Elevorganisationer vil øge det demokratiske engagement på erhvervsskolerne

En tredjedel af Danmarks unge kæmper med meget lav demokratisk selvtillid – især eleverne på erhvervsuddannelserne. Den udfordring vil Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Erhvervsskolernes ElevOrganisation nu tackle med projektet 'ElevfællesSKABER'.

Mere medbestemmelse til eleverne 

Fremover skal erhvervsskoleeleverne i hele Danmark have bedre mulighed for at få indflydelse på deres uddannelse. Ambitionen er at styrke elevernes demokratiske forståelse samt deres trivsel og engagement i hverdagen. Det er budskabet fra Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Erhvervsskolernes ElevOrganisation, der står bag det landsdækkende projekt ’ElevfællesSKABER’, som nu bliver støttet med 8,4 mio. kr. fra Nordea-fonden.

”Vi er klar over, at elever på erhvervsskolerne generelt deltager mindre i valg og demokratiet i samfundet. Men deres stemme er vigtig, både på skolen og i samfundsdebatten. Hvis vi med projektet kan sikre at flere unge engagerer sig aktivt, så vil det være godt ikke kun for de unge, men for hele det danske demokrati. Alle stemmer fortjener at blive hørt.”
siger Julie K. Madsen, formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation.
Den demokratiske selvtillid starter på skolen, hvor den kan øves i et trygt miljø. Elevråd er for mange det første skridt ind i repræsentative demokrati som findes mange steder i samfundet. Men elevråd på erhvervsskolerne har nogle unikke udfordringer, og derfor er vi glade for, at Nordea-fonden vil give os et ekstra skub til at skabe de bedste rammer, så endnu flere får mulighed for at øve demokratisk deltagelse.” 
siger Lucas Westphal, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever.​​​

Styrket demokratisk forståelse, trivsel og engagement

Målsætningen med ElevfællesSKABER er at etablere robuste og bæredygtige elevråd på erhvervsskolerne. Gennem målrettede programmer, netværksmøder og et virtuelt univers vil projektet aktivt inddrage eleverne i den demokratiske dialog. Ydermere vil projektet have en flerfacetteret tilgang rettet mod elever, lærere og ledelser, som skal skabe de bedste betingelser for velfungerende elevråd og demokratiske fællesskaber. Målet med elevrådsforløbene er at styrke elevernes demokratiske selvtillid og evne til at engagere sig på tværs af uddannelsesforløbene.

Projektet ’ElevfællesSKABER’ har fokus på at styrke erhvervsskoleelevernes medbestemmelse og mulighed for at få indflydelse i hverdagen. Hos Nordea-fonden er vi glade for, at de to store elevorganisationer nu i fællesskab igangsætter en indsats, der forhåbentlig kan være med til at stimulere lysten til at deltage rundt omkring på de danske erhvervsskoler. Vi glæder os til at se, hvordan det store potentiale kan forløses." 
siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Bevillingen skaber glæde og håb

Både Erhvervsskolernes ElevOrganisation og Landssammenslutningen af Handelsskoleelever udtrykker stor glæde overfor det øget fokus på elevdemokrati og elevfællesskaber:

Vi er meget glade for, at elevdemokratiet nu får en større rolle på erhvervsskolerne. Nordea-fondens bevilling giver os mulighed for at etablere gode og stærke fællesskaber og samtidig hæve den lave demokratiske selvtillid blandt erhvervsskoleelever."
siger Julie K. Madsen, formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation....
Vi glæder os helt vildt til at komme i gang med projekt Elevfællesskaber, hvor vi sammen skal styrke erhvervsskoleelevernes demokratiske og sociale selvtillid. De har en vigtig stemme i samfundet, der ikke må gå til spilde”
tilføjer Lucas Westphal, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever.​​​
Fakta om ElevfællesSKABER
  • ElevfællesSKABER er støttet af Nordea-fonden med 8,4 millioner kr.
  • Projektet udføres af Erhvervsskolernes Elevorganisation og Landssammenslutningen af Handelsskoleelever i samarbejde med Danske Erhvervsskoler og -gymnasier.
  • Aktiviteterne indebærer bl.a. ​​o​​pstartsforløb for elevråd, et virtuelt univers og netværk for ledelser og ansatte på skolerne.
  • Projektets partnere er:
    EEO - landsdækkende elevorganisation, der repræsenterer ca. 70.000 elever fra de tekniske erhvervsuddannelser: EUD, EUX, samt SOSU, PAU og HTX-uddannelserne. Læs mere: www.eeo.dk
    LH - landsdækkende elevorganisation, der repræsenterer ca. 35.000 elever på de merkantile uddannelser: EUD, EUX samt HHX. Læs mere: https://www.handelselever.dk/


Kort og kontant

Projektnavn
ElevfællesSKABER
Projektejer

Erhvervsskolernes ElevOrganisation

Projektperiode

2024-2027

Støttet med

8,386 mio. kr.

Få mere at vide

Rasmus Volf
Sekretariatsleder

Erhvervsskolernes ElevOrganisation

25100040

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.