Børn i svømmeklubber melder klart ud: Klublivet skal forbedres

Med projekt Vores Klub vil SvømDanmark i samarbejde med udvalgte svømmeklubber over tre år undersøge klublivet og igangsætte nye initiativer for at styrke det.

SvømDanmark vil styrke klublivet for de mindste svømmere

94 procent af alle danskere mener, at det er vigtigt at kunne svømme (YouGov, 2017). Derfor går næsten alle børn til svømning på et tidspunkt i deres liv. Det ses også af SvømDanmarks medlemstal, hvor 140.000 børn under 13 år hvert år dyrker vandaktiviteter i en svømmeklub.

Desværre har SvømDanmark en stor udfordring: Når de spørger deres børnemedlemmer ude i svømmeklubberne, siger de, at de ønsker sig mere klubliv. Helt konkret svarer de, at de ikke føler sig som en del af klubben, og at det sociale miljø i klubben burde være bedre.

Det er med stor glæde, at vi kan fortælle, at SvømDanmark har modtaget 3,2 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden til projekt Vores Klub, der har til formål at forbedre klublivet for børn i svømmeklubber i hele landet. Det er rigtig vigtigt, fordi vi ved, at vores svømmeskolemedlemmer siger, at der er et stort potentiale for mere klubliv i de danske svømmeklubber,
forklarer SvømDanmarks direktør Allan Nyhus.
Nordea-fonden støtter projekter, der giver flere børn og unge lyst til at deltage i aktive fællesskaber. Derfor er vi også glade for at bidrage til, at SvømDanmark kan give foreningsfællesskabet et løft og forbedre klublivet for mange børn i svømmeklubber landet over,
fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

En model for det gode klubliv

Siden 2019 har SvømDanmarks medlemsklubber haft mulighed for at holde øje med medlemstilfredsheden i deres klubber vha. tilfredshedsundersøgelser. Særligt deres svømmeskolemedlemmer (børn under 13 år) peger på følgende to udfordringer i deres svømmeklub: 1. Klublivet bør være stærkere, og 2. Det er svært at starte i klubben som nyt medlem.

Projekt Vores Klub har derfor to fokusområder: Det første er at forbedre klublivet, mens det andet er at gøre det lettere og rarere at starte som nyt medlem i en svømmeklub. Ved at igangsætte initiativer i 30 svømmeklubber på tværs af landet, vil SvømDanmark forsøge at forbedre det lokale foreningsfællesskab.

Det er vigtigt, fordi foreningsfællesskaber understøtter dannelse og det gode børneliv. Samtidig ønsker vi at finde best practice for at skabe det gode klubliv, som på sigt kan anvendes i vores mere end 300 medlemsklubber i hele landet og dermed have betydning for 140.000 børn årligt,

siger Allan Nyhus og fortsætter:

Det giver vores medlemsklubber et bedre fundament for at fastholde svømmeskolebørnenes interesse i svømning og vores andre discipliner, efter de har lært at svømme. Det gavner både vores medlemsklubber, deres medlemmer og på sigt samfundet, fordi flere børn fastholdes i en aktiv livsstil i deres svømmeklub gennem måske hele livet.
Kort om Vores Klub

Formålet er at forbedre klublivet for børn i svømmeklubber i hele Danmark og dermed fastholde flere børn i en aktiv livsstil i et foreningsfællesskab.

Projektet igangsættes i juli 2023 og afsluttes efter sæsonafslutning i juni 2026.

Fra dags dato kan SvømDanmarks medlemsklubber skrive sig op, og hvert år udvælges 10 medlemsklubber på tværs af landet til at være en del af projektet.

I samarbejde med de udvalgte klubber igangsætter SvømDanmark initiativer, der skal forbedre det lokale foreningsfællesskab for 15.000 børn.

SvømDanmark arbejder frem mod at finde en model for at skabe det gode klubliv, som på sigt kan anvendes i vores mere end 300 svømmeklubber i hele landet og dermed have betydning for 140.000 børn.


Kort og kontant

Projektnavn
Vores Klub
Projektejer

SvømDanmark, Medlems- & Udviklingsafdelingen

Projektperiode

2023-2026

Støttet med

3,2 mio. kr.

Få mere at vide

Mette Skat
Udviklingskonsulent

SvømDanmark

2916 0423

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.