Governance: Rammer for fondens ledelse (2015)

Nordea-fonden er stiftet i 1989 og er en erhvervsdrivende fond med et almennyttigt og velgørende formål.

God fondsledelse i Nordea-fonden

Fondsmyndighed

Erhvervssstyrelsen.

Vedtægter

I medfør af lov nr. 233 af 29. april 2002 er Nordea-fonden erhvervsdrivende, uanset at fonden ikke i øvrigt har de derfor særlige karakteristika.

Fondens vedtægter beskriver blandt andet fondstype, formål, sammensætning af bestyrelsen og forvaltningen af fondens midler.

Læs Nordea-fondens vedtægter.

Formål

Af Nordea-fondens vedtægter fremgår det, at formålet, alt efter bestyrelsens frie skøn er, at virke for almennyttige og velgørende formål.

God Fondsledelse

Fonden er omfattet af Anbefalingerne for god Fondsledelse, som er tilgængelige på Komitéen for god Fondsledelses hjemmeside.

Nordea-fondens tilgang til anbefalingerne fremgår af skemaet for God Fondsledelse.

Bestyrelse

Ved besættelse af bestyrelsesposterne tilstræbes en bredde i medlemmernes samlede kvalifikationer og en tilknytning til forskellige danske landsdele.

Bestyrelsesmedlemmer udpeges for en periode på to år ad gangen. Genudpegning kan finde sted. Der kan ikke ske valg eller genvalg af personer, der har været medlem af bestyrelsen i mere end i alt 12 år. Såfremt den nødvendige kompetenceprofil for bestyrelsen eller hensynet til kontinuitet gør det ønskeligt, kan 12-års reglen efter beslutning i bestyrelsen fraviges.

Bestyrelsen supplerer sig selv og kan bestå af fem til syv medlemmer.

Aldersgrænsen for medlemmer af fondens bestyrelse er 75 år.

Bestyrelsens medlemmer aflønnes med et årligt honorar. Formanden modtager 500.000 kr., næstformanden 335.000 kr., og menige medlemmer modtager 200.000 kr. 

Et bestyrelsesmedlem eller en direktør må ikke deltage i behandling af spørgsmål om aftaler mellem fonden og den pågældende selv eller søgsmål mod den pågældende selv eller aftaler mellem fonden og tredjemand, hvis den pågældende deri har en væsentlig interesse, der kan være stridende mod fondens. 

Forretningsorden

Fondsbestyrelsen har fastlagt rammerne for sit arbejde i en forretningsorden.

I forretningsordenen beskrives bl.a. udpegning af bestyrelsesmedlemmer, konstituering, retningslinjer for bestyrelsens arbejde, dens forhold til direktionen og fondens organisation, uddelinger, forhold til offentligheden, tavshedspligt, inhabilitet.

Uddelingsstrategi

Strategien for fondens uddelinger er en udmøntning af fondens formål, som beskrevet i dens vedtægter. I uddelingsstrategien har bestyrelsen sat retningen for fondens uddelingsaktivitet.

Af uddelingsstrategien fremgår, at fonden vil støtte aktiviteter, der fremmer gode liv inden for områderne sundhed, motion, natur og kultur. Læs mere om, hvad vi støtter.

Det er et mål at skabe markante resultater af høj kvalitet for støttemodtagerne og det danske samfund. Nordea-fonden lægger vægt på at gøre en positiv forskel for flest mulig mennesker i det danske samfund og på, at alle regioner i Danmark kan få gavn af uddelinger og projekter fra Nordea-fonden.

Nordea-fonden støtter både store og små projekter - lokalt, regionalt og nationalt. Alle projekter skal have et klart tilhørsforhold til Danmark.

Uddelingspolitik

Nordea-fonden uddeler i gennemsnit 80 procent af fondens skattepligtige indtægt til almennyttige og velgørende formål.

Fondens uddelinger afhænger af fondens løbende indtægter. Nordea-fonden uddeler afkastet fra sine investeringer. I 2017 budgetteres med uddeling af ca. 570 mio. kr.

Skatteforhold

Fondens indberetter alle uddelinger til SKAT. Modtager af uddelingen er som udgangspunkt skattepligtig af uddelingen.

De danske og svenske myndigheder har indgået en gensidig aftale, der fritager Nordea-fonden for udbytteskat i Sverige. Aftalen forudsætter, at fonden uddeler 80 procent af sin skattepligtige indtægt over en 10 års periode til almennyttige og velgørende formål.

Kommunikationsstrategi

Nordea-fondens kommunikationsstrategi har til formål at sætte retning for, hvordan kommunikationen skal bidrage til, at fonden når sine overordnede målsætninger som beskrevet i uddelingsstrategien.

Målsætningerne for fondens kommunikation er:

  • At øge kendskabet til fonden og dens støtteområder. 
  • At styrke støttede projekters arbejde med synlighed og tilgængelighed.
  • At engagere interessenter og stimulere relevante ansøgninger.
  • At profilere fonden som en samfundsopbyggende fond.

Retningslinjer for etisk adfærd

Nordea-fonden har retningslinjer for etisk adfærd for bestyrelsesmedlemmer og alle medarbejdere. 

Retningslinjerne medvirker til at eliminere eventuel tvivl, om hvorvidt bestyrelsesmedlemmer eller medarbejdere handler i fondens eller egen interesse.

Evalueringspolitik

Nordea-fonden udvælger løbende projekter til evaluering. Dette uafhængigt af om der i forvejen gennemføres evaluering i projektet. Evalueringerne har primært til formål at formidle viden og læring fra projekterne til fonden, støttemodtagere og evt. fondens samarbejdspartnere med henblik på at kvalificere nye projekter og fondens arbejde generelt.

Evalueringerne kan også iværksættes undervejs i en projektperiode for at vurdere et eventuelt behov for projektjusteringer samt til at vurdere, hvordan projektets realisering stemmer overens med projektets planlagte mål.

Nordea-fonden iværksætter både evalueringer af processer, projekters målopfyldelse, effektmålinger, bredere samfundsmæssig værdiskabelse og særlige aspekter ved dele af projekterne. Evalueringer iværksat af Nordea-fonden finansieres af fonden og udvikles altid i tæt dialog med projektejerne.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.