international kaliber i samme område. REGAN Vest er et helt unikt museum i verdensklasse, der er med til at fortælle den vigtige historie om den kolde krig på en så autentisk og nærværende måde, som det næsten kan lade sig gøre. Jeg tør godt som borgmester love, at hele Rebild Kommune glæder sig til, at REGAN Vest lukker dørene op for offentligheden,” siger Jesper Greth.

Læringsforløb og demokratisk debat

Det nye museum er kun blevet en realitet gennem samarbejde og bevillinger, deriblandt 3,15 mio. kr. fra Nordea-fonden, som støtter formidlingsdelingen af museet.

Nordea-fonden støtter projektet, da læringscentret kan anses som en historisk platform. Denne platform vil formidle og engagere særligt unge i spørgsmål om demokratiets overlevelse - og væsen. 

Læringsforløbet vil ikke alene give eleverne en forståelse af Den Kolde Krig, men også gøre dem i stand til at trække relevante paralleller til og reflektere over de udfordringer, et moderne demokrati står over for i dag, hvor alt fra terror, fake news, pandemier og deciderede krigshandlinger er med til at sætte dagsordenen.

Koldkrigsbunkeren REGAN Vest er et symbol på, at demokratiet ikke kan tages for givet. Læringscentret bliver en historisk platform for at formidle og engagere særligt unge i spørgsmål om demokratiets overlevelse - og væsen

siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, som bl.a. støtter initiativer, der giver flere lyst til at deltage i den demokratiske debat. 

Indvielsen er af pladshensyn kun for inviterede gæster, men allerede tre dage senere åbner museet og bunkeren for offentligheden. Det kræver dog, at man køber billet online før sit besøg, da det ikke er muligt at købe billet ved ankomst til museet. Og det nye museum er populært – de første uger efter åbning er totalt udsolgt, og i alt har mere end 22.000 allerede sikret sig billet. Det svarer til ca. 40 procent af det samlede antal billetter, der er til rådighed for hele 2023.

Fakta om REGAN Vest

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering, embedsfolk og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og åbner 13. februar 2023 for offentligheden.

Det samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Museet er meget taknemlig for generøs støtte fra følgende: Den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.), Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland 0,5 mio. kr., Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

For yderligere information, kontakt venligst:

Lars Christian Nørbach, museumsdirektør for Nordjyske Museer på 25 19 74 13.

Kort og kontant

Projektnavn
REGAN Vest – Demokratiets sidste bastion
Projektejer

Nordjyllands Historiske Museum

Projektperiode

2021-2023

Støttet med

3,15 mio. kr.

Få mere at vide

Lars Christian Nørbach
Museumsdirektør

Nordjyllands Historiske Museum

9931 7400

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.