Unik naturlandsby i Doverodde bliver til virkelighed

Med over 53 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden kan Thisted Kommune nu etablere Naturlandsbyen i Doverodde.

En hel landsby fyldt med muligheder for friluftsaktiviteter i Thy!

Den plan får nu luft under vingerne med en bevilling på 53,4 mio. kroner fra Nordea-fonden.

Projektet vil gøre området ved Doverodde Købmandsgård til en aktivitetsdrevet landsby med specialbyggede natur- og friluftsaktiviteter. Et sted for naturdannelse, hvor områdets mange natur- og friluftsforeninger og natur-, kultur- og friluftsvejledere får adgang til et attraktivt fællesskab i smukke og indbydende rammer.

Doverodde er et helt særligt sted – og med Naturlandsbyen får vi et unikt mødested, hvor vi kan samles om friluftsliv, natur, kultur og naturdannelse. Her vil foreninger, borgere og besøgende fra hele landet kunne dyrke de aktive fællesskaber – i smukke, naturnære rammer. Det tror vi på er med til at skabe flere gode liv. Hos Nordea-fonden er vi stolte af at være med til at omsætte de store ambitioner til virkelighed,
siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Bevillingen går både til etableringen af selve anlægget af Naturlandsbyen, men også til understøttelse af aktiviteter i projektets første fem leveår.

Planerne for Naturlandsbyen har været længe undervejs og i Thy kalder borgmester Niels Jørgen Pedersen nyheden for ”helt fantastisk”. Han har været med i arbejdsgruppen, siden ideen blev født for syv år siden:

Jeg er meget glad på Thys vegne. Projektet skaber broen fra land til fjorden og naturen med det formål at få naturen ind i hverdagen hos endnu flere thyboer. Naturlandsbyen vil højne kvaliteten af aktiviteter og øge kendskabet til områdets natur og skabe nye formidlingsformer. Alt sammen til gavn for brugerne. Det er en ny trædesten i Thy, siger han med henvisning Nationalpark Thys trædestenprojekt, der med Lodbjerg Fyr, Hanstholm Fyr og Nationalparkcentret i Vorupør i dag formidler nationalparken ud mod havet.

Konkret handler Naturlandsbyen om etablering af blandt andet naturværksted, kajakhotel, bålhytter, foreningshus og grejhaller. Alt sammen i nærhed og tæt på Statens Museum for Kunst Thy som siden 2018 har haft en selvstændig filial i gårdens store pakhus fra 1854. SMK står for en årlig hovedudstilling og bidrager derudover med formidlingsaktiviteter året rundt. Og stedet står overfor en omfattende restaurering og nyopførelse af bl.a. pakhus og en velkomstbygning.

Målet er at forene kulturen og naturen, og Naturlandsbyen fletter sig på smukkeste vis ind i det samlede SMK Thy-projekt. Ønsket er at skabe nye forbindelser mellem ellers adskilte sfærer og realisere et stort natur- og kulturpolitisk potentiale,
siger borgmester, Niels Jørgen Pedersen

En lang række foreninger har bidraget til udarbejdelse af Naturlandsby-projektet. De glæder sig nu over udsigten til faciliteter i særklasse i Doverodde:

Jeg er begejstret og glad for, at den længe planlagte udvikling i Doverodde Købmandsgård nu kan blive til virkelighed med disse gavmilde fondsmidler. Det er fantastisk, at den smukke gamle købmandsgård bliver fremtidssikret, på samme tid fornyet og bevaret, og at der bliver endnu større muligheder for natur- og kulturlivet i Doverodde til gavn og glæde for beboere og foreninger i området samt besøgende fra nær og fjern,
siger Karin Nikolaus, der er medlem af Doverodde Købmandsgårds venner og mangeårig medspiller i udviklingen af Doverodde Købmandsgård.​​​

Naturlandsbyen ventes at stå færdig til den samlede åbning af SMK Thy i juni 2025.

Fakta om Doverodde

Ud over de 53,4 mio. fra Nordea-fonden har også Lokale- og Anlægsfonden, som står bag Cold Hawaii Inland-projektet, doneret penge ind i Naturlandsbyen.

Den selvstændige renovering af SMK Thy på Doverodde Købmandsgård er støttet af AP Møller Fonden, der har doneret op til 47,5 mio. kr. til SMK Thy projektet, der bl.a. omfatter en omfattende renovering af det gamle pakhus og etableringen af ny velkomstbygning.

Herudover har Færchfonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond bidraget med midler til etableringen af SMK Thy.

Kort og kontant

Projektnavn
Naturlandsbyen på Doverodde Købmandsgård
Projektejer

Thisted Kommune

Projektperiode

2022-2030

Støttet med

53,4 mio. kr.

Få mere at vide

Karen Louise Erichsen
Projektleder

Thisted Kommune

24974798

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.