Unikt medielaboratorium skal styrke børn og unges forståelse for medier, film og teknologi

Nu skal danske børn blive bedre til at håndtere moderne medier og teknologi. Et nyt, mediepædagogisk lab på Dokk1, der er støttet af en række fonde, skal klæde kommunens børn og unge på til en stadig mere digital fremtid.

Digital dannelse er vigtig for børn og unge

IRIS lab, Aarhus Bibliotekernes nye mediepædagogiske indsats på Dokk1, bliver fremover stedet, der skal give skoleelever, foreninger og andre biblioteksbrugere mulighed for at stifte bekendtskab med, opleve eller arbejde produktivt med ny teknologi og medier.

Jeg er meget glad for, at medielaboratoriet er blevet til virkelighed. IRIS understøtter nogle områder, hvor vi ved, der er et stort behov – for eksempel digital dannelse og børn og unges deltagelse i demokratiet og samfundsdebatten. Jeg vil gerne takke for de gavmilde donationer, som har gjort det muligt at skabe et nyt og nødvendigt tilbud til vores børn og unge,
siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

De besøgende i IRIS skal lære om den medieteknologi, der ligger bag de medieprodukter, de selv er storforbrugere af. De skal lære at forholde sig kritisk til medierne blandt andet ved selv at producere nyheder og fortællinger og anvende de virkemidler, der er del af medieformaterne. Ved et besøg i IRIS lab, vil børn og unge fx stifte bekendtskab med motion capture, virtuel produktion, podcast eller andre medier, de ikke har til rådighed på skolerne eller derhjemme.

IRIS Lab har været nogle år undervejs, hvor bibliotekerne i samarbejde med skoler, børn, unge, lærere og eksperter har udviklet, testet og udforsket en bred vifte af formater og forskellige teknologi- og undervisningstilbud inden for film, podcast, lyd, extended reality og grafiske fortællinger.

Realisering af et fysisk lab

Med støtte fra Nordea-fonden, Salling Fondene, A.P. Møller Fonden, William Demant Fonden og Det Danske Filminstitut har IRIS lab nu fået mulighed for at realisere de fysiske rammer for medielaboratoriet.

Børn og unge er storforbrugere af digitale medier og mange bruger dagligt flere timer foran skærmen. Derfor er et projekt som IRIS rigtig vigtigt. Projektet skal styrke børn og unges digitale dannelse og handlekraft gennem aktiv deltagelse i medieforståelse og -produktion. Et vigtigt skridt for at flere børn og unge kommer godt på vej,
fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

Resultatet bliver et mediemiljø i Dokk1 med seks produktionsstationer, hvor der gives indsigt i mediernes tilblivelse, virkemidler og funktion, produceres og bygges bro mellem film, medier og teknologiforståelse.

Samskabelse og digital dannelse

Et af IRIS labs formål er at styrke børn og unges kritiske sans blandt andet ved, at man i IRIS lab i fællesskab eksperimenter med medieformaterne og dyrker kreative, æstetiske kompetencer gennem aktiv deltagelse i film- og medieproduktioner.

Vi er glade for at have kunnet støtte og bidrage til realiseringen af IRIS, der sikrer, at endnu flere børn og unge i Danmark nu får mulighed for at lære at skabe deres eget film- og medieindhold i nye professionelle og inspirerende rammer. Det Danske Filminstitut driver med stor succes FILM-X studierne i Cinemateket i København, og det har været skønt at opleve, hvordan erfaringerne derfra har kunnet bidrage i det ambitiøse udviklingsarbejde omkring de nye kreative studier i Aarhus. Vi glæder os til det fortsatte samarbejde,
lyder det fra Jakob Buhl Vestergaard, vicedirektør i Det Danske Filminstitut.

IRIS lab er blevet til i et større samarbejde mellem Aarhus Bibliotekerne, Filmby Aarhus og Det Danske Filminstitut. Dette tværfaglige samarbejde kommer nu børn og unge i Aarhus til gode.

IRIS lab placeres i Dokk1 med satellitter ud i kommunen. Takket være fondsbevillingerne kan IRIS lab over de næste år tage fysisk form i Dokk1, en lokalitet, der gennem inddragelse af borgere, skoler, lærere og kompetente fagfolk, indrettes til formålet.


Det forventes, at stationerne åbner løbende, og at det færdige IRIS lab står klar i 2025.
 

Fakta om projektet

IRIS lab er et unikt medielaboratorium, der skal styrke børn og unges medie-, film og teknologiforståelse

Med IRIS lab bygges der bro mellem medie- og teknologiforståelse via seks produktionsstationer, hvor der skabes fortællinger og visuelle universer. Videre rækker projektet med satellitter ud i hele kommunen til glæde for børn og unge.

IRIS lab er blevet til i et større samarbejde mellem Aarhus Bibliotekerne, Filmby Aarhus og Det Danske Filminstitut, mens projektet ligeledes er støttet med 5 millioner kroner fra Nordea-fonden, 2 millioner kroner fra henholdsvis Salling Fondene og fra A.P. Møller Fonden samt 500.000 kroner fra William Demant Fonden.

Kort og kontant

Projektnavn
IRIS
Projektejer

Aarhus Bibliotekerne

Projektperiode

2023-2025

Støttet med

5 mio. kr.

Samlet budget

9,5 mio. kr.

Få mere at vide

Michael Jaap
Kommunikationschef

Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune

4022 8799

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.