Børn og unge får deres egen nytårstale

I samarbejde med UNICEF Danmark vil TV 2 præsentere Børnenes Nytårstale, som alle børn og unge i Danmark har mulighed for at være en del af. Målet er at styrke børn og unges demokratiske dannelse og mod til at engagere sig i samfundet. UNICEF Danmarks del af projektet er støttet af Nordea-fonden.

Lad børnene få ordet 

Børn og unge i Danmark får nu deres helt egen mulighed for at gøre status på det forgangne år og være med til at sætte dagsordenen for det nye.

Næste gang vi skåler i champagne og nipper til kransekagen, er det nemlig ikke kun Dronningens og statsministerens nytårstaler, som der er mulighed for at diskutere hen over middagsbordene og analysere i medierne. Frem mod nytår vil alle børn og unge i Danmark blive inviteret til at byde ind med en nytårstale, hvorfra de kan gøre status og se fremad og fortælle os alle om netop de emner, der er vigtige for deres generation.

Bag initiativet står UNICEF Danmark og TV 2. Ambitionen er, at Børnenes Nytårstale skal være med til at starte samtaler i de danske hjem og i medierne – på samme måde som Dronnings og statsministerens Nytårstaler har gjort det i årtier.

Alle samfundsborgere har en stemme i Danmark. Hos os på TV 2 vil vi gerne være med til at starte samtaler, så vi alle sammen kan blive klogere på hinanden. Med Børnenes Nytårstale giver vi børnene mikrofonen, så de har mulighed for at fortælle til os alle sammen, hvad der optager dem, og hvad det vil sige at være barn og ung i Danmark
fortæller Henriette Ladegaard-Pedersen, der er TV 2-redaktør på ‘Go’ morgen Danmark’ og ‘Go’ aften LIVE’.

Også hos UNICEF Danmark glæder man sig over, at børn og unge nu i højere grad bliver inviteret ind i den offentlige samtale:

Med Børnenes Nytårstale er vores vision at styrke udviklingen af et samfund, hvor børns bekymringer, ønsker og håb bliver respekteret og lyttet til. Et samfund, hvor børn anerkendes som eksperter i eget liv, og hvor børns rettigheder og meninger respekteres og tages alvorligt. Og et samfund, hvor børn og unge har både lyst og evner til at engagere sig i samfundet og bidrage til den offentlige samtale,
siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Bag Børnenes Nytårstale står UNICEF Danmark og TV 2. UNICEF Danmarks arbejde er støttet af Nordea-fonden med 3 mio. kr. 

Danmark halter efter med børneinddragelse

En undersøgelse foretaget af Infomedia for UNICEF Danmark viser, at kun 0,4 procent af artiklerne i danske nyhedsmedier havde børn og unge under 18 år som kilder.

Selv i historier, der handler om ‘skole’ eller ‘ungdomsuddannelse’, optrådte børn og unge som kilder i under 5 procent af artiklerne. Men det er ikke kun i medierne, at børn og unges stemmer står svagt. Også i de politiske processer fortjener børneinddragelsen et løft.

En undersøgelse foretaget af Epinion for UNICEF Danmark i 2021 viser, at kun 6 procent af børn og unge mener, at politikerne inddrager børn og unge nok, når de tager beslutninger, der påvirker børn og unges liv og fremtid.

Den mangelfulde repræsentation og inddragelse af børn og unge sætter også sine spor i børn og unges syn på, om deres holdninger er vigtige. For selvom børn og unge i Danmark sammenlignet med andre lande har et højt politisk vidensniveau, er deres politiske selvtillid relativt lav.

Dansk Ungdoms Fællesråds demokratianalyse fra 2022 viser, at 28 procent af unge føler, at de ikke ved nok til at kunne involvere sig i politik og samfundsforhold, mens 16 procent mener, at politik er for kompliceret at deltage i. Samme undersøgelse viser også, at 69 procent af unge faktisk har en politisk holdning til udviklingen i Danmark og i resten af verden – men under halvdelen mener, at deres holdning er værd at lytte til.

Undervisningsforløb skal klæde børn på til i højere grad at deltage i den offentlige samtale

Børnenes Nytårstale skal fremme børneinddragelse i Danmark og styrke børn og unges demokratiske dannelse og mod til at engagere sig i samfundet.

For at gøre børn og unge trygge og klar til i højere grad at deltage i den offentlige debat, vil UNICEF Danmark udvikle et undervisningsforløb målrettet grundskoleelever på mellemtrin og i udskoling, der med udgangspunkt i børns rettigheder, motiverer børn til at stille sig frem i den offentlige debat og lærer børn, hvordan man forholder sig til årets begivenheder samt forbereder og formidler sine perspektiver i en nytårstale.

Undervisningsforløbet vil blive suppleret af outreach-aktiviteter i en række kommuner. Ambitionen er at få så mange børn og unge som muligt til at bidrage og indsende taler – uanset om de er blevet undervist i skolen eller ej. Alle indsendte taler vurderes af en komité bestående af både børn og voksne, som udvælger de taler, som vil blive produceret og vist omkring nytårsaften.

Fakta om Børnenes Nytårstale

Indhold: Børnenes Nytårstale består af tre komponenter: 1) Undervisningsmaterialer til grundskolens mellemtrin og udskoling, 2) outreach-events i kommuner i hele landet og 3) en tv-produceret Børnenes Nytårstale.

Varighed: Projektet løber over fire år. Undervisningsmaterialet og outreach-events udvikles og testes i 2023 og justeres og udbredes i 2024-2026. Den første Børnenes Nytårstale bliver produceret og vist på TV 2 i 2023.

Finansiering: UNICEF Danmarks del af projektet er støttet med 3 mio. kr. af Nordea-fonden. TV 2 bidrager udelukkende med egenfinansiering i projektet.

Kontaktpersoner: Cecilia Decara, national chef i UNICEF Danmark: cdecara@unicef.dk.
Henriette Ladegaard, Redaktør for TV 2 Go’ morgen Danmark og Go’ aften LIVE: hlap@tv2.dk.


Kort og kontant

Projektnavn
Børnenes Nytårstale
Projektejer

UNICEF Danmark

Projektperiode

2023-2026

Støttet med

3 mio. kr.

Få mere at vide

Mathias Heilesen
Seniorrådgiver

UNICEF Danmark, national afdeling

2990 1589

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.