Mødestedet langt ude på landet

Der pustes liv i det gamle teglværk i Knabstrup, når stedet er blevet omdannet til et nyskabende, borgerdrevet, alternativt kulturhus med navnet 'Makvärket'. Makvärket er drevet af frivillige, som ønsker at gøre en forskel. Projektet samler lokale borgere til at drive udviklingen på stedet.

Hvad er formålet

Formålet med ’Makvärket’ er at skabe et levende kultursted, som i samarbejde med det lokale foreningsliv skaber og udvider fritidstilbud til børn og voksne.

Hvorfor støtter vi

Vi støtter, fordi ‘Makvärket’ vil skabe nye muligheder for bevægelse i lokalmiljøet med et eksperimenterende rum, der indbyder til leg og aktivitet for børn og voksne.

Mødestedet langt ude på landet

Det er de færreste kulturhuse i Danmark, som ligger et stykke ude på landet. Men i Vestsjælland – nærmere bestemt 4 kilometer fra den lille by Knabstrup – knejser en stor skorsten op i landskabet. Skorstenen stammer fra et gammelt teglværk, som slukkede for ovnene i 1988. Efter at have ligget brak i en del år, har en flok visionære unge arbejdet på at omdanne stedet til et nyskabende, borgerdrevet, alternativt kulturhus med navnet ‘Makvärket’.

Det organiske kulturhus

Der hvor ’Makvärket’ skiller sig ud i forhold til så mange andre kulturhuse er, at stedet er drevet fuldstændigt på frivillig basis. Den gamle fabrik er enorm, og der er ingen, som har skabt en detaljeret masterplan for, hvad der skal ske. Det sker organisk med tiden og er baseret på en græsrodstankegang, hvor autonome grupper, som brænder for et projekt, kan gå i gang med at udvikle og evt. skaffe finansiering.

Stedet har ingen daglig drift. Men så er der en gruppe som står for at holde folkekøkken, en anden vil gerne lave café for de lokale børnefamilier og andre har kastet sig over et projekt med kloakering af Makværket og ordner det administrative med kommunen’,
siger Tannie Nyboe – en af initiativtagere til Café arrangementerne

Storbyen møder lokalområdet

Drømmen om et løst organiseret kulturhus som ‘Makvärket’ var ikke i sit udgangspunkt lokalt forankret, men blev startet af en gruppe idealistiske unge fra storbyen, som så Teglværket som en mulighed for at lave et alternativt mødested. Derfor har Tannie og de andre brugere af ‘Makvärket’ stort fokus på at lukke lokalmiljøet indenfor, så der er en større pulje af mennesker, som man kan trække på til at drive udviklingen på stedet.

Har I en god idé?

Har I en god idé til et projekt, der vil holde liv i fællesskaberne og tiltrække nye brugere til jeres mødested? Så kan I måske søge støtte fra Kulturhuspuljen på 25 mio. kr.

Alle kan sætte sit aftryk

Udviklingen af ’Makvärket’ drives af lysten til at gøre en forskel. Der er en meget løs medlemsstruktur, hvor man kan være passivt eller aktivt medlem. Alle inviteres til alle aktiviteter, men der er ingen forventning om, at man skal lægge et vist antal timer.

Den her type fællesskab tiltrækker nogle mennesker, som synes, det er en gave at få lov til at sætte sit fingeraftryk og udvikle projekter, man brænder for. For andre er her sikkert for lidt struktur. De føler sig sikkert mere hjemme i en mere traditionel sportsklub eller lignende’’,
siger Tannie Nyboe

Nyt badehus og bevægelsesrum

‘Makvärket’ forsøger også at tiltrække unge fuldtidsfrivillige, der vil være med til at lære noget om bæredygtigt byggeri og være med til at udvikle ’Makvärket’. Blandt andet til at indrette et bevægelsesrum og et badehus, som skal komme en bred gruppe af brugere til gode. Også gymnastikhold fra den lokale idrætsforening. Det er et projekt, som er støttet af Nordea-fonden og forventes færdigt indenfor et par år.

Kort og kontant

Projektnavn
Makvärket
Projektejer

Foreningen Makvärket

Støttet med

1 mio. kr.

Få mere at vide

Lasse Kofoed Nielsen
Projektleder

Makvärket

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.