Fire højskoler bliver laboratorier for grøn omstilling

Drivhuse, jordbrug, kultursaloner og genbrug. Fire højskoler har fået støtte af Nordea-fonden til at realisere nye, bæredygtige projekter.

Nye haver, kultursaloner og viden om tekstiler

Hvad kan man gøre for at få en mere bæredygtig garderobe? Hvem står egentlig bag de produkter, man køber i supermarkedet? Og hvordan producerer man selv grøntsager nok til at mætte over 100 munde dagligt?

De spørgsmål kan kursister på fire af landets højskoler fremover blive klogere på. Nordea-fonden har nemlig netop bevilliget i alt knap otte millioner kroner som led i en større indsats, der skal fremme grøn omstilling på landets højskoler.

De fire højskoler er Suhrs Højskole i København, Oure Højskole på Sydfyn, Krogerup Højskole i Nordsjælland og midtjyske Skals – højskolen for design og håndarbejde, som hver har modtaget mellem én og to millioner kroner til projekterne.

På Skals skal pengene bruges til at sætte fokus på de miljømæssige udfordringer ved tekstilproduktion i dag og på reparation og genbrug. Suhrs Højskole vil arrangere kultursaloner, som kombinerer litteratur og grøn mad, og etablere et spisekammer på højskolen, så eleverne får erfaring med at handle direkte med fødevareproducenterne. Krogerup Højskole opfører et drivhus, der også skal fungere som forsamlingshus og ramme om nye undervisningsforløb i grøn madlavning, plantefarve og naturhåndværk. Og på Oure Højskole skal der anlægges en tre hektar stor have, der skal forsyne skolen med grøntsager.

En grøn trend hos højskolerne

Uddelingerne er en del af den fælles indsats Vekselvirke, som Nordea-fonden og Folkehøjskolernes Forening står bag. Her kan højskoler søge midler til projekter, der bakker op om den grønne omstilling, og med de nye bevillinger har i alt otte højskoler nu fået støtte, mens flere ventes at følge i løbet af i år.

Ifølge formand for Folkehøjskolernes Forening Lisbeth Trinskjær er de mange projekter udtryk for, at højskolerne som skoleform vil være med til at finde bæredygtige løsninger på samfundets problemer.

Bæredygtighed er ved at blive en vigtig kerneopgave for højskolerne. Vi oplever, at mange unge næsten ikke orker snakke mere om klima, fordi de føler sig magtesløse. Takket være støtten fra Nordea-fonden kan højskolerne igangsætte projekter, der giver både unge og ældre mod, lyst og mulighed for at gøre noget,”
siger Lisbeth Trinskjær.

Hos Nordea-fonden er der store forventninger til de nye, bæredygtige aktiviteter på højskolerne.

Det er meget inspirerende at se, hvordan højskolerne på forskellig vis arbejder med bæredygtighed. De stærke fællesskaber på højskolerne er en god drivkraft for at skabe forandring – også når det gælder den grønne omstilling. Hos Nordea-fonden er vi stolte af aktivt at kunne støtte op om den indsats, og vi glæder os til at se, hvordan højskolerne kan omsætte deres store ambitioner til virkelighed,”
siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.
Om Vekselvirke - Højskolerne som laboratorier for bæredygtighed

Nordea-fonden har etableret en indsats med Folkehøjskolernes Forening, hvor højskoler kan søge støtte til ambitiøse og nytænkende projekter, som fremmer bæredygtighed. Frem til primo 2026 kan højskoler søge støtte hos Nordea-fonden til at udvikle og gennemføre grønne projekter, der passer til deres værdigrundlag, fagprofil samt lokale og geografiske forhold. Dette kan være til udvikling af nye fag, kurser, større arrangementer eller til faciliteter, der understøtter, udvikler eller skaber rum for en bæredygtig udvikling. I alt otte højskoler har nu modtaget støtte.

Læs mere om projekterne her.




Kort og kontant

Projektnavn
Vekselvirke - højskolerne som laboratorier for bæredygtighed
Projektejer

Folkehøjskolernes Forening i Danmark

Projektperiode

2023-2026

Få mere at vide

Josefine Weng
Projektleder

Folkehøjskolernes Forening i Danmark

2094 5118

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.